Meer lezen, zien en horen over waterstof

Boeken, linkjes, filmpjes en podcasts

Wil je nog meer weten?

In bovenstaand dossier heb je heel veel informatie gekregen over waterstof. Maar er is meer. Hieronder zie je een overzicht van websites en boeken die dieper ingaan op de mogelijkheden, de voordelen en de nadelen van waterstof.

En voor iedereen die liever wil kijken en/of luisteren is er een overzicht met filmpjes en podcasts. 

 

 

Filmpjes over waterstof

Rijden op waterstof

Voor de Tech-site Bright heeft Anna Gimbrere een filmpje opgenomen over waterstof. Hierin komen ondermeer de volgende onderwerpen aan de orde: Waarom komt rijden op waterstof zo langzaam op gang? Hoe duurzaam en betaalbaar is het eigenlijk? En is elektrisch rijden met accu-auto’s slimmer? (11 minuten)

Waarom we nog niet op waterstof rijden?

NOS op 3 legt je precies uit wat het is en waarom we er nog niet massaal op zijn overgestapt als brandstof. (6.56 minuten)

Waterstof en de energietransitie

We zitten midden in een energietransitie. Dat is hard nodig want we gebruiken met z’n allen steeds meer energie. Het wordt steeds duidelijker dat waterstof hier een belangrijke rol in gaat spelen. Maar wat kunnen we dan met waterstof en hoe ver zijn we daar nu dan eigenlijk mee? In Waterstof de docu is Business Channel One op onderzoek uitgegaan om antwoord te vinden op deze vragen.

Bekijk de film (51 minuten)

Deltaplan waterstof (VPRO Tegenlicht)

Regisseur Rob van Hattum houdt zich al sinds de jaren tachtig bezig met waterstof. Hij zag dat een overstap op waterstofgas werd omschreven als de sleutel tot een soepele energietransitie, maar dat er in praktijk op grote schaal weinig stappen werden gezet. Dat moet, en kan, anders: een ‘deltaplan waterstof’ zet pas écht zoden aan de dijk.

Kijk de aflevering (terug), 45 minuten

Podcast over waterstof

Lennart van der Burg (TNO): Het genuanceerde verhaal over groene waterstof
September 28, 2020
Een gesprek met Lennart van der Burg (TNO) over ‘de heilige graal uit het klimaatakkoord’: groene waterstof. 'Er zijn mooie doelstellingen, maar zonder stimulering en verdere technologische ontwikkeling gaat het niet gebeuren'. De EU wil in 2030 naar 30 tot 40 GW aan opgesteld elektrolyser vermogen. Nederland wil dan naar 4 GW. Maar de prijs van groene waterstof is nog twee tot drie keer zo hoog als die van grijze waterstof. Het is een sector die wacht op industrialisatie, op grote schaal productie van elektrolysers en stimulering vanuit de overheid. Tegelijk dreigt het gevaar van verdringing: hoe voorkomen we dat in 2030 alle windmolens en zonnepanelen worden ingezet voor waterstofproductie en er niets over is voor het elektriciteitsnet? 'We gaan er een leuke podcast van maken, en ik ben een optimist; maar ik heb wel enige zorgen over het halen van die doelstellingen', aldus Lennart van der Burg, business development manager groene waterstof bij TNO. (Bron: Technisch Weekblad)

Beluister de podcast (44 minuten)

Meer podcasts over waterstof:

Bronnen

  Algemeen:

Verkeer en vervoer:

Waterstof voor verwarming van huizen

Zeeland: 

  • Kaart met potentiële locaties
  • PZC: Zeeland gaat door met waterstoffabriek
  • PZC: Groene energiereus Orsted helpt Zeeuwse waterstoffabriek van de grond te tillen
  • PZC: Ørsted kondigt bouw mega waterstoffabriek in Zeeland aan
  • Duurzaam-Actueel: VoltH2 tekent samenwerkingsovereenkomst met North Sea Port voor ontwikkeling groene waterstoffabriek

Terug naar Waterstof