Nationale Voorleeswedstrijd

Over de Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen uit de twee hoogste groepen van de basisschool. Jaarlijks doet bijna 50% van alle basisscholen mee. Aan De Nationale Voorleeswedstrijd kunnen alle basisscholen in Nederland meedoen, dus ook scholen voor speciaal onderwijs.

Grafische werkplaats Virusgrafiek is gesloten t/m 30 juni

Schooljaar 2023/2024

Het nieuwe schooljaar is begonnen wat betekent dat de volgende Nationale Voorleeswedstrijd weer in aantocht is! 

Hoe werkt het?

De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat uit verschillende rondes:

  • De schoolronde, deze organiseren de scholen zelf.
  • De Walcherse rondes op 21 en 28 februari en 6 maart. De schoolkampioenen strijden tijdens deze twee Walcherse rondes om maar liefst 3 plaatsen in de provinciale finale!
  • De provinciale ronde van Zeeland, georganiseerd door ZB Bibliotheek van Zeeland, op 10 april 2024, Kousteensedijk 7 in Middelburg.
  • De landelijke finale, op 22 mei 2024 in TivoliVredenburg in Utrecht.

Hoe doe je mee?

Alle basisscholen hebben een gratis deelnamepakket gekregen. Je kunt direct aan de slag! In het pakket zitten posters, een spelregelboek en oorkondes. Alles wat je nodig hebt voor een spannende en feestelijke schoolronde.

De school meldt hun voorleeskampioen vóór 1 december 2023 aan via www.denationalevoorleeswedstrijd.nl. Kosten: € 35,00. Let op! Schoolkampioenen kunnen alleen worden aangemeld als ouders het toestemmingsformulier hebben ondertekend en bij de school hebben ingeleverd.

Heb je vragen?

Voor meer informatie en vragen kun je terecht bij voorleeswedstrijd@dezb.nl

Zeeuwse voorlezer gekroond tot Nationale Voorleeskampioen 2023!

In 2023 streden 90 kinderen van basisscholen in heel Zeeland om de provinciale titel, die op 19 april gewonnen werd door Danischa. Woensdag 24 mei vertegenwoordigde zij Zeeland bij de landelijke finale en is ze gekroond tot De Nationale Voorleeskampioen 2023! Op school werd ze de volgende dag feestelijk op het podium gezet en dat zal het komende jaar nog veel vaker gebeuren.

Lees het nieuwsbericht

Meer informatie en tips

Kijk op de website van De Nationale Voorleeswedstrijd.Heb je op school een leesconsulent van de Bibliotheek? Vraag of zij een workshop Voorlezen kan verzorgen voor de klas. Geen leesconsulent? Mail ons om de presentatie en handleiding te ontvangen en geef de workshop zelf.

Leuke extra's:
Tips voor voorlezers, luister met de klas het voorleeslied of laat de voorleestips van Jacques Vriens zien.

Guus Janse is Nationaal Voorleeskampioen 2021/2022!

Guus won de negenentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd op 25 mei. Hij mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2022 noemen. In TivoliVredenburg (Utrecht) las hij voor uit Prutsers & pechvogels van Tosca Menten en Jozua Douglas.

Bekijk de huldiging terug