Energierekening omlaag brengen

Geschrokken van je energierekening? En ben je benieuwd of jouw energieverbruik hoog, gemiddeld of laag is? Check de adviesmodule Vergelijk mijn energieverbruik. En lees hoe je jouw gas- en stroomverbruik omlaag kunt brengen.

Milieucentraal geeft je gratis advies via de website op basis van een Check van je energieverbruik. Daarmee kun je nagaan hoe jij scoort ten opzichte van de gemiddelde energieverbruiker.

Zij geven ook een aantal tips om minder energie te gebruiken:

  1. Let bij je keuze uit apparaten op het vermogen, dit staat aangegeven in W of watt. Onnodig hoog vermogen zorgt voor onnodig veel elektriciteitsverbruik en dus milieubelasting en kosten.
  2. Niet alle apparaten werken continu op vol vermogen, daarom kan het moeilijk zijn om het verbruik van een apparaat te schatten. Met een losse energiemeter of andere energieverbruiksmanagers kun je het verbruik in kilowattuur (kWh) precies meten.
  3. Zet een apparaat uit als je het niet gebruikt, en laat het ook niet stand-by staan. Trek de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos met schakelaar.
  4. Let bij aankoop van elektrische apparaten op het energielabel. Een apparaat met energielabel A(+++) is het zuinigst met stroom. 

Meer tips over grote energieslurpers op Milieucentraal.nl