Klokhuis Meet Up Online verslaving

Op 15 november 2022 organiseerde Het Klokhuis en ZB een interactieve livestream over Online verslaving, naar aanleiding van de Klokhuis-uitzending Gameverslaving.

Naar de overzichtspagina met alle Meet Ups.

Op 15 november van 11.00 tot 11.45 uur praatte Tirsa met de gasten en klassen over online verslavingen naar aanleiding van de Klokhuis-uitzending Gameverslaving. Iedereen speelt wel eens een game. Maar wat als je het online leven in je spel belangrijker vindt dan slapen eten of afspreken met vrienden? Dan spreek je van een verslaving. Dit bestaat niet alleen bij online spelletjes. TikTok, Instagram, YouTube en Snapchat willen ook het liefst willen dat jij zo lang mogelijk blijft scrollen op hun app. Hoe zorg je voor een goede balans tussen de online en offline wereld?

Een van de gasten aan tafel was psycholoog Laurens Veltman, die vroeger zelf gameverslaafd was. Laurens’ leven draaide van zijn 15e tot en met zijn 18e om gamen. Alles leed eronder: hij zakte voor zijn vwo-examen, sportte niet meer en ging nauwelijks met vrienden om. Nu gaat Laurens langs op scholen en begeleidt hij als psycholoog en coach bij Digital Awareness jongeren om hun controle te houden over de digitale verleidingen.

Ook sociale-media-influencer Quinn Bezemer zat in de studio. Quinn en zijn tweelingbroer Aaron plaatsen dagelijks filmpjes op hun TikTok-account, waar ze ruim 800.000 volgers hebben. Quinn geeft voor Bureau Jeugd en Media gastlessen op scholen over sociale media. Filmpjes maken is dan wel zijn werk, maar in de livestream vertelt Quinn ook over de minder leuke kanten van sociale media en laat de leerlingen nadenken over hun eigen gedrag online.

Boeken over gameverslaving