Zoekresultaten
Resultaat 461 - 480 (van 1464)
Wanneer neem je een warmtepomp?
Woon je in Zeeland dan is de eerste stap om in de adressentool ‘Aardgasvrij wonen in Zeeland’ te kijken wat de ideeën van jouw gemeente zijn voor jouw straat of wijk. (via KNOP onderaan de pagina)
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een alternatieve manier om warmte op te wekken. Door warmte uit de bodem, water of lucht te halen kan een woning of tapwater worden verwarmd.
Waterstof
Waterstof is geen energiebron, maar een energiedrager. Zoals ook een batterij of accu een energiedrager is. Waterstof (H) of eigenlijk Diwaterstof (H2) kan op verschillende manieren gemaakt worden. De Europese Unie en de Nederlandse overheid zien in waterstof één van de mogelijkheden om de klimaatdoelstellingen van het Klimaatakkoord Parijs (2015) te halen.
Is waterstof duurzaam?
Waterstof is niet altijd duurzaam. Of waterstof duurzaam is, dat hangt af van de productiewijze. Er zijn een aantal varianten: grijze, groene, turquoise en blauwe waterstof. De industrie gebruikt voornamelijk grijze waterstof. Alleen groene waterstof is duurzaam. Blauw en turquoise waterstof worden gezien als een tussenstap voor de bedrijven die waterstof gebruiken als grondstof of brandstof.
Kan ik daar zelf iets mee?
Waterstof is momenteel nog niet interessant voor de gemiddelde inwoner van Nederland.
Meer lezen, zien en horen over waterstof
Boeken, linkjes, filmpjes en podcasts
Waarom is waterstof een hot item?
Als Europa klimaatneutraal wil worden, kan dat volgens de Europese Commissie niet zonder waterstof. Zonder waterstof halen we de klimaatdoelen niet, zegt Eurocommissaris Frans Timmermans in juli 2020. Volgens hem is waterstof niet alleen nodig om klimaatneutraal te worden, maar is de technologie ook goed voor heel veel banen. "Het is schone technologie waar we juist nu in moeten investeren, zodat we na de economische coronacrisis moderner en milieuvriendelijker uit het dal kunnen klimmen." Bron:...
Wat is het (inter)nationaal beleid ten aanzien van waterstof?
Om te zorgen dat Nederland in 2050 een duurzaam energie- en grondstofsysteem heeft, wil Nederland gebruik maken van waterstof als energiedrager. De Nederlandse industrie gebruikt grijze waterstof op grote schaal als grondstof om producten te maken. Waterstof kan ook ingezet worden om duurzaam opgewekte energie op te slaan en te transporteren naar de gebruiker. De overheid wil de productie en toepassing van duurzame waterstof verder ontwikkelen.
Wat is waterstof eigenlijk?
Waterstof is een chemisch element met symbool H (La: Hydrogenium) en atoomnummer 1. De stof is zeer vluchtig en komt in vrije vorm niet voor in normale omstandigheden, maar vormt verbindingen door de hoge reactiviteit. We moeten waterstof dus vervaardigen uit andere stoffen.
Welke toepassingen zijn er mogelijk?
Op de middellange (2030) en lange (2050) termijn zal waterstof een aantal noodzakelijke functies in het energie- en grondstoffensysteem moeten en kunnen vervullen. Het gaat daarbij met name om waterstof in de industrie, waterstof voor tijdelijke opslag van energie en de waterstofauto. ---- Afbeelding: Portret van Michael Faraday. Hij schreef de Elektrolysewet van Faraday in 1834.
Zijn er (groene) waterstofinitiatieven in Nederland / Zeeland?
Het aantal initiatieven in Nederland groeit. Het betreft voornamelijk proefprojecten met waterstoftankstations, elektrolysers en waterstofwoningen.
Wonen zonder aardgas
Wonen zonder aardgas is de toekomst Onze cv- ketel voor verwarming en warm water heeft de langste tijd gehad omdat we in Nederland de stap gaan maken naar duurzame verwarming zonder aardgas. Dat betekent dat ruim 7 miljoen huishoudens op een andere manier moeten gaan verwarmen en koken.
Aardgasvrij wonen in Zeeland
Begin 2017 hebben zo’n 25 Zeeuwse partijen het Zeeuws Energieakkoord voor energiebesparing in de bestaande particuliere woningvoorraad ondertekent.
Kosten en financiering van aardgasvrij wonen?
Wonen zonder aardgas is op dit moment nog duurder dan mét. Dit komt voornamelijk door de hoge kosten van de aanpassingen in huis. Denk hierbij vooral aan vergaande isolatie. Dit is het belangrijkst voor oplossingen met lagetemperatuurverwarming, zoals een warmtepomp of een warmtenet op lage temperatuur. Bij een warmtenet op hoge temperatuur zijn minder aanpassingen nodig.
Stappen om te komen tot aardgasvrij wonen
In 2030 moet het gasverbruik fors minder zijn. Dat lijkt ver weg, maar is dichterbij dan je denkt: koop je nu een nieuwe hoogrendementsketel (hr-ketel) op gas, dan zou het best je laatste kunnen zijn. En misschien kan je beter nu al (stapsgewijs) kiezen voor duurzame verwarming.
Voorbeelden en ervaringsverhalen in en buiten Zeeland
Wil je inspiratie opdoen en kennis maken met voorbeelden van energieneutrale (aardgasvrije) eigen woningen, raadpleeg dan Huis vol Energie. Dat is een platform voor particuliere huizenbezitters die de ambitie hebben om hun huis energieneutraal te maken. Bij veel huizen kun je lezen welke maatregelen de eigenaar heeft genomen om energieneutraal of bijna energieneutraal te worden en wat zijn ervaringen daarmee zijn. Andere voorbeelden vind je ook op Ons Huis Verdient het en Ervaringen met energie....
Waarom wonen zonder aardgas?
In bijna alle Nederlandse woningen werkt de verwarming op aardgas. Om klimaatverandering binnen veilige grenzen te houden is het nodig om het gebruik van fossiele energie, zoals aardgas, tot bijna nul terug te dringen. In 2030 moet het gasverbruik fors minder zijn en in 2050 gebruiken we helemaal geen gas meer om de woning te verwarmen.
Zonnepanelen
Stroom uit zonlicht is duurzaam. Bij de productie van elektriciteit door zonnepanelen komen geen broeikasgassen en schadelijke stoffen vrij. Zonnestroom concurreert steeds beter met netstroom want de kosten voor zonnepanelen zijn de laatste jaren gedaald.
Zonnepanelen en subsidie
Import van zonnepanelen De meeste panelen worden geproduceerd in China. De Europese Unie en China hebben in de zomer van 2013 een akkoord gesloten over de import van zonnepanelen uit China. In het akkoord zijn onder andere afspraken gemaakt over de minimale prijs van zonnepanelen en de maximale hoeveel die naar Europa geïmporteerd mag worden.
Zonnig Nederland
Zeeland is de zonnigste provincie van Nederland, de zon schijnt hier bijna 8% meer dan in de rest van het land. Zonnepanelen lijken hier dus een extra goede investering. Inmiddels zijn zo’n 65.000 Zeeuwse daken voorzien van zonnepanelen. In Nederland zijn er in totaal meer dan 2 miljoen daken voorzien van zonne-installaties.