The Night at the Library

Donderdag 23 mei in ZB Middelburg

Een avond voor thrillerfans

Spanning, verrassende plotwendingen en onvoorspelbare verhalen van Zeeuwse bodem. Kom naar de Night at the Library in ZB Middelburg. Met optredens van Broeder Dieleman, het Middelburgs Theater, Improvisatie theatergezelschap Matig Genoten, de tentoonstelling ‘Cold cases van Littleburg’ door Anne Breel en thrillerschrijvers van eigen Zeeuwse bodem: J.B. Kuipers, Ellen De Vriend, Kees Folmer en Terrence Lauerhohn.


Schrijfwedstrijd en expositie Cold cases van Littleburg door Anne Breel

Anne Breel opent een expositie vol onopgeloste moorden die al te lang liggen. Na een rondleiding krijg je de mogelijkheid om bij een van deze zaken te beschrijven wie de dader is, wat het motief is en welk moordwapen is gebruikt. De winnaar van deze schrijfwedstrijd wordt bij de Zeeuwse Boekenprijs bekend gemaakt.

Spookverhalen met Broeder Dieleman

Kom luisteren op 23 mei van 20.30 tot 21.30 uur

Het Spookte in Zeeuwsch vlaanderen is de nieuwe theaterprogramma van broeder Dieleman. Hij put hiervoor uit de volksverhalen die Johan de Vries verzamelde in de jaren 60 van de vorige eeuw. Door middel van archiefonderzoek, vertellingen en liedjes wekt hij de spookwereld van het Land van Axel weer tot leven. 

Johan de Vries (1896-1989) was een Terneuzense folklorist die van onschatbare waarde is geweest voor het cultureel erfgoed van Zeeland. Hij verzamelde onder andere honderden volksverhalen die zonder zijn onvermoeibare inzet zeker verloren waren gegaan. Ze werden opgetekend in het boek ‘Het spookte in Zeeuwsch Vlaanderen’ dat een uniek beeld schetst van de belevingswereld van de arbeidende klasse in het land van Axel in de 19e eeuw: Ze zitten vol verhalen van zwarte kunst, sprekende hazen, vliegende aardappelen, zwevende vrouwen, zwarte honden met vurige ogen die door de polder zwerven. 

Afgelopen maanden heeft broeder Dieleman dankzij een subsidie van de gemeente Middelburg verder onderzoek gedaan naar die oude volksverhalen uit zijn geboortestreek. Eerder al haalde hij dia’s en geluidsopnames boven water van deze verhalen en nu heeft hij zich verder verdiept in de mensen die deze verhalen bevolken. Hij zocht de levens uit van Jane Pape, Dirk van Drongelen, Jodoca Lis en Dr. Hartman. Volksverhalen kom je overal tegen maar zo specifiek en plaatsgebonden, vol mensen die echt geleefd hebben, dat is uniek voor Nederland. Daarvan werkt Dieleman nu aan een voorstelling waarin deze verhalen op een nieuwe manier, in nieuwe vormen, voor een nieuwe tijd verteld worden in woord, beeld en geluid.

Broeder Dieleman (Axel, 1976) is een muzikant en kunstenaar die door middel van liedjes, verhalen en archiefonderzoek oude verhalen weer nieuw leven inblaast. 

Meet & Greet met Zeeuwse thrillerschrijvers

Ellen De Vriend

Ellen De Vriend De erfgename

De echtgenoot van gelukkig getrouwde vrouw, die het privé en zakelijk helemaal voor elkaar heeft, verdwijnt tijdens een weekendje weg.

Terrence Lauerhohn

Terrence Lauerhohn Kluizenaar

De paden van een man die een beest in zich verbergt en een vrouw die stemmen hoort, kruisen elkaar op het tijdstip dat hij zijn innerlijke beest niet langer beteugelt.

Titels van Ellen De Vriend

Titels van Terrence Lauerhohn