Zoekresultaten
Resultaat 221 - 240 (van 1464)
Energie-eiland
Een energie-eiland is een idee dat ingaat op één van de grootste uitdagingen binnen de energietransitie, de opslag van hernieuwbare energie. Het water binnen het ringvormige eiland wordt ingericht met zeewaterbatterijen.
Energie uit algen
Met behulp van zonlicht kan fotosynthese plaatsvinden. Hierbij worden koolstofdioxide en water omgezet in zuurstof en glucose, waardoor plantengroei mogelijk is. In de oceanen zorgt fotosynthese voor de groei van wieren en algen. Deze aquatische biomassa kan weer worden benut voor de winning van energie.
Getijdenenergie
Getijdenenergie is eigenlijk afkomstig van de maan en in mindere mate van de zon. Door draaiing van de maan om de aarde, draaiing van de aarde om de zon, en rotatie van de aarde zelf, treden op het aardoppervlak variaties op in de aantrekkingskracht tussen zon/maan en aarde, zowel in grootte als in richting. De watermassa van de oceanen beslaat een groot deel van het aardoppervlak. Doordat de maan en de zon steeds op andere plaatsen het hardst aan deze watermassa ‘trekken’, ontstaan afwisselend...
Golfslag
De golfslag van zee- en rivierwater wordt indirect door de zon veroorzaakt. Ongelijkmatige verwarming van het aardoppervlak door de zon leidt tot temperatuurverschillen in de lucht. Hierdoor ontstaan hoge- en lagedrukgebieden. Dit veroorzaakt wind: de stroming van lucht van een hoge- naar een lagedrukgebied. De wind strijkt langs het water, en door de wrijving tussen wind en water ontstaan golven.
Rivierstroming
De stroming in rivieren wordt indirect veroorzaakt door de zon. Een rivier is een natuurlijke waterloop, die overtollig water uit omringende gebieden afvoert. Er is hierbij sprake van een kringloop. De zon verwarmt de oppervlakte van de oceanen, waardoor water verdampt. Deze waterdamp stijgt op en vormt wolken. Boven land condenseert het water uit de wolken en er ontstaat neerslag. Deze neerslag wordt door de rivieren dan weer naar zee (of een meer) afgevoerd. Door gebruik van rivierkribben en stuwen...
Warmte
Energie uit temperatuurverschil met het oppervlaktewater In oceanen blijkt de watertemperatuur op een diepte van enkele tientallen meters vrijwel constant te blijven. Dit terwijl het oppervlaktewater door invallend zonlicht sterk kan opwarmen. Het zo ontstane temperatuurverschil tussen waterlagen kan elektrische energie opleveren: Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC).
Zoet ontmoet zout
Daar waar zoet en zout water elkaar ontmoeten, kan energie worden gewonnen. Dat kan op twee verschillende manieren. Deze energiewinning uit de zoet-zout gradiënt wordt ook wel blauwe energie genoemd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van osmose. Er zijn twee processen mogelijk.
Verkeer en vervoer
Verkeer en vervoer, Mobiliteit in de toekomst, een dossier over duurzame energie en energiebesparing in het verkeer en vervoer door het gebruik van andere transportmiddelen.
Alternatieven voor de eigen auto?
Openbaar vervoer is soms een prima alternatief voor de auto. Met trein, tram en bus kun je nagenoeg overal komen. In o.a. Den Bosch en op Schiphol zijn elektrische bussen in gebruik genomen. Andere alternatieven voor de eigen auto zijn carpoolen, een auto huren, lid worden van een organisatie die deelauto’s en buurtauto’s aanbieden. Welke initiatieven zijn er in Zeeland met autodelen?
Brommer, scooter of een (elektrische) fiets
Fietsen is een gezond en goedkoop alternatief voor de auto. Voor korte stukjes - een boodschap of naar school of werk in de buurt gaan - is het ook een veel eenvoudiger en sneller vervoermiddel. Bij langere tochten en bij harde wind is de elektrische fiets met trapondersteuning een aanrader. In Nederland zijn er naar schatting 22,8 miljoen fietsen. (Bron: BOVAG-RAI, GFK).
Welke vervoermiddelen kiezen we?
Al een aantal jaren is de hoeveelheid fietsen die we in Nederland hebben stabiel. Wel komen er elk jaar meer gemotoriseerde voertuigen zoals scooters en auto’s bij. Waarom zou je schoner vervoer kiezen? Wat is jouw mobiliteitsvoetafdruk?
Autorijden
“Het Nieuwe Rijden”, dat is de manier om geld en brandstof te sparen. Door je rijstijl aan te passen aan de techniek van een moderne auto, valt er zo'n tien procent brandstof te besparen. Verder verlaagt zuinig rijden de onderhoudskosten doordat de auto-onderdelen minder slijten.
Bespaartip: ledverlichting
Je gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is een goede zet, zelfs als je lampen nog goed werken. Een ledlamp is namelijk 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp.
Nieuwsbericht - 04-01-2022
Capaciteit van windmolens x 10
Het vermogen van de windmolens op de Noordzee wordt tien maal zo groot. De capaciteit moet in 2030 65 gigawatt bedragen en 150 gigawatt in 2050. Dat is nu 15 gigawatt. Nederland, Denemarken, Duitsland en België ondertekenden daartoe vandaag een verklaring in de Deense stad Esbjerg. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen was erbij.
Nieuwsbericht - 26-07-2022
Circulaire economie: minder afval en minder grondstoffen in Europa
Elke Europeaan produceert 5 ton afval en verbruikt ongeveer 14 ton grondstof per jaar. Het Europees Parlement bevordert de overgang naar de circulaire economie waarin dingen worden hergebruikt, gerepareerd of gerecycled.
Nieuwsbericht - 12-04-2018
Digitale houtbouw is duurzaam
Duurzaamheid wordt meer en meer gezien als een verdienmodel. Ook in de bouw.
Nieuwsbericht - 29-07-2021
Doe de Isolatie-zelfscan
Wil je weten of jouw huis voldoende geïsoleerd is en welke isolatiematerialen jou veel energiebesparing opleveren? Milieu Centraal heeft een Isolatie-zelfscan op de website staan waarmee je snel weet wat je kunt doen of laten doen.
Nieuwsbericht - 11-11-2021
Drijvende zonneparken
Drijvende zonneparken winnen terrein, met Nederland als koploper in Europa.
Nieuwsbericht - 24-03-2020
Energiebespaartip: vervang je oude ventilatiebox
Veel huishoudens vervangen tegenwoordig hun oude energie-onzuinige ventilatieboxen. Met een nieuwe ventilatiebox verbruik je al snel 60% minder elektriciteit.
Nieuwsbericht - 21-08-2021
Energiebesparen door oude apparaten te vervangen
Heb je een hoge energierekening? Misschien heb je ongemerkt een of meer energievreters in huis. Dit zijn bijvoorbeeld oude wasdrogers, wasmachines en koelkasten.
Nieuwsbericht - 27-01-2022