Expositie ‘Een Suikerbietensage’ - Janne van Gilst

Gepubliceerd op: 15 januari 2024 09:20

Duik mee in de geschiedenis van de suikerbiet in Zeeland. Vanaf 20 januari t/m 6 april 2024 exposeert de Zeeuwse fotograaf Janne van Gilst nieuw werk in het Zeelandpaviljoen op de eerste verdieping van ZB Middelburg. Met de expositie ‘Een Suikerbietensage’ reflecteert zij op de beeldcollectie van het Zeeuws Landbouwcentrum uit de Beeldbank Zeeland van de ZB. Ook experimenteert zij met de suikerbiet als grondstof voor haar kunstpraktijk. De opening vindt plaats op 20 januari 2024 om 14.00 uur en wordt verricht in bijzijn van gedeputeerde Harry van der Maas en Ria Geluk. Iedereen is van harte welkom.

Reserveer een plek voor de opening van de expositie op 20 januari

De suikerbiet is Zeeuws erfgoed

Elke twee jaar organiseert de ZB in samenwerking met een Zeeuwse kunstenaar een project rondom de eigen Zeelandcollectie. Dit jaar staat het Zeeuws landbouwlandschap centraal in het kunstzinnige erfgoedproject ‘Een Suikerbietensage’ van Janne Van Gilst. De suikerbiet behoort tot ons cultureel erfgoed. Waar je ook kijkt, de suikerbiet is in Zeeland overal om ons heen. Al anderhalve eeuw lang wordt dit gewas in onze provincie verbouwd; sporen hiervan zijn nog altijd zichtbaar. 

Expositie

In de expositie onderzoekt Van Gilst de geschiedenis van de Zeeuwse suikerbietenteelt, het veranderende landschap en de werk- en leefomgeving van Zeeuwen. Onderdeel van de tentoonstelling is een kunstzinnig erfgoedproject op Zeeuwse scholen voor primair onderwijs.

Workshop anthotypie voor kinderen

In het bijbehorende educatieprogramma worden leerlingen door Van Gilst uitgedaagd zich te verdiepen in de suikerbietenteeltgeschiedenis van Zeeland; van zaadje, land, boer tot suiker. Vroeger en nu. Voor dit lesprogramma ontwikkelde zij een workshop anthotypie (oude fototechniek) met een emulsie van suikerbietenblad. Op de met emulsie bedekte papiervellen worden silhouetten of negatieven gelegd. Deze worden belicht met zonlicht. Door het verbleken van de emulsie ontstaat er een afbeelding. Voor het eerst in de geschiedenis wordt er kunst gemaakt van suikerbieten.

Over Janne van Gilst

Janne van Gilst is Zeeuwse. Ze bracht haar jeugd door op het eiland Noord-Beveland. Daar ontwikkelde zij een bewustzijn voor het landschap om haar heen. Sinds haar studie Documentaire Fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag fotografeert Janne haar veranderende omgeving. Eerder werkte Van Gilst aan projecten over streekverhalen, landbouwtradities en de drang van de mens om het landschap te beheersen en te bedwingen. Haar werk wordt regelmatig nationaal en internationaal gepubliceerd en geëxposeerd.

‘Een Suikerbietensage’ is een samenwerking tussen ZB Bibliotheek van Zeeland, Centrum KCE Oosterschelderegio, fotograaf Janne van Gilst en wordt mede mogelijk gemaakt door Het Cultuurfonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Praktische informatie

Looptijd expositie: van 20 januari t/m 6 april 2024
Opening expositie: 20 januari 2024 om 14.00 uur
Locatie: ZB Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7 in Middelburg

Reserveer een plek voor de opening van de expositie