Winnaar Zeeuwse Boekenprijs 2023 bekend

Gepubliceerd op: 30 oktober 2023 20:00

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) 2023 is bekendgemaakt door commissaris van de Koning en juryvoorzitter Han Polman. Het winnende boek is ‘Een Nieuwe Tijd: Zeeland na de ramp’ van Corine Nijenhuis, een uitgave van Alfabet Uitgevers uit Amsterdam. Ook dit jaar is een zilveren en bronzen prijs uitgereikt. De zilveren Zeeuwse Boekenprijs is voor ‘Bloesemval’ van Mischa van Broekhoven (uitgeverij Clavis, Hasselt, België). De bronzen Zeeuwse Boekenprijs is voor ‘Ongevraagd advies’ van Ester Naomi Perquin (uitgeverij Van Oorschot, Amsterdam).

PZC Publieksprijs 2023

De publieksprijs van de PZC is dit jaar gewonnen door Jan Beckers, Nona Lumalessil en Junus Ririmasse met hun boek ‘De afloop, Het drama bij de Punt’ (uitgeverij Verloren, Hilversum). Ronald van Geenen, hoofdredacteur van de PZC maakte de winnaar bekend.

Prijs van de Zeeuwse Boekhandels en geschenk Week van het Zeeuwse boek

Anne de Jager van Boekhandel De Vries, presenteerde het geschenk van de Week van het Zeeuwse Boek (31 oktober t/m 11 november 2023): Rinus Spruit: ‘Dokter worden is niet moeilijk’. Het geschenk is gratis verkrijgbaar in de Zeeuwse boekhandels bij de aankoop van een boek vanaf €15,00.

Margreet de Haan van Boekhandel Spui, maakte de Prijs van de Zeeuwse Boekhandels bekend: vormgever Jan van Broekhoven. Bekend van de boeken ‘Zierikzee, acht eeuwen stad’, ‘Domburg 800’ en talloze andere publicaties.

Jury ZBP 2023

De jury van 2023 bestaat uit voorzitter Han Polman (CvdK), secretaris Marina Polderman, Perry Moree (directeur ZB), Dirk Kolff (winnaar ZBP 2022), Angélique Duijndam (voorzitter Keti Koti Zeeland), Geertruida Hettema (voormalig eigenaresse boekwinkel De Drvkkery en docente Nederlands) en Jan van Damme (cultureel journalist).

ZBP

De ZBP is in 2003 in het leven geroepen om meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor de ZBP in aanmerking.

Meer over de Zeeuwse Boekenprijs

Goud, zilver en brons