Standplaats Zeeland met Pascal Gielen over vertrouwen en cultureel gemeen

Gepubliceerd op: 2 februari 2024 10:09

Van 19 tot en met 22 februari 2024 is Pascal Gielen te gast bij Standplaats Zeeland rond het thema ‘Intrinsieke waarde van cultuur voor Zeeland’. Hij is schrijver en gewoon hoogleraar cultuursociologie aan het Antwerp Research Institute for the Arts van de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoek richt zich op de politieke en sociale context van creatieve arbeid; hoe sociale relaties en vertrouwen lacunes tussen markt en overheid kunnen dichten.

In elke samenleving zijn behoeftes die een overheid of de markt niet kan vervullen, vaak omdat ze te duur zijn of te risicovol. Mensen nemen dan zelf het heft in handen en komen gezamenlijk met een oplossing. Als reactie komen er vanuit de overheid vaak regels en beperkingen. Gielen pleit ervoor sociale en culturele initiatieven juist de ruimte te geven en erop te vertrouwen dat mensen zorgvuldig met hun verantwoordelijkheden omgaan. Als voorbeeld noemt hij het beschikbaar stellen van leegstaande gebouwen, zodat bijvoorbeeld kunstenaars het kunnen beheren en gebruiken voor hun werk. Het gebouw wordt dan een cultureel gemeen of commons, iets dat niet door een overheid is geregeld, niet commercieel is en dat gratis gedeeld en gemeenschappelijk beheerd wordt. Een ander bekend voorbeeld is Wikipedia, een gratis platform waar iedereen een bijdrage aan kan leveren om kennis te delen. 

Bezoek Pascal Gielen

Tijdens zijn bezoek aan Zeeland presenteert Pascal Gielen zijn boek ‘Vertrouwen - Bouwen op het cultureel gemeen’ en gaat in gesprek met bestuurders, studenten, kunstenaars en vertegenwoordigers uit de culturele sector. “Ik vind het belangrijk om de principes van de commons voor een breed publiek te kunnen presenteren en concreet te maken, zodat we een sterke samenleving kunnen bouwen die vertrouwen schept. Standplaats Zeeland, zelf een voorbeeld van een sociaal gemeen, is daarvoor een mooie manier”, aldus Gielen.

Bekijk het volledige programma van Standplaats Zeeland

Over Standplaats Zeeland

Standplaats Zeeland is een meerdaags programma waarin voor Zeeland relevante maatschappelijke thema’s aan de orde worden gesteld. Dit gebeurt door een (inter)nationaal deskundige van naam in Zeeland uit te nodigen. ZB Bibliotheek van Zeeland kent een lange traditie van Standplaats Zeeland met gerenommeerde gasten als Wubbo Ockels, Louise Fresco, Alexander Rinnooy Kan, Paul Schnabel, Jeroen van der Veer, Thomas Rau, Nout Wellink, Bernard Wientjes, Jan Rotmans en Monique Kremer.