Schrijfproject De Schrijfvijver

Over de Schrijfvijver

De Zeeuws-Vlaamse schrijver Jan Vantoortelboom en de ZB zijn op zoek naar jong schrijftalent in Zeeland voor een heuse ‘kweekvijver’. We willen Zeeuws talent ontdekken, ontwikkelen en het schrijven in het algemeen stimuleren zodat het aanbod Zeeuwse schrijvers in de toekomst groeit.

We richten ons op leerlingen vanaf het 4e leerjaar voortgezet onderwijs in de breedste vorm. Ook 1e jaars Scaldaleerlingen zijn van harte welkom. Er kan zowel in het Nederlands als Engels geschreven worden.

Bekijk de flyer

Lees meer over het project

Jan Vantoortelboom

Jan Vantoortelboom (1975) is auteur, columnist voor de PZC en docent aan de Schrijversvakschool Amsterdam en het online schrijfplatform Editio.

Ook is hij eigenaar van Schrijfvrijer, het bedrijf dat hij begin 2021 oprichtte, en geeft hij in zijn schrijfhuis in de Zeeuwse polders masterclasses fictie schrijven.

 

Columns uit de PZC over dit project

Naar de website schrijfvrijer.nl

Nieuwe groep Schrijfvijver deelnemers

Op 2 en 12 december 2022 heeft de kick-off van de nieuwe groep Schrijfvijver deelnemers plaatsgevonden. Dit keer met leerlingen van Nehalennia, Isaac Beeckman College, Scheldemond en het Lodewijk College. Op 2 december 2022 werden we verwelkomd in de ZB in Vlissingen en op 12 december in de Bibliotheek Terneuzen.

Na een kennismaking met de medestudenten en Jan Vantoortelboom zijn de deelnemers nu aan de slag gegaan met de eerste schrijfopdracht ‘personages’. Inmiddels is iedereen bezig met opdracht 2 en 3. Op 27 februari was er een speciale workshop voor de deelnemers in Bibliotheek Terneuzen en op 2 maart in de ZB. De derde bijeenkomst is op 1 juni in Middelburg en op 5 juni in Terneuzen.

Iedere maand volgt er een nieuwe schrijfopdracht, waarna we in mei/juni aan de eindopdracht beginnen: een kort verhaal. Het onderwerp van het kort verhaal is gekoppeld aan de Zeeuwse Nachtegael. Dit zal weer tijdens de Zeeuwse Boekenprijs door de jury gelezen worden. Eind 2023 wordt project De Schrijfvijver feestelijk afgerond met alle deelnemers, maar we gaan ervan uit dat we nog jaren door kunnen met het aanboren van jong schrijftalent in Zeeland!
Voor meer informatie, ook over deelname, kun je terecht bij Jeanine Naerebout.


Deelnemers Schrijfvijver

Op 1 november 2022 heeft de eerste groep deelnemers van Nehalennia, Calvijn College, Pontes Goese Lyceum, OdyZee, Scheldemond en Scalda haar Schrijfvijver traject afgerond.

Jury

De eindopdracht, een kort verhaal, is gelezen en van feedback voorzien door de jury van de Zeeuwse Boekenprijs. De jury was erg te spreken over de ingezonden verhalen.