Podcasts

Koptelefoon in de aanslag? Los van een luisterboek gaat er natuurlijk niets boven een boekenpodcast. We zetten interessante podcasts voor je op een rij. Over lezen, luisteren, boeken en bibliotheken. Veel luisterplezier!

Podcasts over boeken en lezen

Boeken FM

logo Boeken FM

Podcast met Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen. Om beurten dragen zij een boek aan en bespreken dat. Boeken FM is een podcast van uitgeverij Das Mag en De Groene Amsterdammer.

Luister naar Boeken FM

De Boekenpraktijk

Logo De Boekenpraktijk

Ontwikkeling en verandering zijn centrale thema’s in deze podcast over businessboeken. De makers praten met schrijvers van boeken over persoonlijke ontwikkeling op professioneel vlak.

 

Luister naar De Boekenpraktijk

De GVP

Logo De Krokante Leesmap

Jeugdliteratuur niks voor volwassenen? Grow up! ‘De eerste Nederlandse podcast voor jeugdliteratuur’ won een Dutch Podcast Award in 2020. De moeite waard voor elke luisterlezer.

 

Luister naar De GVP

Leve(n) Lezen

Logo Het leesvirus

Leesfanaten Nynke en Marit praten met schrijvers over welke boeken zíj graag lezen. “Jean-Paul Sartre of Saskia Noort / of hebben we er nog nooit van gehoord?”

Luister naar Leve(n) Lezen

Onze Boekencast

Logo Onze Boekencast

Spannende thrillers, magische fantasy, pakkende romans. De makers van Onze Boekencast bespreken boeken boven een kop thee. Podcast met gezellige sfeer, ongeacht de sfeer van het besproken boek. 

Luister naar Onze Boekencast

OZNEQB

Logo Tussen de regels

Waar vind je goede boeken met LHBTI+-personages? Anne (zij/haar) en Artemisa (zij/haar) zijn jouw gids. Elke aflevering bespreken ze queer boeken rond thema’s, van ‘Historische Fictie’ tot ‘Found Family’.

Luister naar OZNEQB

De Poëziepodcast

Logo Het leesvirus

Podcast over dichters en hun gedichten, over de wereld waar dichters hun poëzie vandaan halen. Daan Doesborgh bespreekt met zijn gast één gedicht van die dichter zelf en één gedicht van een andere poëet.

Luister naar De Poëziepodcast

Tussen de regels

Logo Tussen de regels

Podcast van NRC over de beste en belangrijkste boeken van dit moment. De boekenredacteuren van de krant nemen wekelijks een boek onder de loep. In de sfeer van een literaire salon.

 

Luister naar Tussen de regels

Een Wereld Aan Literatuur

Logo Onze Boekencast

Jane Austen, Lev Tolstoj, Franz Kafka, Plato. Timon Beeftink bespreekt elke aflevering een klassieker uit de wereldliteratuur. Wat hebben deze klassiekers ons nu nog te vertellen?

 

Luister naar EWAL

De Perfecte Podcast

Een podcast van en voor liefhebbers van Suske en Wiske. Maker Koen Maas behandelt alle aspecten van "de beste strip van het westelijk halfrond". Luister naar interviews met fans, tekenaars en verzamelaars.  

Luister naar De Perfecte Podcast

Hard Gras

'Het voetbaltijdschrift voor lezers' is er nu ook voor luisteraars. Oudgedienden van Hard Gras als Hugo Borst en Henk Spaan praten over (de schoonheid van) het actuele voetbal met schrijvende gasten. Kibbelen over clubliefde op hoog niveau.   

Luister naar Hard Gras Podcast

Poëzie vandaag

Elke werkdag beginnen met poëzie op je oren. Ellen Deckwitz staat al jaren op de barricaden voor poëzie. Nu draagt ze elke werkdag een gedicht voor en legt er wat bij uit. Om te laten zien: poëzie is niet per se ingewikkeld, het is ook vermaak en troost.

Luister naar Poëzie vandaag

FixDit Podcast

Moderne klassiekers geschreven door vrouwen, besproken door vrouwen. De Gids maakt deze podcast met schrijverscollectief FixDit. Elke twee maanden staat een klassieker centraal. Romans van Hella S. Haasse en Andreas Burnier kwamen al aan bod.

Luister naar de FixDit Podcast

Lezen is vurrukkulluk!

Boekenpodcast uit het hoge noorden. Roos Custers en Willem Goedhart, die eerder de podcast van literair weblog Tzum maakten, bespreken in een Groningse boekwinkel een nieuw boek. Elke laatste donderdag van de maand een nieuwe aflevering!

Luister naar Lezen is vurrukkulluk!

Zeeuwse podcasts

Mina & Mevrouw

Een halve eeuw waren de levens van Mina & Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw was een gravin op een kasteel bij Middelburg, Mina haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt Maartje Duin al een leven lang ongemak over deze verhouding, die in haar familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap. Kan er liefde zijn, als er zo’n grote ongelijkheid is?

Luister Mina & Mevrouw

ZMf Zeeuwse zichtlijnen

De Zeeuwse natuur is kwetsbaar en wordt langs veel kanten zwaar beproefd en zelfs bedreigd. Toch zal ze, als we haar de kansen geven die ze verdient, terugveren en zich herstellen. Hoe we die kansen voor onze Zeeuwse natuur groter maken, daarover gaat Zeeuwse Zichtlijnen.

Luister Zeeuwse Zichtlijnen

De fles van Alva

Op 1april verloor Alva zijn bril, Aprilletje 6 verloor Alva zijn fles. Die zin suggereert dat de opstand tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog begon in Den Briel en daarna oversloeg naar Vlissingen. Onzin. De eerste stad die in opstand kwam was Vlissingen. In deze podcast van historicus Peter van Druenen en journalist Peter de Jonge wordt daarvan het bewijs geleverd.

