SDG Lunchlezing Dwight van van de Vijver

Gepubliceerd op: 3 november 2023 09:00

Wat is het belang van diversiteit in jeugdliteratuur en hoe draagt dat bij aan een inclusieve samenleving? Dit en meer bespreekt presentator en auteur Dwight van van de Vijver tijdens de SDG lunchlezing op dinsdag 7 november 2023 om 11.00 uur. Studenten en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om deel te nemen aan het gesprek in het HZ Café.

Dwight van van de Vijver is een voormalig politieman, presentator en programmamaker. Hij maakte o.a. het televisieprogramma ‘Geboeid, terug naar de plantage’, waarin hij in Suriname op zoek ging naar sporen van zijn voorouders. Tijdens de opnames groeide het idee een kinderboek te schrijven over wat zijn verre voorvader overkomen kan zijn toen hij gedwongen werd naar Suriname te gaan. 

Kinderboek over slavernijverleden

Het kinderboek ‘Doni en de kracht van de blauwe veer’ is Van van de Vijver zijn eerste kinderboek (10+) en gaat over de slavernijgeschiedenis. De 11-jarige Doni wordt ontvoerd door krijgers van een vijandige stam en op een zeeschip naar Suriname gebracht. Hij belandt op een plantage waar hij als slaaf moet werken. Doni raakt bevriend met het zoontje van de plantagehouder en met Ella, die ook op de plantage leeft. Maar Doni wil terug naar zijn familie en gaat op zoek naar een blauwe vogelveer, omdat de medicijnman in zijn dorp hem leerde dat deze bijzondere krachten bezitten. 

Samen in gesprek

Een belangrijk onderdeel van deze SDG Lunchlezing is het gesprek tussen de auteur en het publiek na afloop. Welke nieuwe ervaringen, perspectieven en wereldbeelden kunnen er uit boeken geleerd worden? En wat vraagt dat van leerkrachten, schrijvers en docenten? Wat moet de plaats zijn van een boek als ‘Doni en de kracht van de blauwe veer’ in het onderwijs? Wat verstaan we onder divers en inclusief? En hoe geven we samen de lespraktijk vorm? 

Praktische informatie

Waar: HZ Café, Edisonweg 4 in Vlissingen
Wanneer: Dinsdag 7 november 2023 om 11.00 uur
Toegang: Deelname is gratis, aanmelden is verplicht via community.hz.nl

Het kinderboek van Dwight van van de Vijver

De SDG Lunchlezing met Dwight van van de Vijver is een samenwerking tussen HZ University of Applied Sciences, Anti Discriminatie Bureau, Keti Koti Zeeland en ZB Bibliotheek van Zeeland in het kader van de Black Achievement Month.