Collectie Marchien Hof

Na het overlijden van Marchien Hof (geboren te Zwartemeer in 1947, overleden te Scharendijke in 2007) is haar aanzienlijke verzameling protestants-christelijke kinderboeken aan ZB geschonken. Deze collectie van ruim 5600 exemplaren omvat de meeste drukken van titels geschreven door W.G. van de Hulst sr. (1879-1963), evenals zondagschoolboekjes en kerstverhalen.

Kinderboeken

De meeste titels zijn uitgegeven bij G.F. Callenbach te Nijkerk. De verzamelaarster was verzorgende van beroep en werkzaam bij zorgcentrum Duinoord in Burgh-Haamstede. Vanaf haar kindertijd was zij gegrepen door de boeken van Van de Hulst, omdat ze in haar eigen bewoordingen “altijd zo lekker goed afliepen”.

Zij verleende haar medewerking aan tentoonstellingen over het werk van deze schrijver, maar ook aan beurzen van tweedehands boeken op Schouwen-Duiveland. Haar man, Erik Rouw, verzamelde boeken, tijdschriften en foto’s over schepen en scheepvaart.

Mede door deze schenking beschikt ZB over een van de grootste collecties Nederlandse kinderboeken in openbaar bezit.

Hier volgen enkele voorbeelden uit de collectie.

In de Soete Suikerbol

door W.G. van de Hulst [sr.] ; met plaatjes van W.G. van de Hulst junior. – [Amsterdam] : Dagblad en drukkerij De Standaard, [1947]

Een van de bekendste titels van werken door W.G. van de Hulst, die afwisselend door De Standaard en Callenbach uitgegeven werden. De serie bestaat uit zeven deeltjes over een goede bakker en zijn lastige vrouw.
De zoon van de schrijver situeerde deze beeldverhalen aan de hand van zijn illustraties in de zestiende eeuw.

Uitgeverij Callenbach is na 1975 overgenomen door Kok Kampen, die na 36 drukken de ‘Soete Suikerbol’ nog steeds in het fonds heeft.

Kerstfeest voor oude Johannes

Tjits Veenstra ; met illustraties van Corrie van der Baan. – Nijkerk : G.F. Callenbach, [1964]

Met Kerstmis reikten de zondagsscholen leesboeken aan de kinderen uit. Dikwijls speelden de verhalen zelf ook in de kersttijd, maar niet per se in Nederland. Dit boek speelt in Zwitserland of Oostenrijk in het grensgebied met Italiaanstaligen. Het protestantisme wordt echter als vanzelfsprekend verondersteld. Het exemplaar is in 1965 overhandigd aan een jongen op zondagsschool “De Kindervriend” te Breskens.

De jongensclub van Heidedorp

De jongensclub van Heidedorp / A.M. Tukkers-Engels ; illustraties van Jan Lutz. – Nijkerk : G.F. Callenbach, [1950]

Voorbeeld van een protestants-christelijk verantwoord kinderboek, dat aan een leerling van de zondagschool uitgereikt werd. Het speelt weliswaar in Nederland, maar niet in de kersttijd. Het is de enige titel die deze schrijfster geproduceerd heeft. Het exemplaar was bestemd voor een jongen uit Nieuwe Pekela, die dit exemplaar ontving met Kerstmis 1950, nadat hij in dat jaar zeventien maal de zondagsschool van de baptistengemeente bezocht had.

 

 

 

Collectie Marchien Hof doorzoeken

Oude kinderboeken

De collectie Marchien Hof maakt een bijzonder onderdeel van uit van de grote verzameling oude kinderboeken die in de ZB aanwezig is, en die als geheel te raadplegen is.