Brommer, scooter of een (elektrische) fiets

Fietsen is een gezond en goedkoop alternatief voor de auto. Voor korte stukjes - een boodschap of naar school of werk in de buurt gaan - is het ook een veel eenvoudiger en sneller vervoermiddel. Bij langere tochten en bij harde wind is de elektrische fiets met trapondersteuning een aanrader. In Nederland zijn er naar schatting 22,8 miljoen fietsen. (Bron: BOVAG-RAI, GFK).

In de afgelopen jaren is het gebruik van de e-fiets fors gestegen, vooral bij mensen onder de 65 jaar. In 2019 gaat ongeveer 18% van de fietsverplaatsingen met een e-fiets. Van de afgelegde fietsafstand gaat ruim een kwart (26%) met de e-fiets. In 2013 ging het nog om 8% van de verplaatsingen en 12% van de fietsafstand. Daarnaast wordt de e-fiets steeds populairder voor de woon-werkreis. Iets minder dan een kwart (23%) van de afgelegde afstand op de e-fiets is inmiddels voor de woon-werkreis. Dit blijkt uit de brochure ‘Fietsfeiten: nieuwe inzichten’ van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) uit oktober 2020.

Elektrische fietsen

Op een elektrische fiets trap je zelf, maar een elektrisch motortje levert daarbij extra kracht. Hoeveel kracht het motortje levert, hangt af van de kracht die je als bestuurder zet. De motor heeft een maximumsnelheid van ongeveer 25 km. per uur. Je veroorzaakt met een elektrische fiets geen uitstoot tijdens het rijden. Dat is goed voor de luchtkwaliteit. Wel komt bij het opwekken van de elektriciteit waarmee je de accu van de fiets oplaadt CO2 vrij. Maar een elektrische fiets veroorzaakt nog geen twee procent van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto. De elektrische fiets is op korte afstanden (tot 10 kilometer) een goede concurrent voor de auto. De accu van nieuwe modellen gaat tot 100 kilometer mee wanneer je meetrapt, en er zijn voldoende oplaadpunten in Nederland.

Meer info: Milieucentraal.nl

Afbeelding: Een oplaadpaal voor fietsen bij de Bibliotheek Midden-Brabant in Tilburg

Brommers en scooters

Het aandeel van de bromfietsen is bijna 1,2 miljoen in Nederland.
Oudere brommers en scooters zijn echte luchtvervuilers, vooral die met een tweetaktmotor, doordat daarbij fijn stof en VOS (Vluchtige Organische Stoffen) vrij komt. Je kunt overwegen om je brommer of scooter te vervangen door een elektrische scooter of fiets.
 

Elektrische scooters

Elektrische scooters belasten het milieu een stuk minder omdat ze geen directe uitstoot van vervuilende stoffen veroorzaken en efficiënter omgaan met energie en dus minder CO2 uitstoten. Met een elektrische scooter kun je zo’n 40 tot 80 kilometer rijden voordat de accu weer opgeladen moet worden.

Terug naar Verkeer en vervoer