Zoekresultaten
Resultaat 181 - 200 (van 1465)
Keukens
Inspirerende recepten uit heel veel landen. Zoet, hartig voor ieder wat wils. Trakteer jezelf op smakelijke informatie en boekentips!
Koken & Eten | meer boeken
Van inspirerende recepten en de beste wijn om erbij te schenken, tot tips om af te vallen. Trakteer jezelf op smakelijke informatie en boekentips!
Vegetarisch
Vegetarische recepten zijn er in alle soorten en maten. Wraps met hummus, curry met ei of toast met avocado. Trakteer jezelf op smakelijke informatie en boekentips!
Kunst & Cultuur
Van kunstgeschiedenis tot bouwkunst en van grote meesters tot straatkunstenaars: ontdek onze collectie.
Kunst & Cultuur | Musea & Tentoonstellingen
Musea & Tentoonstellingen, van boeken over onze eigen Hollandse musea tot catalogi over toptentoonstellingen in het buitenland: ontdek onze collectie.
Kunst & Cultuur | Muziek
Muziek, van boeken over opera, musici en muziekstromingen tot boeken over muziek maken: ontdek onze collectie.
Historische romans
Literatuur lezen wat zich in het verleden afspeelt? Bekijk hier welke boeken we in onze collectie hebben binnen het genre 'Historische romans'.
Literatuur | meer boeken
Bekijk hier alle boeken die we in onze collectie hebben binnen het genre 'Literatuur'.
Nederlandse literatuur
De Nederlandse literatuur en taal was vóór de middeleeuwen een ratjetoe aan volkse dialecten dat alleen mondeling werd doorgegeven. Vanaf de vijftiende eeuw gaan mensen Nederlands lezen en schrijven. Ontdek hier de hedendaagse Nederlandse literatuur!
(Digi)Taalnetwerk Zeeland
Waar kan je in Zeeland beter leren lezen, schrijven en werken aan je digitale vaardigheden? De taalhuizen en de taalpunten wijzen de weg. Zij vormen samen het (Digi)Taalnetwerk Zeeland.
Energie
Digitale etalage energie, www.energiezeeland.nl. Een website over energie en duurzaamheid met thema's zoals: waterstof, wonen zonder aardgas, zonne-energie, afval en recycling, energiebronnen, verkeer en vervoer, klimaat, etc. Daarnaast specifieke informatie over energie in de provincie Zeeland.
Preventie van afval
Elke afvalstof kent zijn eigen problemen in de verwerking. Het is dan ook beter om afval te voorkomen. Dat kan op allerlei gebieden.
Waarom energie uit afval?
Er zijn veel mogelijkheden om energie te winnen uit afval. De overheid heeft als doel om in 2023 een toename van het aandeel hernieuwbare energieopwekking te realiseren van 16 procent. De drijvende kracht daarachter is onder meer de verplichting om de nationale uitstoot van broeikassen tegen te gaan. In 2020 komt het verbruik van hernieuwbare energie uit op 11 procent van het totale energieverbruik.
Wat kun je doen met afval?
De heer Lansink, Tweede Kamerlid in de vorige eeuw, heeft bedacht wat er met afval bij voorkeur wel en niet moet gedaan dient te worden. Internationaal wordt het algemene principe achter de Ladder van Lansink vaak aangeduid met de term "afvalhiërarchie".
Zeeland: voorbeelden
Zeeuwse bedrijven kijken naar hun grondstoffenbeheer, duurzame energie(opwekking) en energiezuinige en grondstofbeperkende productiemethodes. Wil Zeeland een aantrekkelijke vestigingslocatie blijven dan moet Zeeland de stap naar een circulaire economie maken. In die economie sluiten we kringlopen. Bij het ontwerp wordt dan bijvoorbeeld al rekening gehouden met het leven van de grondstoffen na het gebruik van het product. Reststromen van het ene proces vormen grondstoffen voor het andere en er wordt...
Energie-eiland
Een energie-eiland is een idee dat ingaat op één van de grootste uitdagingen binnen de energietransitie, de opslag van hernieuwbare energie. Het water binnen het ringvormige eiland wordt ingericht met zeewaterbatterijen.
Energie uit algen
Met behulp van zonlicht kan fotosynthese plaatsvinden. Hierbij worden koolstofdioxide en water omgezet in zuurstof en glucose, waardoor plantengroei mogelijk is. In de oceanen zorgt fotosynthese voor de groei van wieren en algen. Deze aquatische biomassa kan weer worden benut voor de winning van energie.
Getijdenenergie
Getijdenenergie is eigenlijk afkomstig van de maan en in mindere mate van de zon. Door draaiing van de maan om de aarde, draaiing van de aarde om de zon, en rotatie van de aarde zelf, treden op het aardoppervlak variaties op in de aantrekkingskracht tussen zon/maan en aarde, zowel in grootte als in richting. De watermassa van de oceanen beslaat een groot deel van het aardoppervlak. Doordat de maan en de zon steeds op andere plaatsen het hardst aan deze watermassa ‘trekken’, ontstaan afwisselend...
Golfslag
De golfslag van zee- en rivierwater wordt indirect door de zon veroorzaakt. Ongelijkmatige verwarming van het aardoppervlak door de zon leidt tot temperatuurverschillen in de lucht. Hierdoor ontstaan hoge- en lagedrukgebieden. Dit veroorzaakt wind: de stroming van lucht van een hoge- naar een lagedrukgebied. De wind strijkt langs het water, en door de wrijving tussen wind en water ontstaan golven.
Rivierstroming
De stroming in rivieren wordt indirect veroorzaakt door de zon. Een rivier is een natuurlijke waterloop, die overtollig water uit omringende gebieden afvoert. Er is hierbij sprake van een kringloop. De zon verwarmt de oppervlakte van de oceanen, waardoor water verdampt. Deze waterdamp stijgt op en vormt wolken. Boven land condenseert het water uit de wolken en er ontstaat neerslag. Deze neerslag wordt door de rivieren dan weer naar zee (of een meer) afgevoerd. Door gebruik van rivierkribben en stuwen...