Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd 2022/2023

De Nationale Voorleeswedstrijd gaat binnenkort weer van start. Jaarlijks doet bijna 50% van alle basisscholen mee. De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen uit de twee hoogste groepen van de basisschool. Aan De Nationale Voorleeswedstrijd kunnen alle basisscholen in Nederland meedoen, dus ook scholen voor speciaal onderwijs.

De rondes

De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat uit verschillende rondes: op school, regionaal, provinciaal en landelijk.

• De schoolronde organiseert de school zelf
• De Walcherse rondes vinden plaats op woensdagochtend 22 en 29 maart. De schoolkampioenen strijden tijdens deze twee Walcherse rondes om maar liefst 4 plaatsen in de provinciale finale!
• De provinciale ronde wordt door de ZB georganiseerd op woensdag 19 april van 14.00 tot 17.00 uur.
• Tot slot vindt de landelijke finale op 24 mei 2023 in Utrecht plaats.

Danischa Bah is voorleeskampioen van de provincie Zeeland 2023

Danischa Bah van Basisschool Cypressenhof uit Middelburg heeft op
19 april 2023 de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd
gewonnen. Op 24 mei aanstaande gaat Danischa de provincie Zeeland vertegenwoordigen tijdens de 30e landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. Als Danischa Bah wint mag zij zich een jaar
lang De Nationale Voorleeskampioen en Kinderdirecteur 2023 van het Kinderboekenmuseum noemen.
 

Hoe doe je mee?

• Halverwege september hebben alle basisscholen een gratis deelnamepakket ontvangen. Je kunt dus direct aan de slag. In het pakket zitten posters, een spelregelboek en oorkondes. Alles wat je nodig hebt voor een spannende en feestelijke schoolronde.

• De school meldt hun voorleeskampioen vóór 12 december 2022 aan via www.denationalevoorleeswedstrijd.nl. Kosten: € 27,50. Let op! Schoolkampioenen kunnen alleen worden aangemeld als ouders het toestemmingsformulier hebben ondertekend en bij de school hebben ingeleverd.

Kosten: € 27,50.

Vragen?

Heb je vragen over de Voorleeswedstrijd mail naar: voorleeswedstrijd@dezb.nl

Meer informatie en tips

Kijk op de website van De Nationale Voorleeswedstrijd.Heb je op school een leesconsulent van de Bibliotheek? Vraag of zij een workshop Voorlezen kan verzorgen voor de klas. Geen leesconsulent? Mail ons om de presentatie en handleiding te ontvangen en geef de workshop zelf.

Leuke extra's: Tips voor voorlezers, luister met de klas het voorleeslied of laat de voorleestips van Jacques Vriens zien.


Guus Janse is Nationaal Voorleeskampioen 2021/2022!

Guus won de negenentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd op 25 mei. Hij mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2022 noemen. In TivoliVredenburg (Utrecht) las hij voor uit Prutsers & pechvogels van Tosca Menten en Jozua Douglas.

Guus Janse is de nieuwe Zeeuwse voorleeskampioen.

Zeeland heeft een nieuwe Provinciale voorleeskampioen! Guus Janse, van de Regenboogschool in Middelburg mag Zeeland gaan vertegenwoordigen tijdens de feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd op 25 mei in Tivoli Vredenburg in Utrecht. De winnaar van die finale mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2022’ noemen. 
Hij las voor uit Prutsers en pechvogels van Tosca Menten.

Lisa Varvne


Pabo-student Lisa Varvne van de HZ Vlissingen won de wedstrijd bij de Pabo-studenten. Zij gaat door naar de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd.