Expositie ‘Componisten in oorlogstijd’

Gepubliceerd op: 30 augustus 2023 09:15

Op zondag 17 september 2023 wordt om 16.00 uur de tentoonstelling ‘Componisten in Oorlogstijd’ geopend door burgemeester Harald Bergmann in de Nieuwe Kerk/Wandelkerk, Onder den Toren 3 in Middelburg. Inloop vanaf 15.30 uur. Toegang is gratis, ook bij de opening.

In deze reizende tentoonstelling worden de levens van twintig in de Tweede Wereldoorlog vervolgde musici belicht met foto’s,
documenten, brieven, tekeningen en stukjes partituur. De componisten werden vervolgd om hun afkomst of standpunten, doken onder, gingen in het verzet of werden gedeporteerd. Acht componisten hebben de oorlog niet overleefd. Tijdens de oorlog was hun werk verboden; na de oorlog werden hun namen en hun composities vergeten. Op initiatief van de ZB en de Leo Smit Stichting krijgen de componisten nu een podium in Zeeland, in de Nieuwe Kerk en de Wandelkerk in Middelburg.

Vergeten componisten
Nederland kende een bloeiend muziekleven in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. De Tweede Wereldoorlog maakte een abrupt einde aan soms pas ontluikende, soms glansrijke muzikale carrières. Dit deel van de Nederlandse muziekgeschiedenis is maar weinig verteld.

In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met deze -bijna- vergeten componisten door verhalen en brieven te lezen, foto’s en manuscripten te bekijken en naar de muziek te luisteren. Dat brengt de componisten en hun werk dichterbij. Er is van alle componisten muziek te horen via een QR-code op de tentoonstellingspanelen.

Miniconcert leerlingen Muziekschool Zeeland
In de loop van de tentoonstellingsperiode zullen leerlingen van Muziekschool Zeeland een miniconcert geven met muziek van de componisten. In de ZB vinden extra activiteiten plaats. Het Etty Hillesum Huis in Middelburg heeft een lesbrief gemaakt voor middelbare scholen, die de expositie ook kunnen bezoeken.
 

Naar de agenda