Klokhuis serie over onze voetafdruk op de aarde

Gepubliceerd op: 17 mei 2022 13:20

Door te eten, te wonen, te kopen en te reizen gebruikt ieder van ons een stuk aarde. Dit noemen we de ecologische voetafdruk. Nederlanders leven letterlijk op te grote voet. Drie aardbollen, zoveel zouden we nodig hebben als iedereen op de wereld zou leven zoals wij in Nederland. Waar hebben we al die grond voor nodig?

Klokhuis De Voetafdruk

Presentatoren Janouk en Nizar gaan in de vijfdelige serie Het Klokhuis over De Voetafdruk op zoek naar het antwoord op deze vraag. Benieuwd naar je eigen voetafdruk? Met de online Voetafdruk-test kun je je voetafdruk berekenen, en ontdekken welke keuzes die voetafdruk groter of kleiner maken. Zie hetklokhuis.nl.

24 mei 2022 Klokhuis Meet Up over de ecologische voetafdruk

Op dinsdag 24 mei 2022 vond de Klokhuis Meet Up plaats, een productie van ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB) in samenwerking met informatief jeugdprogramma Het Klokhuis (NTR). Van 11.00 tot 11.45 uur konden alle kinderen uit groep zeven en acht thuis of op school meedoen aan de interactieve livestream over ‘Het Klokhuis over de Voetafdruk’ vanuit de ZB in Middelburg.
Tijdens de Meet Up praatte Klokhuispresentator Nizar El Manouzi met gasten en basisschoolklassen verder over de vijfdelige serie Het Klokhuis over de Voetafdruk, die vanaf 17 mei wekelijks op tv is. Om te leven heeft iedereen een stukje aarde nodig: landbouwgrond voor je groente, katoen voor je kleding, bomen voor hout. Het stukje land dat één persoon nodig heeft om een jaar te leven, noem je je ecologische voetafdruk. Als iedereen zou leven als een gemiddelde Nederlander, zijn er eigenlijk ruim drie aardbollen nodig. Terwijl we er maar een van hebben.

Nizar zoekt samen met de deskundigen uit waarom we zo’n groot stuk van de aarde nodig hebben en wat er gebeurt met de wereld als we zo doorgaan. Ook bespreken ze wat je zelf kunt doen om je voetafdruk te verkleinen. Kinderen kijken mee via een computer of het digibord in de klas en kunnen live hun vraag stellen aan de gasten.

Gasten
Een van de gasten aan tafel is klimaatonderzoeker Margot Cramwinckel. Ze bestudeert de bodem van de zee, die vol zit met resten en sporen van planten en dieren. Met die informatie onderzoekt Margot hoe het klimaat verandert. In de livestream legt ze uit waarom die verandering tegenwoordig sneller gaat dan vroeger en waarom dat niet goed is voor de aarde.

Ook Babette Porcelijn, oprichter van de organisatie Think Big Act Now zat aan tafel. Ze onderzocht voor haar boek ‘Het happy 2050 scenario’ hoe we voor een gezonde wereld zorgen zodat we elkaar later een gelukkig 2050 kunnen wensen. Ze test of de klassen weten hoe groot hun eigen voetafdruk eigenlijk is. Vaak worden daarbij grote vervuilers vergeten. Zo kopen we dagelijks dingen die aan de andere kant van de wereld gemaakt worden. Het produceren en vervoeren van deze spullen is heel vervuilend voor onze planeet.

Tot slot ging Nizar in gesprek met Elisah Pals van Zero Waste Nederland. Toen Elisah op vakantie in Colombia met haar voeten tussen het aangespoelde plastic stond, besloot ze om te gaan leven met zo min mogelijk afval. Dat betekent geen voedsel kopen dat in plastic verpakt is, oude spullen recyclen en zelf tandpasta maken in plaats van een plastic tube gebruiken. In de livestream laat ze zien wat je zelf kunt doen om zo min mogelijk afval te maken en daarmee bij te dragen aan een schone wereld.

Drie klassen van het basisonderwijs deden live in beeld mee: zij  waren gelijktijdig zichtbaar op een videowall en konden live vragen stellen aan de gasten. Ook reageren ze op de stellingen die de presentator aan hen voorlegt.

Terugkijken via de website van de ZB.

Lesbrief
Bij De Klokhuis Voetafdruk wordt een lesbrief aangeboden. Deze is vanaf 17 mei beschikbaar via de site van Het Klokhuis. Hier vind je ook de online Voetafdruk-test, waarbij je zelf kunt berekenen hoe groot jouw Voetafdruk is en hoe je die groter of kleiner kunt maken.