De Kenniskast Gedeeld Verleden

Gepubliceerd op: 19 juni 2023 08:47

Vanaf 1 juli 2023 presenteert ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB) de Kenniskast GEDEELD VERLEDEN in het Zeelandpaviljoen op de eerste verdieping van de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Naast de presentatie in de ZB, is een deel van deze collectie op 1 juli vanaf 13.00 uur ook te vinden in de Boekfiets tijdens Keti Koti Fest op het Adbijplein in Middelburg. Kom langs en ontdek alvast een deel van de collectie!

Speciale aandacht voor zwarte auteurs
De Kenniskast GEDEELD VERLEDEN biedt een uitgebreide selectie boeken die het slavernij- en koloniale verleden vanuit diverse perspectieven belicht. Er is speciale aandacht voor zwarte auteurs. Fictie, non-fictie en jeugdliteratuur.

Met deze Kenniskast wil de ZB bijdragen aan het vergroten van kennis en bewustzijn over het trans-Atlantische slavernijverleden en de impact daarvan op onze huidige samenleving. Niet om een schuldvraag op te roepen, maar om samen de geschiedenis te onderzoeken, ervaringen uit te wisselen, elkaar te ontmoeten en nieuwe verhalen te creëren voor een gezamenlijke en gelijkwaardige toekomst. De Kenniskast GEDEELD VERLEDEN is ontwikkeld in samenwerking met Black Archives Amsterdam en Stichting Keti Koti Zeeland.

Angélique Duijndam van Stichting Keti Koti Zeeland:
“Goed dat ZB Bibliotheek van Zeeland deze boekencollectie uitlicht, omdat kennis over het verleden, heden en toekomst verbindt. We herdenken en vieren dit jaar het einde van de slavernij in de voormalig Nederlandse koloniën en alle verhalen zijn nog steeds niet verteld. Kom, ontdek en verrijk jezelf, want echte rijkdom zit in kennis.”

Herdenkingsjaar Slavernijverleden
Op 1 juli, tijdens Keti Koti, start in Nederland het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Het is dan precies 150 geleden dat slavernij in de voormalig Nederlandse koloniën officieel werd afgeschaft. In Zeeland is er al vele jaren aandacht voor het trans-Atlantische slavernijverleden als onderdeel van de Zeeuwse geschiedenis.
 

Doe mee aan de Keti Koti dialoogtafel op 29 juni 2023

Fotocredits: Anda van Riet, Keti Koti dialoogtafel 2022