Kinderprenten en centsprenten

Kinderprenten of centsprenten deden ruim drie eeuwen lang dienst als krant, als geïllustreerde bron van verhalen, als gezelschapsspel of als beeldverhaal met teksten. Wie geen geld had voor boeken, kon altijd wel voor een cent een prent kopen bij marskramers, venters of in winkels.

Kinderprenten

De kinderprent vertoont een voorstelling in vrij ruwe houtsneefiguurtjes (bij latere prenten werd wel gebruik gemaakt van houtgravures en steendruk), op niet al te best papier. De plaatjes zijn soms gekleurd met wat oranje of paarsrood en blauw, soms aangevuld met geel - willekeurige kleurvegen, opgebracht met een grove penseel, duimafdruk of verschoven sjabloon. Later werd de kleurendruk professioneler.

Voorloper stripverhaal

Naast prenten over allerlei zeden en gebruiken, spreekwoorden, verhalen uit de literatuur zijn er ook afbeeldingen over beroepen en ambachten, volkswijsheden, moralistische vertellingen, kinderspelen, en onderwerpen uit de bijbel, de geschiedenis, de aardrijkskunde, naast ABC-leesvoorbeelden, vreemde volken, soldaten, voertuigen en beroemde personen. De prenten, waarbij de avonturen van de hoofdpersonen worden uitgebeeld in 8, 16, 24 of zelfs 48 verschillende tafereeltjes, gezien worden als voorlopers van het stripverhaal.

Hier volgen enkele voorbeelden.

Jongensspelen

Turnhout, Glenisson & Van Genechten, 2e helft 19de eeuw

Varia

Onderscheidene voorwerpen. Zaltbommel, J. Noman, 2e helft 19de eeuw. Gedrukt op naam van de wederverkoper: C.E. Schutters, Boekhandelaar te Middelburg

De kinderprenten behoren tot de collectie oude kinderboeken. Een groot deel, bestaande uit 535 prenten, maken onderdeel uit van de Atlas Landwehr-Vogels.

Kinderprenten en centsprenten in de catalogus