Podcasts
Koptelefoon in de aanslag? Los van een luisterboek gaat er natuurlijk niets boven een boekenpodcast. We zetten interessante podcasts voor je op een rij. Over lezen, luisteren, boeken en bibliotheken. Veel luisterplezier!
Ga direct naar de inhoud, het zoekveld of het hoofdmenu.
Koptelefoon in de aanslag? Los van een luisterboek gaat er natuurlijk niets boven een boekenpodcast. We zetten interessante podcasts voor je op een rij. Over lezen, luisteren, boeken en bibliotheken. Veel luisterplezier!
Podcast met Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen. Om beurten dragen zij een boek aan en bespreken dat. Boeken FM is een podcast van uitgeverij Das Mag en De Groene Amsterdammer.
Ontwikkeling en verandering zijn centrale thema’s in deze podcast over businessboeken. De makers praten met schrijvers van boeken over persoonlijke ontwikkeling op professioneel vlak.
Jeugdliteratuur niks voor volwassenen? Grow up! ‘De eerste Nederlandse podcast voor jeugdliteratuur’ won een Dutch Podcast Award in 2020. De moeite waard voor elke luisterlezer.
Leesfanaten Nynke en Marit praten met schrijvers over welke boeken zíj graag lezen. “Jean-Paul Sartre of Saskia Noort / of hebben we er nog nooit van gehoord?”
Spannende thrillers, magische fantasy, pakkende romans. De makers van Onze Boekencast bespreken boeken boven een kop thee. Podcast met gezellige sfeer, ongeacht de sfeer van het besproken boek.
Waar vind je goede boeken met LHBTI+-personages? Anne (zij/haar) en Artemisa (zij/haar) zijn jouw gids. Elke aflevering bespreken ze queer boeken rond thema’s, van ‘Historische Fictie’ tot ‘Found Family’.
Podcast over dichters en hun gedichten, over de wereld waar dichters hun poëzie vandaan halen. Daan Doesborgh bespreekt met zijn gast één gedicht van die dichter zelf en één gedicht van een andere poëet.
Podcast van NRC over de beste en belangrijkste boeken van dit moment. De boekenredacteuren van de krant nemen wekelijks een boek onder de loep. In de sfeer van een literaire salon.
Jane Austen, Lev Tolstoj, Franz Kafka, Plato. Timon Beeftink bespreekt elke aflevering een klassieker uit de wereldliteratuur. Wat hebben deze klassiekers ons nu nog te vertellen?
Een podcast van en voor liefhebbers van Suske en Wiske. Maker Koen Maas behandelt alle aspecten van "de beste strip van het westelijk halfrond". Luister naar interviews met fans, tekenaars en verzamelaars.
'Het voetbaltijdschrift voor lezers' is er nu ook voor luisteraars. Oudgedienden van Hard Gras als Hugo Borst en Henk Spaan praten over (de schoonheid van) het actuele voetbal met schrijvende gasten. Kibbelen over clubliefde op hoog niveau.
Elke werkdag beginnen met poëzie op je oren. Ellen Deckwitz staat al jaren op de barricaden voor poëzie. Nu draagt ze elke werkdag een gedicht voor en legt er wat bij uit. Om te laten zien: poëzie is niet per se ingewikkeld, het is ook vermaak en troost.
Moderne klassiekers geschreven door vrouwen, besproken door vrouwen. De Gids maakt deze podcast met schrijverscollectief FixDit. Elke twee maanden staat een klassieker centraal. Romans van Hella S. Haasse en Andreas Burnier kwamen al aan bod.
Boekenpodcast uit het hoge noorden. Roos Custers en Willem Goedhart, die eerder de podcast van literair weblog Tzum maakten, bespreken in een Groningse boekwinkel een nieuw boek. Elke laatste donderdag van de maand een nieuwe aflevering!
Een halve eeuw waren de levens van Mina & Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw was een gravin op een kasteel bij Middelburg, Mina haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt Maartje Duin al een leven lang ongemak over deze verhouding, die in haar familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap. Kan er liefde zijn, als er zo’n grote ongelijkheid is?
De Zeeuwse natuur is kwetsbaar en wordt langs veel kanten zwaar beproefd en zelfs bedreigd. Toch zal ze, als we haar de kansen geven die ze verdient, terugveren en zich herstellen. Hoe we die kansen voor onze Zeeuwse natuur groter maken, daarover gaat Zeeuwse Zichtlijnen.
