Zadenbibliotheek Zeeland

Update Zadenbibliotheek

Op dit moment zijn alle beschikbare zaden uitgedeeld. Bezoekers hebben meer dan 3000 zakjes meegenomen en geplant. 

Lever na de oogst (dit kan vanaf september) een deel weer in bij de Zadenbibliotheek. Samen zorgen we zo voor een grotere collectie. De uitgifte voor 2024 start in maart/april.

In het najaar (september 2023) organiseren Velt en de ZB een workshop over het oogsten van zaden van natte vruchten.

Ondertussen kunt u een kijkje nemen in een van de boeken uit onze collectie over het verbouwen van groenten, kruiden en bloemen.

Hoe werkt het?

Het ‘lenen’ van de zaden is gratis en er geldt geen uitleentermijn. De Zadenbibliotheek werkt op basis van vertrouwen. Kies de zaden die je nieuwsgierig maken, neem ze gratis mee en zaai ze in je eigen (moes)tuin.

Laat de mooiste plant bloeien en zaad maken. Verzamel de zaden en laat ze drogen. Na het drogen voegen we graag weer een deel toe aan de Zadenbibliotheek zodat andere tuiniers deze weer kunnen lenen. Samen zorgen we zo voor een grotere collectie.

De Zadenbibliotheek werkt met zaden die niet in contact zijn geweest met chemische middelen. Dus zaden die afkomstig zijn van onbespoten teelt, liefst niet ouder dan 1 jaar en er ‘fris en levenskrachtig’ uitzien. Dat kunnen zaden zijn uit jouw tuin, als je tijdens de verbouw van de gewassen geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest hebt gebruikt. Of wellicht zaden die je overhebt na het zaaien van de professionele biologische zaadteelt. (Van de Bolster, van der Wal, de nieuwe tuinen, etc.).

Veel plezier met het zaaien van de zaden!

Lidmaatschap en meer informatie

Op zadenbibliotheeknederland.nl vind je informatie over zaden van groenten, kruiden en bloemen.

Word gratis lid en ontvang de nieuwsbrief.

Heb je vragen? 

Mail ons