VoorleesExpress, Kinderboekenweek en vrijwilligers

Gepubliceerd op: 15 september 2023 09:14

Het thema van de Kinderboekenweek (4-15 oktober) is dit jaar ‘Bij mij thuis’. Dit thema sluit naadloos aan bij het uitgangspunt van de VoorleesExpress. De vrijwilligers van de VoorleesExpress komen wekelijks thuis bij gezinnen waar kinderen moeite hebben met taal. Ze lezen, praten en doen taalspelletjes. Samen met ouders zoeken ze naar leuke manieren om de taalontwikkeling en lezen te stimuleren. De VoorleesExpress in Oosterschelde, Vlissingen, Middelburg en Zeeuws-Vlaanderen grijpt het thema van de Kinderboekenweek dan ook graag aan om enthousiaste voorlezers op te roepen om zich aan te melden als nieuwe vrijwilliger.

Samen zorgen voor een talige thuisomgeving
Kinderen die thuis actief worden gestimuleerd bij het verbeteren van leesvaardigheden presteren beter op school en deze positieve invloed blijft gedurende de verdere levensloop. Dat blijkt uit onderzoek . Maar veel ouders vinden het lastig om een taalrijke thuisomgeving te creëren, doordat ze zelf moeite hebben met taal en lezen. Voor hen is voorlezen niet vanzelfsprekend. De vrijwilligers van de VoorleesExpress spelen een belangrijke rol door met kinderen talige activiteiten te doen. Zo laten ze kinderen en ouders ervaren hoe leuk dat is en dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Al meer dan 400 gezinnen bereikt in Zeeland
Sinds 2013 hebben vrijwillige voorlezers meer dan 8000 bezoeken gebracht aan 400 gezinnen in Zeeland. In acht dorpen en steden wordt de VoorleesExpress inmiddels aangeboden. De basis werd gelegd in de ZB in Vlissingen, waarna Middelburg ook aansloot. Inmiddels doen Bibliotheek Oosterschelde en Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen ook mee. Dit jaar vieren we dus óók een lustrum, 10 jaar VoorleesExpress in Zeeland! We streven ernaar in 2023 in Zeeland minstens 100 gezinnen te bereiken en daarvoor zoeken we vrijwilligers voor de acht locaties in de aangesloten gemeenten verspreid over Middelburg, Vlissingen, Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland.

Anita Verhage samen met Ysabel

Anita is vrijwilliger bij de VoorleesExpress in Vlissingen
De match met Anita’s huidige gezin bleek een schot in de roos. Het uur vliegt voorbij, samen met ouders en de twee oudste kinderen Ysabel (6 jaar) en Nayaro (7 jaar). 
Anita vertelt: “Het is zó enorm leuk om steeds weer een stukje op te mogen lopen met een gezin. Altijd verrassend én enorm verrijkend. En elk gezin is weer totaal anders dan het vorige. We doen van alles samen, niet alleen voorlezen. Overal zit taal in verstopt. Samen spelletjes spelen, knutselen, praten, de straat op, naar de bieb, alles kan! Na 5 gezinnen (Indonesisch, Pools, Syrisch, Turks, Dominicaanse Republiek) ben ik dit werk nog lang niet beu. En het is niet alleen voor meertalige gezinnen, ook Nederlands sprekende gezinnen zijn welkom! Heel benieuwd wie en wat er de volgende keer weer op mijn pad komt.

Als vrijwilliger maak je een enorm verschil
Anne Heinsbroek, directeur Stichting VoorleesExpress, vertelt wat voor verschil een vrijwilliger kan maken. “De vrijwilliger komt een half jaar lang in de thuisomgeving en bouwt een band op met het gezin. Op die manier krijg je een uniek inkijkje in wat ouders belemmert, maar vooral ook waar ze goed in zijn en waar ze enthousiast van worden. Onze vrijwilligers kijken vervolgens op welke manier ze hierop met taalactiviteiten kunnen aansluiten. Daarmee is de kans het grootst dat ouders het zelf ook gaan oppakken. De nadruk ligt op plezier. Taal moet vooral leuk zijn. En het mooiste is dat uit onderzoek naar het effect van de VoorleesExpress blijkt dat deze aanpak ook echt een meetbaar effect heeft op de taalontwikkeling. Kinderen gaan significant vooruit in verhaalbegrip. Dus als vrijwilliger maak je echt het verschil!”
 

Fotobijschrift: Anita Verhage samen met Ysabel

Lees meer over de Voorleesexpress