De Kenniskast | Leven in (on)vrijheid

Stilstaan bij vrijheden

In 2024 is het thema van de Kenniskast: Leven in (on)vrijheid. De Kenniskast biedt een uitgebreide selectie boeken die het thema vanuit diverse perspectieven belicht.

We staan stil bij de laureaten die de Four Freedoms Awards krijgen. Deze mensen en organisaties zetten zich in voor de vrijheden van de mens. Daarnaast is er aandacht voor Etty Hillesum en 80 jaar bevrijding. 

Je vindt de Kenniskast in het Zeelandpaviljoen op de eerste verdieping van de ZB in Middelburg.

Kom langs, sta stil, lees, ontdek en verrijk je wereld.

Etty Hillesum Huis

Op 15 januari 1914 werd de Joodse dagboekschrijfster Etty Hillesum in het statige herenhuis aan het Molenwater 77 in Middelburg geboren. In dit huis begon Etty aan haar korte leven dat gekenmerkt werd door enerzijds oorlog en vervolging, anderzijds was het een leven vol schoonheid, literatuur, kunst, hoop, geloof en liefde. Etty Hillesum werd in 2017 uitgeroepen tot grootste Middelburger aller tijden. Dat is niet zomaar! Met haar dagboeken en Westerborkbrieven heeft zij een niet te onderschatte historisch document nagelaten dat een bijzondere rol inneemt binnen de getuigenissen van de Sjoa.

Ettyhillesumhuis.nl

Lees-, luister- en kijktips van bezoekers Bevrijdingsfestival Vlissingen

Bekijk alle tips

Partners

Archief

De Kenniskast is een wisselende collectie waarin belangrijke onderwerpen vanuit verschillende perspectieven wordt uitgelicht. Hier vind je eerdere thema's van de Kenniskast.