Digitale bronnen overal gebruiken

Ben je als lid ingeschreven bij ZB in Middelburg? Zo ja, dan kun je een heleboel databanken waaraan kosten verbonden zijn gratis via het internet raadplegen. Om toegang te krijgen log je in met de gegevens van je Bibliotheekpas.

American National Biography

American National Biography biedt toegang tot 19.000 biografische beschrijvingen van historische Amerikaanse personen.

Catalogus Epistularum Neerlandicarum

De Catalogus Epistularum Neerlandicarum (CEN) bevat ruim 500.000 samenvattende beschrijvingen van brieven en correspondentiedelen vanaf ca. 1500 tot heden. Het bestand wordt regelmatig uitgebreid. Het gaat om brieven in de collecties van de Universiteitsbibliotheken van Amsterdam (UvA, VU), Leiden, Groningen en Utrecht, de Koninklijke Bibliotheek, het Museum Meermanno en het Nederlands Letterkundig Museum en documentatiecentrum in ‘s-Gravenhage, de Provinciale Bibliotheek Friesland in Leeuwarden, de Stads- of Athenaeumbibliotheek in Deventer en ZB in Middelburg.

E-Books

Via de online Bibliotheek heb je toegang tot zo'n 20.000 e-books. Leen tot 10 e-books tegelijk. Lees op je smartphone, e-reader, pc of laptop. E-books blijven 3 weken op je boekenplank staan. Ben je al lid van ZB? Dan hoef je je alleen even te registreren om e-books te lenen.

Encyclopaedia Britannica Online

Een van de oudst bestaande informatiebronnen met korte en lange overzichtsartikelen voor bijna alle disciplines. Bevat ook historische tijdlijnen, multimedia, geselecteerde tijdschriftartikelen, woordenboek en een thesaurus.

Financieel Dagblad

Artikelen uit het Financieel Dagblad. Artikelen die ouder zijn dan 3 dagen zijn in de Bibliotheek en thuis doorzoekbaar en te lezen

Jeugdbibliotheek: interactieve animaties

Hier vind je een overzicht van 100 interactieve animaties over de aarde, de mens, techniek en dieren & planten.

Junior Winkler Prins

De Junior Winkler Prins online is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar en bevat korte teksten van een begrijpelijk taalniveau, veel afbeeldingen, video’s en animaties en een eenvoudige zoektechnologie.

LiteRom

De meest complete verzameling recensies en artikelen over Nederlandstalige literatuur, verschenen in Nederlandse en Vlaamse dag- en weekbladen sinds 1900. Het gaat hierbij om een breed scala van bladen, van Margriet tot Vrij Nederland en van De Nederlandsche Spectator tot De Telegraaf.

Luisterboeken

Van romans tot talencursussen, van thrillers tot kinderboeken. Met de LuisterBieb geniet je gratis van de beste luisterboeken op je smartphone of je tablet, waar en wanneer jij dat wilt.

Muziekweb

Catalogus van de volledige collectie klassieke en populaire cd's en lp's van de Centrale Discotheek in Rotterdam. je kunt hier een groot aantal muziekalbums gratis digitaal lenen.

NCC - Nederlandse Centrale Catalogus

Voor het vinden van boeken en tijdschriften in Nederlandse bibliotheken (incl. universiteitsbibliotheken).

New York Times

De databank van de New York Times bevat de volledige inhoud van de krant vanaf de eerste uitgave in 1851 met facsimile beelden in pdf ( Acrobat Reader is vereist). Doorzoekbaar met gewone zoektermen, auteur, titel artikel en eerste paragraaf.

Online Contents

Bestand met inhoudsopgaven van ruim 17.000 internationale wetenschappelijke tijdschriften.
Het bestand wordt sinds 15 december 2014 niet meer bijgewerkt.

Online Contents (NL)

Het bestand Online Contents (NL) bevat inhoudsopgaven van ruim 1100 Nederlandstalige algemene, populaire en wetenschappelijke tijdschriften.
Het bestand wordt sinds 15 december 2014 niet meer bijgewerkt.

Oxford Art Online

Oxford Art Online is een door Oxford University Press uitgegeven kunsthistorische database. Via Oxford Art Online kunnen vier naslagwerken inclusief het daarin opgenomen beeldmateriaal doorzocht worden: Grove Art Online, The Oxford Companion to Western Art, Encyclopedia of Aesthetics en The Concise Oxford Dictionary of Art Terms. Samen geven de naslagwerken toegang tot 23.000 onderwerpen, 21.000 biografieën, 500.000 bibliografische citaties, 40.000 links naar afbeelddingen en 5.000 afbeeldingen uit Grove Art Online. Verder bevat Oxford Art Online een zestal tijdsbalken waarin de ontwikkeling van de kunsten toegelicht wordt.

Oxford Dictionary of National Biography

Oxford Dictionary of National Biography bevat biografische informatie over personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Britse maatschappij. Naast de beschrijving van leven en werk van een persoon bevat bevatten de lemma's van de Oxford DNB meer dan 10.000 portretten. De Oxford DNB heeft verschillende zoekopties, waaronder een apart zoekformulier voor afbeeldingen (= Image search).

Oxford Music Online

Oxford Music Online is een belangrijke toegangspoort voor naslagwerken op het gebied van de muziekwetenschap. Het bestand biedt onder meer 50.000 artikelen over alle aspecten van muziek van de oudheid tot heden, biografieën, overzichten van werken, muziekfragmenten, en duizenden links naar muziek-sites en geluidsarchieven.

Oxford Reference Online Premium

De Oxford Reference Online Premium bevat 2 miljoen ingangen van naslagwerken zoals taalwoordenboeken, algemene en vakgerichte encyclopedische naslagwerken op allerlei wetenschapsgebieden. Die gebieden zijn bijvoorbeeld geneeskunde, natuurwetenschappen, techniek, filosofie, sociale wetenschappen, geschiedenis en politiek, kunst en cultuur. Een interessante aanvulling is de mogelijkheid om via tijdlijnen te zoeken. De tijdlijnen brengen de geschiedenis en/of ontwikkeling van een onderwerp in beeld. Er zijn tijdlijnen op het gebied van architectuur, geneeskunde, geschiedenis, politiek, kunst en cultuur.

Oxford Scholarship Online

Oxford Scholarship biedt meer dan 1800 wetenschappelijke boeken van Oxford University Press. De boeken zijn online te raadplegen. Onderwerpsgebieden zijn onder andere: geschiedenis, klassieke studies, taalkunde, literatuur, politieke wetenschappen. De boeken zijn voorzien van een samenvatting van zowel boek als de afzonderlijke hoofdstukken, inhoudsopgave en full-text.

Picarta

PiCarta geeft toegang tot de Nederlandse Centrale Catalogus NCC en de Online Contents. De NCC bevat titelbeschrijvingen van alle boeken en tijdschriften in het bezit van meer dan 400 bibliotheken in Nederland. Online Contents bevat gegevens over tijdschriftartikelen (1992-2014) en wordt samengesteld op basis van inhoudsopgaven van tijdschriften.

Pressreader

Meer dan 7.000 internationale titels van kranten en tijdschriften van over de hele wereld opgenomen in één applicatie direct leverbaar op moment van uitgave. Met een archief tot 90 dagen terug. Met de Pressreader app heb je op je eigen smartphone of tablet (IOS en Android) toegang tot de databank in de Bibliotheek.

Theorie-examen rijbewijs

In de Bibliotheek en thuis kan geoefend worden met digitale proefexamens voor het rijexamen bromfiets, motor en auto.

Uittrekselbank

De Uittrekselbank bevat meer dan 2700 uittreksels van Nederlandstalige en buitenlandse literatuur. Ook vind je er circa 350 auteursportretten.

Uittrekselbank jeugd

Meer dan 700 uittreksels van Nederlandstalige én buitenlandse jeugdliteratuur en circa 110 auteursportretten.

Van Dale Woordenboeken

De digitale woordenboeken van Van Dale: Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans.

Winkler Prins Studie Online

De Studie Winkler Prins online is ontwikkeld voor jongeren vanaf tien jaar. Het taalgebruik is helder, de artikelen zijn beperkt in lengte en de vormgeving is aantrekkelijk. Een interactieve atlas en een statistiekmodule maken het aanbod compleet.