Terugblik Wetenschapsdag 3 oktober 2020

Op 3 oktober organiseerden wij een online Wetenschapsdag. Er waren zes workshops online te volgen en bij iedere workshop hoorde een leuk Wetenschapsdoosje vol met materialen en leuke goodies. Dat de Wetenschapsdag een succes was, bleek wel uit de vele enthousiaste reacties die wij mochten ontvangen van de deelnemende kinderen én hun papa’s en mama’s.
Ook kregen wij een heleboel leuke wetenschapsvragen van jullie! Al deze vragen hebben wij door een expert laten beantwoorden. Dat leverde leuke én interessante video’s op.

Kijk je mee?

Superstructuren - 9.30 uur - (VOL)

Alle voorwerpen om ons heen hebben een bepaalde vorm, maar welke van deze vormen kun je het beste kiezen wanneer je een stevige brug of gebouw wilt bouwen? In deze workshop test je verschillende vormen uit en leer je welke het meest geschikt zijn om mee te bouwen. 

Bouw je eigen skyblazer raket! - 10.30 uur (VOL)

Neus, vinnen en een buis. Het zijn de hoofdonderdelen van elke raket; zowel modelraketten als echte raketten. Deze les staat volledig in het teken van het stap voor stap bouwen van de Skyblazer II modelraket. Tijdens het bouwen licht de workshopleider de functie van elk onderdeel toe.

Tijd voor Slijm - 11.30 uur (VOL)

Tijd voor slijm is een superleuke workshop over polymeren en hun eigenschappen. Polywat? Deze moeilijke begrippen uit de scheikunde worden uitgelegd door middel van, je raadt het al...SLIJM!

Labwerk - 13.30 uur (VOL)

Een hele actieve workshop waarbij je verschillende lab-instrumenten
leert gebruiken. Verplaats druppeltjes door een pipet te gebruiken en grotere hoeveelheden met een roerstaaf. Werk met maatcilinders en leer wetenschappelijk 'ruiken'.

Eenvoudige machines - 14.30 uur (VOL)

Zo deden ze dat vroeger, en nu nog steeds! Waarom vinden we dingen uit? Precies! Om het leven makkelijker te maken! Waarom zou je moe worden als je een machine het zware werk kan laten doen? Al eeuwen gebruikt de mens eenvoudige machines. En vele daarvan gebruiken we vandaag de dag nog steeds. Eenvoudige machines zitten overal in verstopt, dus doe mee met de ontdekkingstocht!

Leven in de ruimte - 15.30 uur (VOL)

Lijkt het jou wat om, later als je groot bent, astronaut te worden? Hoe ziet het leven van een astronaut in de ruimte er eigenlijk uit en waar moet je allemaal rekening mee houden als je leeft in de ruimte? Daar gaan we deze workshop meer onderzoek naar doen. Ontdek alles over de omstandigheden en eigenschappen van de ruimte. Hoe koud is het daar eigenlijk en waarom hebben astronauten een ruimtepak aan?

Kleurplaat

Zin om te kleuren? Download hier de kleurplaat van André het astronautje.

Vraag ’t de professor!

DIGITALE SPEURTOCHT

De afgelopen weken kregen wij van verschillende kinderen een aantal hele leuke vragen binnen voor onze professor. Vragen als ‘hoe kan een spin tegen de muur’ en ‘hoe is de aarde eigenlijk ontstaan’. Al deze vragen hebben wij door een expert laten beantwoorden en dat leverde leuke video’s op die je hieronder kunt bekijken. Daar steek je wat van op én je kunt er iets mee winnen!

Raad het verborgen woord
In iedere video is een letter verstopt en al die letters samen vormen een woord. Raad jij het woord dan maak je kans op een Wetenschapsfeestje bij jou thuis (twv 145 euro).

Meedoen
Stuur het juiste antwoord naar wetenschapsdag@dezb.nl en vergeet niet je naam, leeftijd en woonplaats erbij te zetten. Meedoen kan t/m zondag 4 oktober. We verloten de prijs, het Wetenschapsfeestje, onder alle inzenders van het goede antwoord. Dinsdag 6 oktober maken we de winnaar bekend.

Kinderboekenweek ‘En toen?’

Onze Wetenschapsdag valt zoals altijd midden in de Kinderboekenweek die van 30 september t/m 11 oktober duurt. Het thema is: En toen? We sluiten met twee wetenschapsworkshops aan bij dit thema: ‘Superstructuren’ en ‘Eenvoudige machines’.

Geniet tijdens de Kinderboekenweek van de prachtigste boeken die de geschiedenis tot leven brengen. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. 

Meer ‘En Toen…’

Ben je gek op geschiedenis en wil je nog meer weten over ‘toen’? Neem dan ook eens een kijkje op de site van het Zeeuws Archief.

Als je op zoek gaat in de archieven kom je handgeschreven teksten tegen die je bijna niet kunt lezen. Maar dat is te leren! Op de speciale website ‘Wat staat daer?’ kun je oefenen in het lezen van oude handschriften. Ook teksten uit het Zeeuws Archief.

Als je dat kunt, gaat een nieuwe, spannende wereld gaat open: ineens beland je in de Middeleeuwen of in de Gouden Eeuw. Het lezen van oude handschriften heet paleografie. Iedereen kan het leren. Kijk hier om er alles over te weten te komen. Nog meer verschillende leuke oefeningen zie je hier.

Mede mogelijk gemaakt door: