Wereldreis Middelburg

Voortgezet onderwijs

Met de Wereldreis Middelburg ervaren leerlingen van het voortgezet onderwijs, hoe invloeden uit de hele wereld de stad Middelburg mede gevormd hebben. Naast migratie in de Middelburgse geschiedenis, is er ook aandacht voor het thema migratie in de actualiteit. De leerlingen gaan in kleine groepjes met een mentorbegeleider op pad.

Middelburg is en was een stad met aantrekkingskracht. Door de eeuwen heen vestigden zich hier Noormannen, Hugenoten, Joden, Molukkers en vele andere bevolkingsgroepen. Van de Romeinen tot de huidige asielzoekers kent Middelburg migranten die samen met de Zeeuwse bevolking Middelburg maakten tot wat het nu is.

Halteplaatsen

Een fietsroute leidt de leerlingen langs verrassende cultuurhistorische halteplaatsen. Zo maken ze kennis met organisaties waarmee ze in het dagelijks leven niet zo snel in aanraking komen. Zo gaan leerlingen met vluchtelingen in gesprek en krijgen ze een rondleiding door het AZC Middelburg. Ze maken kennis met het werk van het Leger des Heils. Verder bezoeken de leerlingen de Synagoge, de Yildirim Beyazit Moskee, het Zeeuws Archief, het Slavernijmonument op de Balans, en Amnesty International. Stichting Welzijn Middelburg laat de leerlingen kennismaken met een buurtcentrum en met het landelijk programma 'Aan de Slag', waarbij bewoners van het ACZ vrijwilligerswerk doen in de moestuin (City Seeds Middelburg). De leerlingen fietsen ook langs de Wereldwinkel om een lekkere traktatie op te halen.