Wereldreis locaties in Goes

Tropisch bos Omnium

Om de tropen te ontdekken hoef je niet ver van huis, want heel dichtbij huis vind je een bijzonder project; het Tropisch Bos van Omnium.

In de plantenwereld van het Omnium ervaar je hoe we bomen en planten – zonder het te beseffen – gebruiken in ons dagelijks leven. Orchideeën zijn daar een mooi voorbeeld van. We gebruiken ze als decoratie in huis, maar ook om dranken en voedsel smaak te geven, zoals de peulen van de vanille orchidee. In het Tropisch bos van Omnium is de natuur altijd in beweging.

Het bos voorziet ook in een stukje energiebehoefte. Het Tropisch bos ligt namelijk onder een 18-meter hoge transparante kap met een houten constructie en EFTE (kunststof recycled) kussens. Door deze kussens werkt de kas het hele jaar als energiecollector. Continu wordt warmte onttrokken en opgeslagen in een bodemsysteem (WKO). Vanuit de bodem kan in alle jaargetijden warmte worden afgegeven aan het zwembad en de sporthallen. Zonnekracht speelt hierdoor niet alleen in het Tropisch bos maar in het hele complex een belangrijke rol in de energiehuishouding- en opwekking.

Tijdens jouw bezoek aan het Omnium kom je te weten hoe het Omnium met het Tropische bos meewerkt aan een duurzame toekomst.

Omnium, Zwembadweg 3

Vluchtelingenwerk Zeeland

Hoe is het om je land te moeten verlaten, omdat je vreest voor je leven? Hoe is het om alleen te moeten vluchten en je familie achter te moeten laten? Gelukkig is het voor de meeste van ons moeilijk om een antwoord op deze vragen te geven, maar niet voor miljoenen vluchtelingen. Jaarlijks zijn er meer dan 11 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, onderdrukking, armoede en/of natuurrampen. Zij verlaten hun land met hoop op een beter bestaan elders.

In Nederland worden vluchtelingen opgevangen door Vluchtelingenwerk Nederland. Zij hebben locaties verspreid door Nederland. In Goes zit Vluchtelingenwerk, kantoor de Bevelanden. Vluchtelingenwerk Zeeland is een vrijwilligersorganisatie en ondersteunt asielzoekers tijdens hun asielprocedure en helpt toegelaten vluchtelingen bij hun integratie in de Nederlandse samenleving.

Vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, krijgen een (tijdelijke) verblijfsvergunning. Ze mogen beginnen met het opbouwen van een nieuw bestaan. De ruim 30 vrijwilligers van Vluchtelingenwerk de Bevelanden begeleiden meer dan 200 vluchtelingen bij o.a. het vinden en inrichten van een woning, onderhouden van contacten met instanties (bijvoorbeeld de Gemeente), inschrijven bij de huisarts, tandarts of school of het wegwijs maken in de nieuwe woonplaats.

Tijdens jouw bezoek aan Vluchtelingenwerk hoor je clienten, die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen, hoe het is om te vluchten. Samen met de coördinator beantwoorden zij graag jullie vragen. Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Gebruik dan de speed-meet kaartjes van Vluchtelingenwerk.

Stichting Vluchtelingenwerk, Westsingel 58 /01

MEC De BevelandenMEC De Bevelanden in Goes wil mensen stimuleren bewuster met natuur en milieu om te gaan. Je weet inmiddels al dat onze huidige Westerse leefstijl veel van onze natuur vernietigt.

Het MEC laat zien wat je van de natuur kan leren en hoe jij zelf bij kan dragen aan een duurzame wereld. Dit doet het MEC door jou goed naar de natuur te laten kijken. Niet alleen bij jou in de buurt, maar over de hele wereld.

Tijdens je bezoek aan het MEC ontdek je dingen die wij gebruiken in ons dagelijks leven die afgekeken zijn van de natuur. De technieken die dieren, planten en bomen gebruiken hebben wij overgenomen en nagemaakt om ons leven en werk makkelijker en sneller te maken. De vraag is nu of er nog meer technieken zijn die wij nog niet ontdekt hebben. En of wij die ook zullen gaan ontdekken?

MEC De Bevelanden, Kattendijksedijk 23

Moskee Arrahman

Moskee Arrahman is gevestigd in een voormalig bedrijfspand aan de Zuidvlietstraat, achter de meubelboulevard. Voorheen kwamen de Goese moslims bijeen in een pand aan de Joachimikade, maar dat werd te klein.

Sinds dit jaar is de gebedsruimte van de nieuwe locaties helemaal klaar en is iedereen welkom een bezoek te brengen aan de vernieuwde Moskee. Ben jij er al geweest? Tijdens de Wereldreis door Goes krijg je een rondleiding door de Moskee. Bestuursleden van de Stichting Arrahman vertellen je alles over het reilen en zeilen in dit gebedshuis.

Arrahman Moskee, Zuidvlietstraat 122

Demontage Werkplaats Zeeland

Demontage Werkplaats Zeeland (DWZ) is een werk- en leerbedrijf. DWZ demonteert professionele elektronica en andere artikelen. De onderdelen worden vervolgens gesorteerd en klaargemaakt voor hergebruik.

Zij werken samen met de douane en verschillende bedrijven en zorgen ervoor dat het milieu niet belast wordt. De onderdelen worden gesorteerd en klaargemaakt voor hergebruik. DWZ richt zich op re-integratie van mensen die eerder psychiatrische en/of lichamelijke problemen hebben gehad. Zij kunnen bij DWZ een arbeidsritme en vaardigheden op doen en er zo naar toe werken om weer deel te nemen aan een reguliere baan.

