Finale Energy Battle 2023

Op maandagavond 13 februari 2023 heeft een viertal leerlingen uit HAVO 3 van het Goese Lyceum in de ZB tijdens een zinderende finale de Energy Battle gewonnen, dé wedstrijd voor duurzaamheid, energie en klimaat voor het voortgezet onderwijs in Zeeland.

Prijswinnaars

De winnaars bij de vakjury: Ryan, Jort, Duuk en Thijmen bedachten een waterturbine voor de Vrijbuiter, een traditioneel zeilschip.

Het bordspel Gigawatt en een cadeaukaart voor de teamleden werd overhandigd door Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de Provincie Zeeland.

De jongerenjury besloot dat De Stampvloer van Ruyan, Pieter en Floris (team VWO 3a) van het Zwin College uit Oostburg de 1e prijs kreeg: het bordspel Hoogspanning en de Bosatlas van weer en klimaat voor ieder teamlid.

De overige finalisten mochten ook een prijs uitkiezen, beschikbaar gesteld door Delta energie en de ZB.

Vakjury

  • 1e prijs: Team Technasium Havo 3 van Goese Lyceum met Waterturbine

De prijs werd overhandigd door de gedeputeerde van de Provincie Zeeland, de heer Jo-Annes de Bat.

De motivatie van de jury:

Duidelijke winnaars met een combinatie van wind- en waterenergie, een origineel idee en ook een goede prestentatie. Ze hadden goede antwoorden op de vragen van de jury en het publiek.

  • 3e prijs: Team VWO 3a van het Zwincollege met Stampvloer

Jongerenjury

  • 1e prijs: Team uit VWO 3a van het Zwincollege in Oostburg met de Stampvloer. 
  • 2e prijs: Team VWO2 Goese Lyceum: Quirijn, Max, Mihal en Justin van het Goese Lyceum met een idee voor kleine windmolens langs de snelwegen.
  • 3e prijs: Team Havo 3 Goese Lyceum met de Waterturbine 

Alle overige winnaars van de voorrondes op de scholen

  • Amir, Anna, Fabian en Julian uit Havo 2 van het Nehalennia in Middelburg met een hemelwater afvoersysteem voor de achtertuin zonder riool.
  • Bas, Jaro, Yasin en Kirsten uit Vmbo TK1M van het Lodewijk College in Terneuzen met een idee voor een herbruikbare beker voor het festival de Ballade.
  • Destin, Loïc en Toon uit VWO2 van Nehalennia in Middelburg met een ontwerp voor een hemelwaterhuis in de tuin.
  • Lotte, Carice en Manishia uit Havo 3B van het Zwincollege in Oostburg met een ontwerp voor de Heerenhoeve (foto)

Interview met jury en met het winnende team

Omroep Zeeland was aanwezig en liet de woordvoerder van de vakjury, Sjaak Vogel, aan het woord en intervieuwde het winnende team.

Naar artikel met foto's en geluidsopname op omroepzeeland.nl

Met dank aan

ZB, Provincie Zeeland, ZMf, Delta Energie, Impuls Zeeland, Zeeuwind, Tjoonk, Europe Direct Zeeland, jongerenjuryleden, deelnemende scholen, docenten, leerlingen en opdrachtgevers.

Terug naar Energie voor jeugd en jongeren