Zeeuwse Klimaatweek

Maandag 31 oktober tot en met zondag 6 november 2022

Slimmer energie opwekken en klimaatbewuster leven en werken. Samen maken we Nederland en dus ook Zeeland steeds duurzamer. De overheid, veel burgers en organisaties dragen hun steentje al bij. Maar er moet nog veel gebeuren om de afgesproken CO2-doelen te behalen.

Om nóg meer Zeeuwse burgers en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat heeft de ZB het initiatief genomen om van 31 oktober t/m 6 november de Zeeuwse Klimaatweek te organiseren. We doen dat samen met organisaties en bedrijven in Zeeland. We sluiten hierbij perfect aan bij de Nationale Klimaatweek die in diezelfde week wordt gehouden.

ACTIVITEITEN

Hieronder een overzicht van de activiteiten die in de Zeeuwse Klimaatweek zullen plaatsvinden.


Startschot Zeeuwse Klimaatweek

Maandag 31 oktober van 12.30-14.00 uur, ZB Middelburg, Het Plein. Deelname is gratis, aanmelden verplicht.

De opening zal worden verricht door een speciale gast. Vervolgens heffen we het glas op meer dan 20 activiteiten die in en vooral buiten de ZB zullen plaatsvinden deze week. Met belangstellenden kijken we gezamenlijk naar de livestream van de opening van de Nationale Klimaatweek (13.00-13.45 uur).

Meer info en aanmelden

Expositie Cinquecento Medusae

Van 30 september tot en met 30 november 2022 is op de begane grond (in het trappenhuis) van de ZB Middelburg een installatie te zien van 500 kwallen, gemaakt door de Zwitserse kunstenares Rosanna Baledda.

Meer informatie

Denkbeeldig Reisbureau

Van 14 oktober t/m 10 november 2022  verschijnt er in de ZB Middelburg ter gelegenheid van de Zeeuwse Klimaatweek 2022 een gigantisch doek.


 

Meer informatie

Nacht van de Nacht

Op zaterdag 29 oktober 2022 van 19.00 tot 23.30 uur vragen wij aandacht voor lichtvervuiling.

Het licht gaat uit! Muziek, dans en straattheater, donker tafelen in het centrum van Middelburg. Toegang is gratis.

Nacht van de nacht

Kick-off Energy Battle

Op maandag 31 oktober 2022 kunnen de Zeeuwse scholen voor voortgezet onderwijs meedoen aan de online Kick-off van de energy Battle.

Meer info en aanmelden

We Explore Together

In de HZ-locatie aan Het Groene Woud in Middelburg werken van maandag 31 oktober tot vrijdag 4 november 2022 tijdens de We Explore Together-week honderden studenten aan innovatieve, duurzame oplossingen voor vraagstukken die door instellingen, ondernemers en organisaties zijn aangedragen. De vraagstukken staan in het teken van de Sustainable Development Goals. Op vrijdag presenteren de teams, bestaand uit studenten van meerdere opleidingen, hun ideeën. Tijdens deze middag is er van alles te zien.

Meer informatie

Informatiemarkt duurzaam wonen in Borssele

Op 1 november 2022 wordt er door de Zeeuwse Duurzaamheid, samen met BEN2030 (werkgroep Duurzaamheid in Borssele) en de gemeente Borsele een informatiemarkt georganiseerd over het verduurzamen van de woning. BEN2030, de gemeente en participatiecoalitie tekenen een samenwerkingsovereenkomst om zich in te zetten voor het energieneutraal maken van het dorp. Dorpshuis Vijverzicht, Plein 3, 4454 AS Borssele, 19.00 tot 21.30 uur.

Informatie

Webinar Thuis Besparen

Op dinsdagavond 1 november 2022 organiseert Zeeuwind om 19.30 uur een webinar met weetjes over hoe je thuis (nog meer) energie kunt besparen.

Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk nemen ze je mee in de uitgebreide wereld van energie besparen. Ook is er de mogelijkheid om vragen te stellen via de chat.

Aanmelden

Is de industrie klaar voor een duurzame toekomst?

De Meet Up is terug in de ZB Middelburg! Op dinsdagavond 1 november 2022 met deze keer een editie, onderdeel uitmakend van de Zeeuwse Klimaatweek, die gaat over de duurzame toekomst van de drie grootste industriële bedrijven in Zeeland.

Meer informatie

Film in 't Beest in Goes

Op 2 november 2022 om 20.00 uur kun je in 't Beest in Goes kijken naar de film Cow. Regisseur Andrea Arnold (Fish Tank, American Honey) volgt het dagelijkse leven van een melkkoe. De camera zit zo dicht op haar huid dat zij de filmmaakster regelmatig omverloopt. Het resultaat is een intiem en puur cinematografisch portret van een individu dat gevangen zit in een kil systeem.

Bekijk de trailer

Cow

Zumbini voor kleintjes van 0 tot 4 jaar

Wat is er leuker dan creatief ontdekken en bewegen met je kind? In deze gezellige en toegankelijke les staan jij en jouw kleine centraal. Door middel van muziek, dans en spel zijn jullie niet alleen lekker in beweging maar werken jullie ook aan de versterking van jullie band.

2 november 2022 van 9.30 tot 10.15 uur in de ZB in Middelburg.

Meer info en aanmelden

Feiten, Fictie, Filosofie over ons Klimaat

Woensdag 2 november 2022 organiseert ZB samen met Grootouders voor het Klimaat Zeeland een informatieve avond met verschillende sprekers. Aan bod komen de invalshoeken Feiten, Fictie en Filosofie.

Deelname is gratis, aanmelden verplicht.
Locatie: ZB Middelburg, Kousteensedijk 7.

Meer informatie

Jongerenactiviteit Zeeuwse Klimaatweek

Zalige (vega(n)!) snacks, zotte speeddates en zingevende (groeps)gesprekken: donderdagavond 3 november 2022 organiseren de Green Offices van Scalda, UCR en HZ, politieke jongeren en de Raad van Inspiratie een avond van, voor en door Zeeuwse jongeren. Alle jongeren zijn welkom om samen na te denken over en strijden voor een duurzaam Zeeland!

Delicious (vega(n)!) snacks, funny speeddates and meaningful (group)conversations: Thursday night the 3rd of november the Green Offices of Scalda, HZ and the UCR, political youngsters and the Board of Inspiration are organizing an afternoon by and for young people. All young people are welcome to discuss and fight for a sustainable Zeeland!

Tijd/time: 19:00 - 21:30 uur
Locatie/location: Plein ZB Middelburg

Grootouders lezen voor tijdens de Klimaatweek

Tijdens de Klimaatweek wordt er voorgelezen door grootouders in 3 Bibliotheken in Zeeland.

Voorlezen in Middelburg

Voorlezen in Terneuzen

Voorlezen in Vlissingen

Bijeenkomst 'Wij' in Aardgasvrij

Op donderdagmiddag 3 november 2022 van 13.30 tot 16.30 uur in de ZB Middelburg, georganiseerd door de Zeeuwse Milieufederatie en het Programma Aardgasvrije Wijken.

Meer informatie en aanmelden

Buurtcafé over Energie

De hoge energierekening, hoge energieprijzen. Het raakt ons allemaal. Maar wat kun je er aan doen? En waar moeten we naar de toekomst toe rekening mee houden? Daar praten we over in het Buurtcafé in ZB Vlissingen op 3 november 2022 van 10.00 tot 12.00 uur.

Meer informatie

Jouw route naar een duurzaam monument

De Monumentenwacht van Erfgoed Zeeland staat op donderdag 3 november 2022 van 13.30 tot 16.30 uur met een infostand in de ZB klaar om jou van dienst te zijn op het gebied van verantwoord verduurzamen. Speciaal voor eigenaren van woonhuismonumenten, maar zeker ook voor wie meer wil weten over het gebruik van een hybride warmtepomp en andere maatregelen die je kunt treffen om je woning energiezuiniger te maken.

