Zeeuwse voorlezer gekroond tot Nationale Voorleeskampioen 2023!

Gepubliceerd op: 30 mei 2023 15:00

En ook dit jaar komt de Nationale Voorleeskampioen uit Zeeland. Na Guus Janse in 2022, gaat Danischa Bah van de Cypressenhof in Middelburg er dit jaar met de kampioenstitel vandoor!

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen uit het hele land nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes.

Afgelopen maanden streden 90 kinderen van basisscholen in heel Zeeland om de provinciale titel, die op 19 april gewonnen werd door Danischa. Woensdag 24 mei vertegenwoordigde zij Zeeland bij de landelijke finale en is ze gekroond tot De Nationale Voorleeskampioen 2023! Op school werd ze de volgende dag feestelijk op het podium gezet en dat zal het komende jaar nog veel vaker gebeuren.

Een hele prestatie
Dit jaar organiseerden zo’n 3500 Nederlandse basisscholen de schoolronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. In totaal deden bijna 265.000 kinderen uit groep 7 en 8 mee als voorlezer of luisteraar. Via lokale finales in bibliotheken werden hieruit de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. En als het je lukt om vervolgens van 11 voorleeskampioenen te winnen bij de landelijke finale, dan mag je je met recht De Nationale Voorleeskampioen 2023 noemen! Hoe bijzonder dat is, daar gaat het gehele jaar aandacht aan worden besteed.

Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum
De Nationale Voorleeskampioen mag zich een jaar lang Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum noemen. Ze heeft een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet er op toe dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar. Daarnaast zal Danischa mooie uitnodigingen in Zeeland krijgen om het voorlezen te promoten en om te laten zien waarom zij De Nationale Voorleeskampioen is.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is één van de grootste jaarlijkse leesbevorderingscampagnes van Nederland voor de groepen 7 en 8 van de basisschool. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken.