SDG's bij de ZB

Wij maken impact op de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG). Ontdek wat wij doen en hoe jij ook mee kunt helpen.

Wat zijn SDG's?

De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn zeventien doelen om samen te zorgen voor een betere wereld. De doelen zijn opgesteld door de Verenigde Naties en helpen overheden, bedrijven en burgers op de juiste weg. Denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van ongelijkheid, armoede of de klimaatcrisis. Ook de ZB draagt hieraan bij. Dit jaar staat voor ons het thema 'Ongelijkheid verminderen' centraal. Maar ook binnen de andere SDG's zetten we ons actief in.

SDG 10 centraal | Ongelijkheid verminderen

"ZB bevordert gelijkheid onder de inwoners van Zeeland door het vergroten van hun kennis en vaardigheden. Daardoor zijn de inwoners zelfredzamer en kunnen zij volwaardig deelnemen aan de samenleving."

Wat we doen tegen ongelijkheid:

Zelfredzaamheid stimuleren

Taal- en digivaardigheid zijn de basis voor participatie in de samenleving en voor zelfredzaamheid van burgers. Op het Infoplaza ondersteunt de ZB inwoners van Zeeland met vragen over onder andere de digitale overheid, geldzaken en sociale hulp.

Meer over het Infoplaza

Taalvaardigheid verbeteren

Taalhuis Walcheren is voor alle inwoners van Walcheren die moeite hebben met lezen, spreken of schrijven in het Nederlands. Voor zowel mensen die Nederlands als moedertaal hebben als inwoners waarvan Nederlands niet de moedertaal is.

Meer over het Taalhuis

Cursussen aanbieden

De ZB heeft veel gratis cursussen voor leden en niet-leden. Van computer- en tabletcursussen tot workshops rondom duurzaamheid of geldzaken. Ook faciliteren we studiekringen waar mensen met elkaar ideeën kunnen uitwisselen over diverse onderwerpen.

Meer over onze cursussen

Leestips over (on)gelijkheid

 • Stop menstruatie-armoede

  SDG 10

  1 op de 10 vrouwen die in armoede leeft, heeft geen geld voor maandverband of tampons. Het mag niet zo zijn dat je door menstruatie-armoede bijvoorbeeld niet naar school, je familie/vrienden of je werk kunt. Daarom bieden we gratis menstruatieproducten aan in onze toiletten voor bezoekers.

 • Elektrisch rijden Lees meer over de elektrische deelauto

  SDG 7 | SDG 17

  Het boekvervoer tussen verschillende locaties doen we met een elektrische bus. Ook voor dienstreizen maken we gebruik van een elektrische deelauto. En wist je dat jij ook gebruik kan maken van deze deelauto?

 • Zeeuwse Klimaatweek Lees meer over de Zeeuwse Klimaatweek

  SDG 13 | SDG 17

  De ZB organiseert jaarlijks de Zeeuwse Klimaatweek. We doen dat samen met organisaties en bedrijven in Zeeland. We sluiten hierbij perfect aan bij de Nationale Klimaatweek die in diezelfde week wordt gehouden.

 • Black Achievement Month Lees meer over BAM

  SDG 10

  Black Achievement Month (BAM) is een jaarlijks Nederlands evenement in oktober dat ‘Black Achievers’ (mensen met Afrikaanse roots) en hun bijdrage aan de Nederlandse samenleving bij een breed publiek onder de aandacht brengt. Dit jaar met een divers programma op het gebied van educatie, theater en literatuur. Samen brengen we gekleurd talent en ‘nieuwe’ verhalen voor het voetlicht.

 • MVO Loont Lees meer over MVO Loont

  SDG 12 | SDG 17

  Met het programma MVO Loont helpt ZB maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) binnen bedrijven concreet te maken.

 • Recyclen

  SDG 12 | SDG 17

  Naast dat ons afval uiteraard gescheiden wordt gaan we ook duurzaam om met bijvoorbeeld onze collectie. We doneren en delen regelmatig onze collectie. Beschadigde boeken worden gerestaureerd. In onze Uitgelezen-kast staan boeken om gratis mee te nemen. Ook organiseren we jaarlijks een boekenverkoop en tweedehands kledingmarkten.

 • Four Freedoms Lees meer over Four Freedoms

  SDG 10 | SDG 16 | SDG 17

  ZB maakt deel uit van het provinciale samenwerkingsverband Four Freedoms door het jaar heen (FFDHJH). Het FFDHJH werkt aan een jaarprogramma met een variëteit in festiviteiten en evenementen om de thema’s vrijheid, verdraagzaamheid en respect levend te houden en actieve betrokkenheid bij deze belangrijke thema's te stimuleren.

 • Zadenbibliotheek Zeeland Lees meer over de Zadenbibliotheek

  SDG 2 | SDG 12

  Dankzij de Zadenbibliotheek krijgen meer mensen verschillende biologische- , gif- en gentechvrije zaden, bouwen we met elkaar aan een lokale zadencollectie, delen we kennis en tuinervaringen én word je eigen voedsel verbouwen eenvoudiger, goedkoper, leuker en succesvoller.

 • Internationale vrouwendag Bekijk details

  Vrijdag 8 maart 2024

  Op 8 maart vieren we de dag van de vrouw. Ook in Zeeland besteden we aandacht aan Internationale Vrouwendag. Hier vind je leestips, events en meer!

 • Week van de circulaire economie Bekijk details

  Van 11 t/m 16 maart 2024

  Tijdens de week van de circulaire economie is er veel te beleven. Kom langs bij de ZB en doe mee aan verschillende activiteiten!

Louise Spilsbury 17 doelen voor een betere wereld

Wat maakt onze aarde zo mooi, en hoe kunnen we dat zo houden? Lees over de 17 doelen van de Verenigde Naties, zoals: geen armoede, geen honger, betaalbare en duurzame energie, verantwoorde consumptie en klimaatactie. Met tips om in actie te komen, kleurenillustraties...

Bekijk dit boek

 • Heb jij een goed idee?

  Weet jij hoe we als Bibliotheek nog meer kunnen doen voor een betere wereld? Mail ons je idee. Samen komen we verder!

 • Meer weten over SDG's?

  Op de website van SDG Nederland lees je alles over de 17 duurzame ontwikkelingdoelen in Nederland. Inclusief tips om zelf mee te doen!