Interactieve VPRO- en Klokhuis-livestreams voor scholen

Gepubliceerd op: 24 oktober 2023 13:05

Op 7 en 8 november organiseert de ZB in samenwerking met Het Klokhuis (NTR) en VPRO Tegenlicht interactieve livestreams voor het basis- en voortgezet onderwijs. Scholen uit het hele land kunnen live meekijken naar een interactieve talkshow vanuit de ZB. Leerlingen sturen live vragen in die beantwoord worden door de gasten aan tafel.

Klokhuis-livestream

Bovenbouwklassen van het primair onderwijs kunnen op 7 november van 11.00 tot 11.45 uur live meedoen met de Klokhuis-livestream over Verkiezingen, naar aanleiding van de tv-uitzending ‘Democratie’. Presentator Tirsa With spreekt met educatie-expert bij ProDemos Jelt Pekaar. Hij legt uit wat de spelregels zijn van de democratie. Ook Tessa van Velzen, directeur van de organisatie Discussiëren Kun Je Leren zit aan tafel. Hoe ga je op de juiste manier met elkaar in gesprek, ook al heb je niet dezelfde mening?

Elke basisschoolklas kan vanuit de klas live meekijken en vragen insturen via een speciaal WhatsApp-nummer. Drie klassen schuiven zelfs virtueel bij hen aan via een videowall en gaan direct in gesprek met de studio. Opgeven voor één van de drie plekken op de videowall kan via de website van de ZB.

Future Stories livestream

Op 8 november vindt van 11.00 tot 11.45 uur de Future Stories livestream De Wegwerpmaatschappij plaats, geschikt voor bovenbouwklassen van het voortgezet onderwijs. Aan de hand van de gelijknamige Tegenlicht-uitzending praat presentator Yora Rienstra onder andere met promovendus Jelle Joustra, die zich op verschillende manieren inzet om de wegwerpmaatschappij tegen te gaan. Iemand wie dat ook doet, is Sam Zegelink: eigenaar en bedenker van het duurzame tassenmerk Saint Muze. Maar hoe komt het dat we zo graag nieuwe spullen kopen? Dat legt consumentenpsycholoog Patrick Wessels uit in de studio.

Middelbare scholen uit het hele land kunnen live meekijken en reageren op stellingen. Zes klassen zijn zichtbaar op de videowall in de studio. Meer informatie lezen en je klas opgeven kan via de website van de ZB.

De interactieve livestreams worden beide aangevuld met een passende lesbrief van Cubiss.

Bekijk alle livestreams