Op 1april verloor Alva zijn bril, Aprilletje 6 verloor Alva zijn fles. Die zin suggereert dat de opstand tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog begon in Den Briel en daarna oversloeg naar Vlissingen. Onzin. De eerste stad die in opstand kwam was Vlissingen. In deze podcast van historicus Peter van Druenen en journalist Peter de Jonge wordt daarvan het bewijs geleverd.
PodCrime Aan Zee is dé podcast die duikt in de waargebeurde misdaad van Zeeland. Omdat deze gebeurtenissen niet vergeten mogen worden!
Zeeuws Weerzien, dat zijn levendige herinneringen aan een tijd van nog niet zo ver terug. "O ja, weet je nog..." Een podcast van herinneringskrant Zeeuws Weerzien en Omroep Zeeland-programmamaker Remco van Schellen.
Vijfentwintig jaar geleden werd Zeeland opgeschrikt door een kunstroof, midden op de dag. Omroep Zeeland haalt dit stukje Zeeuwse geschiedenis weer voor het voetlicht.
In deze podcast neemt Renske Berckmoes, taalnerd van beroep en West-Zeeuws-Vlaming van oorsprong, je mee in het dialect van Zeeuws-Vlaanderen. Waar? Inderdaad ja, het zuidelijkste stukje van Zeeland, waarvan iedereen denkt dat het bij België hoort.
Serooskerke is een doodnormaal dorpje op het Zeeuwse schiereiland Walcheren. Tot het in 1966 wereldnieuws wordt. Tussen de preien vinden drie boeren ruim duizend eeuwenoude gouden munten. Een ongelooflijke vondst.
Het seizoen is van oudsher een sterke bron van inspiratie voor de muziek. Kortom, de herfst is een goede reden voor NPO Klassiek-presentator Lex Bohlmeijer om de stoute schoenen aan te trekken en de studio te verlaten voor zijn serie De Vier Jaargetijden van Passaggio.
Een podcast van de Bibliotheek Den Haag. Schrijvers, dichters en denkers gaan met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving.
Een podcastserie van de Bibliotheek Venlo, voor en door jongeren gemaakt. Over allerlei thema's die jongeren boeien: van eenzaamheid tot gender.
Een podcast van de Bibliotheek Utrecht met verschillende programma's. Van talkshows tot lezingen en van boekenclubs tot theaterstukken.
Een podcast van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland over leesplezier, laaggeletterdheid, nepnieuws en veilig online gaan.
Een podcast van de Bibliotheek AanZet over maatschappelijke onderwerpen die in de regio Dordrecht spelen.
Een podcast van de Bibliotheek Waterland en Westfriese Bibliotheken over actuele thema's in de bibliotheek.
Een podcast van Nieuwe Veste Bibliotheek Breda over boeken rond een maandelijks thema.
Balans vinden in het mediagedrag van kinderen is lastig. Deze podcast van de Bibliotheek helpt ouders daarbij.
Podcasts over boeken. Voor de jongste lettervreters tot young adults, voor leesbeesten en luistervinken.
Leesplezier aanwakkeren staat voorop in deze podcast van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB). Bibliothecaris Merel Kuitert en radiomaker Sander Stekelenburg helpen jongeren bij hun keuze voor een goed boek. En als je dat eenmaal hebt... moet je je BOEK houden!
In iedere aflevering van deze podcast is een schrijver te gast. De jonge presentatoren stellen vragen en geven ook zelf boekentips. Een kinderboekenpodcast voor groep 6, 7 en 8, gemaakt door Cubiss en Radiorakkers.
We laten ouders en kinderen kennismaken met prachtige fragmenten uit recent verschenen Kinderboeken zodat ze weten welke titels ze willen lezen, lenen of aanschaffen. Ook in de vakantie. Of misschien wel juist in de vakantie als het even wat minder weer is, als de verveling toeslaat en de bioscoop te ver weg is.
De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen over hun lievelingsboeken. In maximaal 10 minuten vertelt een kind over een lievelingsboek. Ook wordt er een stukje voorgelezen. Na het luisteren zijn de luisteraars zo meegesleept in het verhaal, dat één op de drie kinderen het boek wil gaan lezen.