De Kenniskast | Gedeeld verleden

Kenniskast Gedeeld verleden

De Kenniskast Gedeeld Verleden biedt een uitgebreide selectie boeken die het slavernij- en koloniale verleden vanuit diverse perspectieven belicht.

Er is speciale aandacht voor zwarte auteurs. Fictie, non-fictie en jeugdliteratuur. Je vindt de Kenniskast van juli tot en met oktober 2023 in het Zeelandpaviljoen op de eerste verdieping van de ZB in Middelburg.

Aanraders uit de Kenniskast Gedeeld Verleden

Diverse Zeeuwen aan het woord over hun favoriete boek of boeken uit deze collectie.

Lucia Hamelink-Menig

Lucia Hamelink-Menig van Keti Koti Zeeland over de term halfbloed en over het boek Dubbelbloed, van Etchica Voorn.

Etchica Voorn Dubbelbloed

Autobiografisch relaas over het alledaags racisme waarmee de hoofdpersoon, die een Nederlandse moeder en een Surinaams-Creoolse vader heeft, wordt geconfronteerd.

Perry Moree

Perry Moree, directeur van ZB Bibliotheek van Zeeland, vertelt over het slavenverleden van het eiland Mauritsius en over het boek European slave trading in the Indian Ocean, van Richard B. Allen.

Over de Kenniskast

Met deze Kenniskast wil de ZB bijdragen aan het vergroten van kennis en bewustzijn over het trans-Atlantische slavernijverleden en de impact daarvan op onze huidige samenleving. Niet om een schuldvraag op te roepen, maar om samen de geschiedenis te onderzoeken, ervaringen uit te wisselen, elkaar te ontmoeten en nieuwe verhalen te creëren voor een gezamenlijke en gelijkwaardige toekomst.

Ontwikkeld in samenwerking met onze partners

Goed dat ZB Bibliotheek van Zeeland deze boekencollectie uitlicht, omdat kennis over het verleden, heden en toekomst verbindt. We herdenken en vieren dit jaar het einde van de slavernij in de voormalig Nederlandse koloniën en alle verhalen zijn nog steeds niet verteld. Kom, ontdek en verrijk jezelf, want echte rijkdom zit in kennis.

— Angélique Duijndam van Stichting Keti Koti ZeelandDe Kenniskast GEDEELD VERLEDEN

Meer boeken

Titellijst Black Archives

Onze gedeelde geschiedenis

Keti Koti

De letterlijke vertaling van Keti Koti (spreek uit 'kittie kottie'), is 'de  ketenen verbroken'. Dit verwijst naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakte vastgebonden werden in boten. Keti Koti is jaarlijks een grote en belangrijke viering in Suriname, Nederland en ook in Middelburg.

Meer over Keti Koti

Dialoogtafels

Tijdens een Keti Koti Dialoogtafel wordt door het uitwisselen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens stilgestaan bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden.
Naast de gesprekken worden rituelen uitgevoerd die te maken hebben met het slavernijverleden.

Meer over de Dialoogtafels

Herdenkingsjaar

Het slavernijverleden is een pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Vanaf 1 juli 2023 wordt hier in het hele Koninkrijk extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Meer over het herdenkingsjaar

Romans

Dossiers

Zeeuws Archief

Verdiep je kennis over het Zeeuws Slavernijverleden bij het Zeeuws Archief. Zij beheren onder andere het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC). Het archief van de MCC is wereldwijd uniek en staat in UNESCO’s Memory of the World Register.

Meer informatie

Black Archives

Maak kennis met een ander perspectief. Bij de Black Archives kan je tercht voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht zijn.

Lees meer over de Black Archives

Strijden ga ik

Een belangrijk figuur in de geschiedenis van de slavernij is de Surinaamse verzetsstrijder en antikoloniale schrijver Anton de Kom. Met bekende werken zoals Wij slaven van Suriname, verzette hij zich tegen het Nederlandse koloniale systeem. In de podcast Strijden ga ik duiken historici Paul de Jong en Tim Streefkerk in het leven, het werk en de nalatenschap van de Surinaamse vrijheidsstrijder en auteur.  

Naar Strijden ga ik

De plantage van onze voorouders

Maartje Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.

Naar De plantage van onze voorouders

BONUS!: Slavernij

In de aflevering ‘BONUS!: Slavernij’ van de podcast In het Rijksmuseum blikt presentator Jörgen Raymann terug. Hij gaat in gesprek met Valika Smeulders, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum en samensteller van de tentoonstelling Slavernij, en met Gijs Stork, die in de bijbehorende audiotour het verhaal van Dirk van Hogendorp (1761-1822) vertelde.

Naar BONUS!: Slavernij