Zeeuwse Nachtegael

Schrijf een gedicht voor de ‘Zeeuwse Nachtegael’ | GESLOTEN

De dichtopdracht is gesloten. Ben je benieuwd naar alle inzendingen? Bezoek de ZB en lees de nieuwe gedichten op de Belevenistafel.

Winnaars dichtopdracht zijn bekend!

Lofzang op Zeeland en de Zeeuwse identiteit

 1. Shane Flanagan
 2. Caroline Macedo
 3. Quinty Vreeke

Poëzie en Liefde

 1. Katja Delhaas
 2. Nicky Brasser
 3. Kas Scheers + Ivar Engels (gedeelde derde plaats)

Emblemata en Dichtkunst

 1. Storm Geertse
 2. Esmee Oele
 3. Quinn Bunnik

Dichtopdracht voor het voortgezet onderwijs in Zeeland

Ben jij tussen de 14 en 18 jaar? Draag dan bij aan de nieuwe Zeeuwse Nachtegael!

Schrijf een gedicht vanuit een van deze invalshoeken:

 1. Lofzang op Zeeland en de Zeeuwse identiteit. De originele Zeeuwse Nachtegael liet zien dat Zeeland ook lovenswaardig is en dat er in Zeeland literair talent woont. Wat betekent Zeeland voor jou? Bestaat er iets als een Zeeuwse identiteit?
 2. Poëzie en liefde. In de originele Zeeuwse Nachtegael staat ook minne-sang, oftewel liefdespoëzie waarin een geliefde bezongen wordt. Hoe bezing jij een (ge)liefde? Welke vormen van liefde kan men voelen?
 3. Emblemata en dichtkunst. In de originele Zeeuwse Nachtegael staan ook verschillende emblemata. Een emblemata is een afbeelding die een morele, religieuze of filosofische boodschap bevat. Deze emblemata kunnen gekoppeld zijn aan een gedicht.

Over de Zeeuwse Nachtegael

Zeeuwse Nachtegael

In 1623 verscheen de rijk geïllustreerde Zeeusche Nachtegael. Het is een literaire verzamelbundel waaraan twintig Zeeuwse dichters meewerkten, met de bedoeling de provincie Zeeland literair op de kaart te zetten.

Jacob Cats

De initiatiefnemer van de Nachtegael is zeer waarschijnlijk Jacob Cats geweest. Uitgever Jan Pietersz van de Venne gaf het uit in de vorm van een mooie, luxe bundel. Vol met gevarieerde lettertypes, bladversieringen en prachtig heldere gravures. Allen van de hand van broer Adriaen van de Venne.

400 jaar geleden

In 2023 is het 400 jaar geleden dat de Zeeusche Nachtegael verscheen. Een mooie reden om de Nachtegael uit te lichten en om een nieuwe eigentijdse Zeeuwse Nachtegael te maken!

Marinus Bierens vertelt

Kikkers en Nachtegalen: Waarom heet de bundel de Zeeuwse Nachtegael? En wat hebben kikkers te maken met nachtegalen? 

Rosann

Rosann zingt in haar nummer Avondzon een lofzang op Zeeland.  
 

PPF

In het kader van de Zeeuwse Nachtegael schrijft Joyce Pijnenburg een PPF-boekje over Johanna Coomans in de Zeeuwse Nachtegael. Benieuwd naar de reeds uitgebrachte PPF-boekjes?

Bekijk de PPF-reeks

Contact