Zoekresultaten
Resultaat 321 - 340 (van 1473)
Hoe kom je aan geld?
Door voorzieningen te delen of samen te werken, crowdfunding, subsidies aanvragen, het zijn allemaal mogelijkheden om inkomsten te verkrijgen of kosten te besparen.
Hoe verduurzaam je je vereniging?
Hoe houd je je sportclub financieel fit en bespaar je euro’s? Overal te lande wordt die vraag gesteld, en vaak wordt een mooie oplossing gevonden in het verduurzamen van de accommodaties. Niet alleen leden, maar ook omwonenden raken soms geïnspireerd om ook hun eigen huis en buurt onder handen te nemen. Sportclubs hebben zodoende een verbindende rol en een voorbeeldfunctie, waarbij goede initiatieven uitstralen naar de directe omgeving.
Zeeuwse sportverenigingen die werk maken van duurzaamheid
In Zeeland zijn al diverse clubs actief: FC Dauwendaele uit Middelburg, Tennisvereniging Slagvast uit Kamperland, VV Wolfaartsdijk, Verengingen op Schouwen Duiveland (initiatief van de gemeente Schouwen Duiveland), Energieke Sportverenigingen Borsele en Sportclub Corn Boys uit Sas van Gent bijvoorbeeld.
Duurzaam en energiezuinig wonen: presentaties Energiecafé in ZB
Tijdens het Energiecafé op 4 juni 2013 van EnergieZeeland.nl in de Zeeuwse Bibliotheek vertelde Wim van den Bergh: “Woningcorporatie Stadlander heeft sinds april 2012 al 1000 huurwoningen in Tholen en West-Brabant voorzien van zonnepanelen.” De huurders betalen iets meer huur en krijgen daar een lagere energierekening voor terug. Daarnaast wordt het soms gezien als een sport om zo duurzaam mogelijk te gaan leven. Alle presentaties van het energiecafé kun je hier vinden
Energierekening omlaag brengen
Geschrokken van je energierekening? En ben je benieuwd of jouw energieverbruik hoog, gemiddeld of laag is? Check de adviesmodule Vergelijk mijn energieverbruik. En lees hoe je jouw gas- en stroomverbruik omlaag kunt brengen.
Eten
Gebruik groenten en fruit van het seizoen en uit eigen land. Koop niet meer dan je nodig hebt. Voor de voedselproductie is ook energie nodig. Je staat daar als consument vaak niet bij stil als je iets koopt, omdat het vooral om indirecte energie gaat. Energie die wordt gebruikt bij de totstandkoming van een product, zoals wassen, snijden en pasteuriseren. Transport van voedsel uit Zuid-Amerika of Australië kost ook energie. Daarnaast gebruik je zelf energie bij het kopen, koken en bewaren van voedsel....
Verlichting
Daglicht en zonlicht zijn gratis. Als verlichting niet nodig is, doe dan de lamp uit. Er zijn verschillende soorten verlichtingsmaterialen. Lichtbronnen zijn de gloeilamp, de fluorescentielamp, de gasontladingslamp en de led.
Voetafdruk
Iedereen gebruikt een stukje van de aarde. Mensen hebben steeds meer ruimte nodig om te leven. Ruimte om te wonen, om voedsel te verbouwen, zich te vervoeren, vakantie te vieren en afval te verwerken. De mens concurreert met de natuur om de beschikbare ruimte. Je kunt meten hoeveel ruimte nodig is voor de productie en afvalverwerking van wat we gebruiken.
Woningen
Door je woning te isoleren, kun je geld besparen. Met vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of dubbel glas voorkom je warmteverlies. Daardoor is je energieverbruik lager. Bovendien belast je het milieu minder. Vooral in oude huizen valt winst te behalen.
Hernieuwbare energiebronnen
Hernieuwbare energiebronnen zijn bronnen die eindeloos voorradig zijn. Hiermee wordt grotendeels schone energie geproduceerd. Dat wil zeggen: zonder afvalstoffen die het milieu belasten. De belangrijkste bronnen van duurzame energie zijn: zonnestraling, wind, water en aardwarmte.
Energie en afval
Energie en afval, een kringloop?
Afval is goud waard: recycling
Voorkomen van afval heeft de voorkeur. Daarna komt hergebruik en recycling. We produceren in Nederland met zijn allen een gigantische afvalberg. Per jaar worden er bijvoorbeeld 2 miljard plastic flessen verkocht. Dat is per persoon meer dan 100 plastic flessen. Gelukkig zit er nu statiegeld op de plastic flessen.
Preventie van afval
Elke afvalstof kent zijn eigen problemen in de verwerking. Het is dan ook beter om afval te voorkomen. Dat kan op allerlei gebieden.
Waarom energie uit afval?
Er zijn veel mogelijkheden om energie te winnen uit afval. De overheid heeft als doel om in 2023 een toename van het aandeel hernieuwbare energieopwekking te realiseren van 16 procent. De drijvende kracht daarachter is onder meer de verplichting om de nationale uitstoot van broeikassen tegen te gaan. In 2020 komt het verbruik van hernieuwbare energie uit op 11 procent van het totale energieverbruik.
Wat kun je doen met afval?
De heer Lansink, Tweede Kamerlid in de vorige eeuw, heeft bedacht wat er met afval bij voorkeur wel en niet moet gedaan dient te worden. Internationaal wordt het algemene principe achter de Ladder van Lansink vaak aangeduid met de term "afvalhiërarchie".
Zeeland: voorbeelden
Zeeuwse bedrijven kijken naar hun grondstoffenbeheer, duurzame energie(opwekking) en energiezuinige en grondstofbeperkende productiemethodes. Wil Zeeland een aantrekkelijke vestigingslocatie blijven dan moet Zeeland de stap naar een circulaire economie maken. In die economie sluiten we kringlopen. Bij het ontwerp wordt dan bijvoorbeeld al rekening gehouden met het leven van de grondstoffen na het gebruik van het product. Reststromen van het ene proces vormen grondstoffen voor het andere en er wordt...
Energie-eiland
Een energie-eiland is een idee dat ingaat op één van de grootste uitdagingen binnen de energietransitie, de opslag van hernieuwbare energie. Het water binnen het ringvormige eiland wordt ingericht met zeewaterbatterijen.
Energie uit algen
Met behulp van zonlicht kan fotosynthese plaatsvinden. Hierbij worden koolstofdioxide en water omgezet in zuurstof en glucose, waardoor plantengroei mogelijk is. In de oceanen zorgt fotosynthese voor de groei van wieren en algen. Deze aquatische biomassa kan weer worden benut voor de winning van energie.
Getijdenenergie
Getijdenenergie is eigenlijk afkomstig van de maan en in mindere mate van de zon. Door draaiing van de maan om de aarde, draaiing van de aarde om de zon, en rotatie van de aarde zelf, treden op het aardoppervlak variaties op in de aantrekkingskracht tussen zon/maan en aarde, zowel in grootte als in richting. De watermassa van de oceanen beslaat een groot deel van het aardoppervlak. Doordat de maan en de zon steeds op andere plaatsen het hardst aan deze watermassa ‘trekken’, ontstaan afwisselend...
Golfslag
De golfslag van zee- en rivierwater wordt indirect door de zon veroorzaakt. Ongelijkmatige verwarming van het aardoppervlak door de zon leidt tot temperatuurverschillen in de lucht. Hierdoor ontstaan hoge- en lagedrukgebieden. Dit veroorzaakt wind: de stroming van lucht van een hoge- naar een lagedrukgebied. De wind strijkt langs het water, en door de wrijving tussen wind en water ontstaan golven.