Let op: maandag 12 mei is de ZB gesloten

Alle vestigingen van de ZB zijn op maandag gesloten vanwege onze personeelsdag. Ook de Bibliobussen rijden die dag niet.

Annie M.G. Schmidt-week

Tegendraads en fantasierijk. Annie M.G. Schmidt was één van de meest geliefde Nederlandse schrijvers, bekend van klassiekers als Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Wiplala en Minoes. Met haar scherpe humor, en eigenzinnige stijl veroverde ze zowel kinderharten als die van volwassenen.

Foto: Chris van Houts
Bron: Uitgeverij Querido

Wie was Annie M.G. Schmidt?

Annie M.G. Schmidt (1911–1995) werd geboren in Kapelle en begon haar loopbaan – jawel – bij de voorloper van ZB in Vlissingen, als bibliothecaris en later als directeur. Vanuit Zeeland trok ze naar Amsterdam, waar ze haar veelzijdige talent inzette voor Het Parool, met columns voor volwassenen en versjes voor kinderen.

Na de oorlog brak ze definitief door met onvergetelijke verhalen over Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Abeltje en Otje. Ook schreef ze talloze liedteksten, cabaretteksten, musicals en tv-series als Ja zuster, nee zuster. Haar scherpe pen, speelse taal en eigenzinnige kijk op de wereld maakten haar de meest geliefde kinderboekenschrijver van de twintigste eeuw.

Ze ontving onder andere de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, de Constantijn Huygensprijs en de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs.

Meer weten over Annie’s leven en werk? Duik in de Beeldbank, Tijdschriftenbank en Krantenbank voor oude foto's, artikelen en verrassende vondsten.

Bekijk Beeldbank Zeeland

Open Tijdschriftenbank Zeeland

Blader door Krantenbank Zeeland

'Dieren in oorlogstijd'

In bovenstaand artikel uit Den Spiegel (bron: Tijdschriftenbank Zeeland) wordt beschreven hoe dieren en hun beschermers het oorlogsgeweld in Vlissingen doormaakten.

Tijdens bombardementen sloegen mensen in paniek op de vlucht en lieten vaak hun huisdieren achter, waardoor de lokale dierenbescherming plotseling voor een enorme uitdaging stond. Politieagent A. Goedhart speelde hierin een heldenrol: hij haalde verlaten katten en honden uit lege huizen, vulde hun pannetjes met brood en melk, en redde zelfs apen uit kooien van een verlaten speeltuin.

Een groot probleem was het gebrek aan voedsel voor de opgevangen dieren, waarvoor uiteindelijk zelfs blikken Franse legerkoek en brood werden ingezameld. Het dierenasiel werd getroffen door een bomaanslag, maar vond een nieuw onderkomen. Opvallend is dat Annie M.G. Schmidt, de toenmalige directeur van de Vlissingse Leeszaal, zich in deze periode inzette voor de dierenbescherming en kinderen via de Bibliotheek kennis liet maken met dierenwelzijn.

Of deze gebeurtenis Annie M.G. Schmidt heeft geinspireerd tot het schrijven van verhalen als Dikkertje Dap, Het schaap in de dierentuin en Allemaal dieren, laat zich raden.

Vier de fantasie van Annie M.G. Schmidt

"Ieder verhaal eindigt happy, als je maar vroeg genoeg ophoudt."

Beluister radiofragment

Rijmpjes en liedjes voor snotneusjes

Annie in diverse talen voor jeugd: 🇹🇷 🇬🇧 🇺🇸

Oortjes op! Luisterpret voor jonge oren 🎧

Annie M.G. Schmidt Impressies van een simpele ziel

Keuze uit de columns van de Nederlandse schrijfster (1911-1995).

Bekijk dit boek

E-books voor volwassenen

‘Er is waarschijnlijk geen Nederlandse tekstschrijver uit de vorige eeuw te noemen van wie het werk zo algemeen bekend is.’ 

— Trouw