Luister De fles van Alva

Podcrime aan zee

PodCrime Aan Zee is dé podcast die duikt in de waargebeurde misdaad van Zeeland. Omdat deze gebeurtenissen niet vergeten mogen worden!

Luister Podcrime aan zee

Zeeuws Weerzien

Zeeuws Weerzien, dat zijn levendige herinneringen aan een tijd van nog niet zo ver terug. "O ja, weet je nog..." Een podcast van herinneringskrant Zeeuws Weerzien en Omroep Zeeland-programmamaker Remco van Schellen.

Luister Zeeuwse Weerzien

De verdwenen Mondriaan

Vijfentwintig jaar geleden werd Zeeland opgeschrikt door een kunstroof, midden op de dag. Omroep Zeeland haalt dit stukje Zeeuwse geschiedenis weer voor het voetlicht.

Luister De verdwenen Mondriaan

Podcast Zeeuws-Vlaamse verhalen

In deze podcast neemt Renske Berckmoes, taalnerd van beroep en West-Zeeuws-Vlaming van oorsprong, je mee in het dialect van Zeeuws-Vlaanderen. Waar? Inderdaad ja, het zuidelijkste stukje van Zeeland, waarvan iedereen denkt dat het bij België hoort.

Luister Zeeuws-Vlaamse verhalen

De goudschat van Serooskerke

Serooskerke is een doodnormaal dorpje op het Zeeuwse schiereiland Walcheren. Tot het in 1966 wereldnieuws wordt. Tussen de preien vinden drie boeren ruim duizend eeuwenoude gouden munten. Een ongelooflijke vondst.

Luister De goudschat van Serooskerke

Herfst in Zeeuws-Vlaanderen

Het seizoen is van oudsher een sterke bron van inspiratie voor de muziek. Kortom, de herfst is een goede reden voor NPO Klassiek-presentator Lex Bohlmeijer om de stoute schoenen aan te trekken en de studio te verlaten voor zijn serie De Vier Jaargetijden van Passaggio.

Luister De vier jaargetijden van Passagio

Podcasts van bibliotheken

Bibliotheek Den Haag

Logo Bibliotheek Den Haag

Een podcast van de Bibliotheek Den Haag. Schrijvers, dichters en denkers gaan met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving.
 

Luister naar Bibliotheek Den Haag

Biebcast

Logo BiebCast

Een podcastserie van de Bibliotheek Venlo, voor en door jongeren gemaakt. Over allerlei thema's die jongeren boeien: van eenzaamheid tot gender.
 

Luister naar Biebcast

Biep biep

Logo Biep Biep

Een podcast van de Bibliotheek Utrecht met verschillende programma's. Van talkshows tot lezingen en van boekenclubs tot theaterstukken.
 

Luister naar Biep biep

De Bibliotheekcast

Logo De Bibliotheekcast

Een podcast van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland over leesplezier, laaggeletterdheid, nepnieuws en veilig online gaan.
 

Luister naar De Bibliotheekcast

In Gesprek Met De Stad

Logo In Gesprek Met De Stad

Een podcast van de Bibliotheek AanZet over maatschappelijke onderwerpen die in de regio Dordrecht spelen.
 

Luister naar In Gesprek Met De Stad

What de BIEB?!

Een podcast van de Bibliotheek Waterland en Westfriese Bibliotheken over actuele thema's in de bibliotheek.

 

Luister naar What the BIEB?!

Leesvoer Nieuwe Veste

logo Leesvoer Nieuwe Veste

Een podcast van Nieuwe Veste Bibliotheek Breda over boeken rond een maandelijks thema.
 

Luister naar Leesvoer Nieuwe Veste

Media Ouders

logo Media Ouders

Balans vinden in het mediagedrag van kinderen is lastig. Deze podcast van de Bibliotheek helpt ouders daarbij.
 

Luister naar Media Ouders

Boekenpodcasts voor jongeren

Podcasts over boeken. Voor de jongste lettervreters tot young adults, voor leesbeesten en luistervinken.

Je moet je BOEK houden!

Logo De Grote Vriendelijke Podcast

Leesplezier aanwakkeren staat voorop in deze podcast van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB). Bibliothecaris Merel Kuitert en radiomaker Sander Stekelenburg helpen jongeren bij hun keuze voor een goed boek. En als je dat eenmaal hebt... moet je je BOEK houden!
 

Luister Je moet je BOEK houden!

Leesbeesten & Luistervinken

Logo Leesbeesten & Luistervinken

In iedere aflevering van deze podcast is een schrijver te gast. De jonge presentatoren stellen vragen en geven ook zelf boekentips. Een kinderboekenpodcast voor groep 6, 7 en 8, gemaakt door Cubiss en Radiorakkers.


 

Luister Leesbeesten & Luistervinken

Oorlezen de Podcast

Luister Oorlezen de Podcast

We laten ouders en kinderen kennismaken met prachtige fragmenten uit recent verschenen Kinderboeken zodat ze weten welke titels ze willen lezen, lenen of aanschaffen. Ook in de vakantie. Of misschien wel juist in de vakantie als het even wat minder weer is, als de verveling toeslaat en de bioscoop te ver weg is.

Luister Oorlezen de Podcast

De Waanzinnige Podcast

De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen over hun lievelingsboeken. In maximaal 10 minuten vertelt een kind over een lievelingsboek. Ook wordt er een stukje voorgelezen. Na het luisteren zijn de luisteraars zo meegesleept in het verhaal, dat één op de drie kinderen het boek wil gaan lezen.

Luister De Waanzinnige Podcast