Energiebesparing

energiemeter

Goed gevoel, goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Efficiënt met energie omgaan hoeft niet ingewikkeld te zijn. Resultaten zijn soms eenvoudig te bereiken. Begin bij jezelf: je huis, vervoermiddel, werkplek, omgeving. Uit onderzoek blijkt dat het consumptiepatroon van Nederlanders vergeleken met andere Europese landen een groot beslag legt op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. Tips voor besparing van energie en geld kun je in dit dossier volop vinden. 

 

Terug naar "Energie"

Boeken behorende bij "Energiebesparing"

  • Voetafdruk Bekijk details

    Iedereen gebruikt een stukje van de aarde. Mensen hebben steeds meer ruimte nodig om te leven. Ruimte om te wonen, om voedsel te verbouwen, zich te vervoeren, vakantie te vieren en afval te verwerken. De mens concurreert met de natuur om de beschikbare ruimte. Je kunt meten hoeveel ruimte nodig is voor de productie en afvalverwerking van wat we gebruiken.

  • Woningen Bekijk details

    Door je woning te isoleren, kun je geld besparen. Met vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of dubbel glas voorkom je warmteverlies. Daardoor is je energieverbruik lager. Bovendien belast je het milieu minder. Vooral in oude huizen valt winst te behalen.

  • Verlichting Bekijk details

    Daglicht en zonlicht zijn gratis. Als verlichting niet nodig is, doe dan de lamp uit. Er zijn verschillende soorten verlichtingsmaterialen. Lichtbronnen zijn de gloeilamp, de fluorescentielamp, de gasontladingslamp en de led.

  • Eten Bekijk details

    Gebruik groenten en fruit van het seizoen en uit eigen land. Koop niet meer dan je nodig hebt. Voor de voedselproductie is ook energie nodig. Je staat daar als consument vaak niet bij stil als je iets koopt, omdat het vooral om indirecte energie gaat. Energie die wordt gebruikt bij de totstandkoming van een product, zoals wassen, snijden en pasteuriseren. Transport van voedsel uit Zuid-Amerika of Australië kost ook energie. Daarnaast gebruik je zelf energie bij het kopen, koken en bewaren van voedsel.

  • Energierekening omlaag brengen Bekijk details

    Geschrokken van je energierekening? En ben je benieuwd of jouw energieverbruik hoog, gemiddeld of laag is? Check de adviesmodule Vergelijk mijn energieverbruik. En lees hoe je jouw gas- en stroomverbruik omlaag kunt brengen.

  • Duurzaam en energiezuinig wonen: presentaties Energiecafé in ZB Bekijk details

    Tijdens het Energiecafé op 4 juni 2013 van EnergieZeeland.nl in de Zeeuwse Bibliotheek vertelde Wim van den Bergh: “Woningcorporatie Stadlander heeft sinds april 2012 al 1000 huurwoningen in Tholen en West-Brabant voorzien van zonnepanelen.” De huurders betalen iets meer huur en krijgen daar een lagere energierekening voor terug. Daarnaast wordt het soms gezien als een sport om zo duurzaam mogelijk te gaan leven. Alle presentaties van het energiecafé kun je hier vinden