Voorstelling Voetstuk van Marcos Valster da Costa Ferreira in première

Gepubliceerd op: 9 oktober 2023 14:54

Op donderdag 26 oktober 2023 gaat de nieuwe voorstelling Voetstuk van acteur en theatermaker Marcos Valster da Costa Ferreira in première in de ZB in Middelburg. Graag nodigen wij jou hiervoor uit!

Voetstuk is een persoonlijke en muzikale voorstelling en gaat over een zwarte jongen die opgroeit in een ‘witte’ omgeving. In zijn jeugd vindt hij weinig herkenning. In de (geschiedenis)boeken, sprookjes en films waarmee hij opgroeit komen nauwelijks zwarte helden voor. Hoe komt dit? Zijn er simpelweg geen zwarte helden of zijn er andere redenen dat ze ontbreken?

Voetstuk is een voorstelling over hoe je geschiedenis bepaalt wie je vandaag de dag bent. Over identiteit, vooroordelen en kansengelijkheid.

Marcos Valster da Costa Ferreira is acteur en theatermaker, momenteel werkzaam voor o.a. Toneelgroep Maastricht en Het Laagland. Zo was hij te zien in de voorstelling (Bijna) Alles komt goed onder regie van Inez Derksen. Deze voorstelling, over een chronisch zieke jongen, ging in première op festival Musica Sacra.

In 2020 maakte Marcos in samenwerking met het Amsterdam Fringe festival de voorstelling Grijs gebied, over de zoektocht hoe je huidskleur je identiteit bepaalt. Deze voorstelling speelt momenteel op scholen, theaters en festivals, o.a. Zeeland Nazomerfestival 2023.

Programma

  • Datum: donderdag 26 oktober 2023
  • Aanvang: 20.00 uur
  • Toegang: gratis, vooraf reserveren
  • Locatie: ZB Middelburg

Reserveer een plek

Over de Black Achievement Month

VOETSTUK maakt onderdeel uit van de Black Achievement Month (BAM). BAM is een jaarlijks Nederlands evenement in oktober dat ‘Black Achievers’ (zwarte Nederlanders) en hun bijdrage aan de Nederlandse samenleving bij een breed publiek onder de aandacht brengt. Samen brengen we gekleurd talent en ‘nieuwe’ verhalen voor het voetlicht. BAM wordt in Zeeland georganiseerd door ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB), Keti Koti Zeeland en Provincie Zeeland in het kader van Four Freedoms Door Het Jaar Heen.