Zadenbibliotheek Zeeland

Bij de ZB vind je een ruime collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen die je -net als een boek- gratis mee naar huis mag nemen. En heb je thuis een prachtige volgroeide plant? Verzamel dan de zaden en breng deze naar de Zadenbibliotheek.

In 2022 zijn er 2.500 zakjes met 68 soorten zaad voor bloemen, groenten en kruiden verspreid!

De Zadenbibliotheek in de ZB aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg is weer open voor het publiek.

Hoe werkt het?

Het ‘lenen’ van de zaden is gratis en er geldt geen uitleentermijn. De Zadenbibliotheek werkt op basis van vertrouwen. Kies de zaden die je nieuwsgierig maken, neem ze gratis mee en zaai ze in je eigen (moes)tuin.

Laat de mooiste plant bloeien en zaad maken. Verzamel de zaden en laat ze drogen. Na het drogen voegen we graag weer een deel toe aan de Zadenbibliotheek zodat andere tuiniers deze weer kunnen lenen. Samen zorgen we zo voor een grotere collectie.

De Zadenbibliotheek werkt met zaden die niet in contact zijn geweest met chemische middelen. Dus zaden die afkomstig zijn van onbespoten teelt, liefst niet ouder dan 1 jaar en er ‘fris en levenskrachtig’ uitzien. Dat kunnen zaden zijn uit jouw tuin, als je tijdens de verbouw van de gewassen geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest hebt gebruikt. Of wellicht zaden die je overhebt na het zaaien van de professionele biologische zaadteelt. (Van de Bolster, van der Wal, de nieuwe tuinen, etc.).

Veel plezier met het zaaien van de zaden!

Lidmaatschap en meer informatie

Op zadenbibliotheeknederland.nl vind je informatie over zaden van groenten, kruiden en bloemen.

Word gratis lid en ontvang de nieuwsbrief.

Heb je vragen? 

Mail ons