Nominaties Zeeuwse Boekenprijs 2023 bekend

Gepubliceerd op: 12 oktober 2023 13:05

De jury van de Zeeuwse Boekenprijs heeft tien boeken genomineerd als kanshebber voor de Zeeuwse Boekenprijs 2023. Onder voorzitterschap van Commissaris van de Koning Han Polman zijn de nominaties definitief vastgesteld. De winnaar wordt maandag 30 oktober 2023 bekendgemaakt.

De Zeeuwse Boekenprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2003. Er zijn 58 boeken ingezonden. Na het succes van vorig jaar is besloten dit jaar wederom alle tien genomineerden in de race te houden tot het moment dat de winnaar op 30 oktober 2023 bekend wordt gemaakt. Naast de winnaar wordt er ook een tweede en een derde prijs toegekend, zodat er van de tien genomineerden drie worden bekroond.

Nominaties (alfabetisch op naam van auteur)

Prijzen

De drie winnaars van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangen een geldbedrag (winnaar € 1000,-, tweede prijs € 500,- en derde prijs (€ 250,-). De Zeeuwse boekhandelaars kennen ook dit jaar weer de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel toe. Daarmee spreken zij hun waardering uit voor een Zeeuwse auteur of uitgever of een persoon die voor het Zeeuwse boek van betekenis is.

Publieksprijs

De PZC organiseert samen met de Zeeuwse Boekenprijs de Publieksprijs. Alle ingezonden boeken komen daarvoor in aanmerking. Via de website van de PZC kan er worden gestemd van donderdag 12 oktober 12.00 uur tot en met zondagmiddag 29 oktober 12.00 uur. In de ZB in Middelburg zijn alle deelnemende boeken in te zien.

Jury

De jury van 2023 bestaat uit voorzitter Han Polman (CvdK), secretaris Marina Polderman, Perry Moree (directeur ZB), Dirk Kolff (winnaar ZBP 2022), Angélique Duijndam (voorzitter Keti Koti Zeeland), Geertruida Hettema (voormalig eigenaresse boekwinkel De Drvkkery en docente Nederlands) en Jan van Damme (cultureel journalist).

Uitreiking

De feestelijke uitreiking van alle prijzen vindt plaats op maandag 30 oktober 2023 (inloop vanaf 15.30 uur, start om 16.00 uur) in het bioscoopcomplex CineCity in Vlissingen. Iedereen is daarbij van harte welkom. Aanmelden kan via deze link.

Meer over de Zeeuwse Boekenprijs