Meer weten?

CO3 Campus vertoont de film STRAF

Filmvertoning van de film STRAF op 4 november 2022 in de CO3 campus in Terneuzen in twee ronden:

  • Eerste ronde 10.30 uur vrije inloop
  • Tweede ronde (aanmelden verplicht via een mail naar alexander@co3campus.nl)
  • 15.00 uur ontvangst met koffie
  • 15.15 uur vertoning van de film STRAF
  • 15.45/16.00 uur start nagesprek discussie mogelijk met één van de makers.
  • 16.00-17.00 uur netwerkmoment

Meer informatie

Klimaatborrel

Op vrijdagmiddag 4 november 2022 van 16.30 tot 18.00 uur organiseert ondernemers- en innovatiehub Dockwize de Beer & Business Klimaatborrel in de KAAP.

Deze borrel staat in het teken van de Zeeuwse Klimaatweek, want ook wij maken ons samen met studenten en ondernemers hard voor een duurzamer Zeeland.

Het bruist van de energie in de KAAP! Nieuwsgierig geworden? Kom dan langs tijdens deze netwerkborrel.

Locatie: De KAAP, Edisonweg 10, Vlissingen

Aanmelden

International Policy Workshop “Salinization: Global Problem, Local Solutions"

Op vrijdag 4 november 2022 van 10.30 uur tot 17.00 uur
organiseert het RIAS in Middelburg een workshop voor wetenschappers, onderzoekers en beleidsmedewerkers uit Nederland en de Verenigde Staten over verzilting.
De voertaal van de activiteit is Engels.

Bekijk het programma

Bijeenkomst VernieuwersLAB Zeeland

Op 4 november 2022 van 14.00 tot 17.00 uur is er een (besloten) bijeenkomst van VernieuwersLAB Zeeland in ZB Middelburg over het bouwen van veerkrachtige netwerken rond de verschillende transities die Zeeland doormaakt. Dit is een vervolg op de bijeenkomst van 15 oktober 2021.

Reparatiebijeenkomst Repair Café Middelburg

Zaterdag 5 november 2022 van 10.00 tot 15.00 uur in Bowling en Partycentum De Kruitmolen, Kruitmolenlaan 129 in Middelburg.

Meer weten

Gastcolleges rondom de energietransitie

Interactieve gastcolleges voor groep 7/8 door de vier NME’s in Zeeland.
20 nieuwe gastdocenten verzorgen ruim 140 gastlessen Zeeland breed.

Meer informatie kun je aanvragen bij:

Natuur en Zo

NME Bevelanden

NME Schouwen-Duiveland

Terra Maris

Filmprogramma Cinema Middelburg

Er zijn in de Zeeuwse Klimaatweek twee passende films geprogrammeerd: 

Mijn Robotbroer (8+)

Jos. De mens als nuttige soort

Tentoonstelling van mammoet tot spijkerbroek

In Terra Maris, Duinvlietweg 6 in Oostkapelle, is er een tentoonstelling gewijd aan de uitdagingen waar we nu voor staan: veranderend klimaat en daarmee een veranderende wereld.

Meer informatie

Met de Zeeuwse Klimaatweek besteden we aandacht aan het thema Klimaatverandering, één van de grootste maatschappelijke opgaven, zeker voor Zeeland.
Haakt aan bij provinciaal beleid Regionale EnergieStrategie (RES) en Klimaatadaptatie.

Maatschappelijk Projecten van ZB heeft als doel om inwoners van Zeeland te informeren, het bevorderen van bewustwording en activeren bij te dragen aan oplossingen van de grote maatschappelijke uitdagingen.

Meer informatie?

Neem dan contact op met Esther Spuesens