Brugklassers SSG Nehalennia op Wereldreis door Middelburg

Gepubliceerd op: 30 juni 2023 10:28

In Middelburg is een groot deel van de wereld terug te vinden. Ruim 300 leerlingen van Nehalennia SSG gaan dat ervaren tijdens de Wereldreis door Middelburg. ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB) heeft deze ‘reis’ voor hen uitgestippeld op woensdag 5 en donderdag 6 juli 2023. Leerlingen ervaren hoe invloeden uit de hele wereld de stad Middelburg mede gevormd hebben. Naast migratie in de Middelburgse geschiedenis, is er ook aandacht voor het thema migratie anno nu.

Fietsroute langs cultuurhistorische halteplaatsen
De leerlingen gaan in kleine groepjes met een begeleider op pad. Een fietsroute leidt hen langs verrassende cultuurhistorische ‘halteplaatsen’. Ze krijgen een rondleiding door het AZC Middelburg. Verder brengen ze een bezoek aan het Leger des Heils, de Synagoge, de Yildirim Beyazit Moskee, het Zeeuws Archief en het Slavernijmonument op de Balans. Stichting Welzijn Middelburg laat de leerlingen een jongerencentrum zien en City Seeds Middelburg hun werkzaamheden in de moestuin. In de ZB worden de leerlingen ontvangen door Amnesty International en het Anti Discriminatie Bureau Zeeland en maken ze kennis met de tentoonstelling Iconic Stories over gendergelijkheid.

Middelburg
Middelburg is en was een stad met aantrekkingskracht. Door de eeuwen heen vestigden zich hier Noormannen, Hugenoten, Joden, Molukkers en vele andere bevolkingsgroepen. Van de Romeinen tot de huidige asielzoekers kent Middelburg migranten die samen met de Zeeuwse bevolking Middelburg maakten tot wat het nu is.

De Wereldreis door Middelburg wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Middelburg en maakt onderdeel uit van Four Freedoms Door Het Jaar Heen.