Collectie P.C. Boutens

In 1996 verwierf ZB een honderdtal boeken uit de nalatenschap van de Zeeuwse dichter P.C. Boutens (Middelburg 1870 - Den Haag 1943).

De collectie betekende een aanzienlijke verrijking van de reeds aanwezige en belangrijke Boutenscollectie. De aangekochte verzameling bestond uit waardevolle eerste drukken, veelal gedrukt in een beperkte tot zeer beperkte oplage op verschillende soorten luxe papier.

Enkele werken zijn voorzien van opdrachten en signatuur, op fraaie wijze in perkament of leer gebonden en in een enkel geval voorzien van door de dichter zelf in de tekst aangebrachte correcties. Sommige uitgaven zijn 'niet voor de handel’ verschenen en een paar exemplaren zijn zelfs alleen voor de auteur bestemd.

Collectie Boutens in de catalogus

P.C. Boutenscollectie online

De P.C. Boutenscollectie van de ZB is beschreven en in 2008 gedigitaliseerd. Op de website het Geheugen is de onlinecollectie te vinden: brieven en handschriften, eerste drukken en presentexemplaren, voorbeelden van bindkunst en bijzondere vormgeving en boeken met opdrachten door collega-auteurs.

P.C. Boutenscollectie (ZB) online inzien via het Geheugen

Meer van en over P.C. Boutens online in het Geheugen

Hieronder twee voorbeelden.

Beatrijs

Haarlem, Joh. Enschedé en Zonen, [1908]

Een unieke druk van de Beatrijs. De oplage bedroeg 4 exemplaren. In de tekst is ruimte gelaten voor versiering op middeleeuwse wijze. Het eerste exemplaar was voor Boutens, maar is niet in zijn nalatenschap aangetroffen. Het tweede berust vermoedelijk in het archief van de Enschedé’s, maar is tot nu toe nog niet getraceerd. Het derde is, via de zoon van de ‘verluchter’, G.W.J. Bruins, in ZB| Bibliotheek terecht gekomen en het vierde exemplaar, waarvan alleen de gedrukte en nog niet versierde vellen bestonden, is ‘opgeruimd’.

Liber Amicorum

Dr. P.C. Boutens, den grooten Dichter, Classicus, Voorzitter en Vriend, door zijn Vereerders aangeboden. 20 Februari. 1870-1940.

Aangeboden ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag. Gekalligrafeerde titelpagina in goud, rood en blauw, met onderaan het Zeeuwse wapen. Gebonden in een zacht oranje met gouddecoratie versierde leren band, gesigneerd op de binnenzijde van het achterplat in goud door Elisabeth Menalda, Amsterdam 1941. Het geheel in een met linnen gevoerde grijze cassette. Met bijdragen van meer dan vijftig vrienden en bewonderaars, waaronder Lodewijk van Deyssel, J.C. Bloem, A. Roland Holst, Annie Salomons, Top Naeff en Dirk Coster. Beschreven in het boek De P.C. Boutens-collectie van de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg, samengesteld door R.M. Rijkse met bijdragen van B. Peperkamp en M. Goud, Amsterdam 1997.