Waterstof

Waterstof, is dat ook een duurzame energiebron?

Waterstof is geen energiebron, maar een energiedrager. Zoals ook een batterij of accu een energiedrager is. Waterstof (H) of eigenlijk Diwaterstof (H2) kan op verschillende manieren gemaakt worden. De Europese Unie en de Nederlandse overheid zien in waterstof één van de mogelijkheden om de klimaatdoelstellingen van het Klimaatakkoord Parijs (2015) te halen. 

 

 

 

 

In de Bibliotheek te leen over waterstof:

Weergaveopties:

 • Wat is waterstof eigenlijk? Bekijk details

  Waterstof is een chemisch element met symbool H (La: Hydrogenium) en atoomnummer 1. De stof is zeer vluchtig en komt in vrije vorm niet voor in normale omstandigheden, maar vormt verbindingen door de hoge reactiviteit. We moeten waterstof dus vervaardigen uit andere stoffen.

 • Is waterstof duurzaam? Bekijk details

  Waterstof is niet altijd duurzaam. Of waterstof duurzaam is, dat hangt af van de productiewijze. Er zijn een aantal varianten: grijze, groene, turquoise en blauwe waterstof. De industrie gebruikt voornamelijk grijze waterstof. Alleen groene waterstof is duurzaam. Blauw en turquoise waterstof worden gezien als een tussenstap voor de bedrijven die waterstof gebruiken als grondstof of brandstof.

 • Welke toepassingen zijn er mogelijk? Bekijk details

  Op de middellange (2030) en lange (2050) termijn zal waterstof een aantal noodzakelijke functies in het energie- en grondstoffensysteem moeten en kunnen vervullen. Het gaat daarbij met name om waterstof in de industrie, waterstof voor tijdelijke opslag van energie en de waterstofauto. ---- Afbeelding: Portret van Michael Faraday. Hij schreef de Elektrolysewet van Faraday in 1834.

 • Kan ik daar zelf iets mee? Bekijk details

  Waterstof is momenteel nog niet interessant voor de gemiddelde inwoner van Nederland.

 • Waarom is waterstof een hot item? Bekijk details

  Als Europa klimaatneutraal wil worden, kan dat volgens de Europese Commissie niet zonder waterstof. Zonder waterstof halen we de klimaatdoelen niet, zegt Eurocommissaris Frans Timmermans in juli 2020. Volgens hem is waterstof niet alleen nodig om klimaatneutraal te worden, maar is de technologie ook goed voor heel veel banen. "Het is schone technologie waar we juist nu in moeten investeren, zodat we na de economische coronacrisis moderner en milieuvriendelijker uit het dal kunnen klimmen." Bron:...

 • Wat is het (inter)nationaal beleid ten aanzien van waterstof? Bekijk details

  Om te zorgen dat Nederland in 2050 een duurzaam energie- en grondstofsysteem heeft, wil Nederland gebruik maken van waterstof als energiedrager. De Nederlandse industrie gebruikt grijze waterstof op grote schaal als grondstof om producten te maken. Waterstof kan ook ingezet worden om duurzaam opgewekte energie op te slaan en te transporteren naar de gebruiker. De overheid wil de productie en toepassing van duurzame waterstof verder ontwikkelen.

 • Zijn er (groene) waterstofinitiatieven in Nederland / Zeeland? Bekijk details

  Het aantal initiatieven in Nederland groeit. Het betreft voornamelijk proefprojecten met waterstoftankstations, elektrolysers en waterstofwoningen.

 • Meer lezen, zien en horen over waterstof Bekijk details

  Boeken, linkjes, filmpjes en podcasts