DWZ, Scottweg 4

Gemeente Goes

Nieuwbouwwijken die gasloos worden aangelegd, duurzame straatverlichting, het Zeeuws Energieakkoord waar gemeenten en provincie hun handtekening onder hebben gezet, een Duurzaam Bouwloket voor inwoners, bedrijven die energie besparen en weer opwekken... Ook de gemeente Goes werkt aan een duurzame omgeving!

Tijdens je bezoekje aan ons Stadskantoor (dat voorzien wordt van energie, opgewekt door zonnepanelen en waar de koffie en thee allemaal fairtrade zijn) leren we je hier meer over.
De collega's die gaan over klimaat en duurzaamheid dagen je uit om een klimaatbestendige stad te maken.

Ga jij deze duurzame uitdaging aan?

Gemeente Goes, Stadskantoor, M.A. de Ruijterlaan 2

Amnesty International

Iedereen heeft recht op leven. Je mag voor je mening uitkomen. Niemand mag jou martelen. Dat zijn mensenrechten. Deze en andere rechten staan in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Bijna alle landen ter wereld hebben beloofd zich aan de rechten van de mens te houden. Maar zo ver is het nog lang niet. Nog altijd zijn er mensen die gevangen zitten omdat ze voor hun mening uitkwamen. Kinderen die moeten vechten als soldaat, gevangenissen waar marteling de normaalste zaak van de wereld is. Zolang er landen zijn die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten zal Amnesty International actievoeren.

Amnesty komt in actie wanneer uit onderzoek blijkt dat mensenrechten worden geschonden. Dat doet zij door zoveel mogelijk mensen op te roepen om brieven te schrijven en handtekeningen te zetten. Dat kan via allerlei kanalen. Ook oefent Amnesty druk uit op de regering van het land waar de schendingen plaatsvinden.

Tijdens jouw bezoek vertellen medewerkers van Amnesty je er alles over hun werk, maar je gaat ook zelf aan de slag tegen schending van mensenrechten. Je gaat een kaart schrijven en versieren en deze opsturen naar een of meerdere gevangenen. Het klinkt misschien gek, maar jouw kaart, handtekening of brief maakt heel veel uit. Regelmatig ontvangt Amnesty bedankjes van mensen waar wij voor in actie zijn gekomen.

Amnesty International

Per adres: kantoor AMEC, Oostwal 1

Anti Discriminatie Bureau Zeeland

Mensen zijn er in verschillende soorten en maten. Groot, klein, dik, dun, zwart, wit, met of zonder handicap, homo, hetero of biseksueel, gelovig of niet- gelovig enzovoort. En dat kan heel leuk en spannend zijn, maar het kan ook problemen opleveren. Wanneer je anders behandeld wordt omdat je 'anders' bent heet dat discriminatie.

In heel Nederland bestaan er antidiscriminatievoorzieningen. Dat zijn organisaties waar je kunt melden dat je discriminatie hebt meegemaakt of gezien. In Zeeland is dat ADB Zeeland.

Wij krijgen gemiddeld zo'n 100 klachten per jaar binnen. Voorbeelden van klachten zijn:

  • je wordt bespuugd om je hoofddoek
  • je buurman roept steeds dat je terug moet naar je eigen land
  • je locker wordt steeds vol gekalkt met 'homo' sinds je coming out
  • je mag een café niet in met je rolstoel
  • etc.

Als je zoiets gebeurt kan dat heel naar voelen. Dan kun je een melding doen bij ADB Zeeland. Wij luisteren eerst naar je verhaal en kijken daarna samen met jou of we je verder kunnen helpen. Alles wat wij doen is gratis. We zijn blij met elke melding, want zo weten we in ieder geval wat er gebeurt in Zeeland.

Tijdens jouw bezoek aan het ADB Zeeland gaan we aan de slag met vooroordelen en anders zijn. Wat weet je van de ander? Hoe ga je om met verschillen? We gaan dit aan de lijven ervaren.

ADB Zeeland, Stationspark 29c

BMD Advies

BMD Advies helpt bedrijven bij ingewikkelde regels voor milieu, veiligheid en energie. Op jullie wereldreis willen graag vertellen wat je zelf kan doen om minder energie te gebruiken, dan nemen we je gelijk een beetje mee in de wereld van een adviseur… Je bent van harte welkom!

BMD Advies, Vestiging Goes, Nobelweg 18 (Het Beeldhuis, 1e verdieping) 

Janvier Dance Masters

Janvier is de dansschool in Goes waar iedereen terecht kan voor dansles. Gespecialiseerd in “social dancing” voor jeugd vanaf 13 jaar en en voor volwassenen, Stijldansen, Salsa, Rock and Roll, Breakdance, Streetdance. Met 80 jaar ervaring en altijd up-to-date. Nieuwsgierig?

Janvier Dance Masters neemt je mee naar de wereld van diverse uitheemse dansen: dansles op muziek uit andere culturen, sensuele heupacties en coole variaties.
 

Janvier, Jacob Valckeplein 4

Poppe Installatietechniek

Werken aan een duurzame toekomst.
Het klimaat verandert en daarom is het belangrijk dat we hier met z’n allen mee aan de slag gaan. Wereldwijd, landelijk, maar ook per regio. Hiervoor zijn klimaatdoelen opgesteld die we terugvinden in het klimaatakkoord en deze gelden als leidraad voor de energietransitie.

De energietransitie houdt kort samengevat in: de omschakeling van fossiele brandstoffen (olie, aardgas, steenkolen) naar duurzame energiebronnen (zon, wind, aardwarmte).
Het verwarmen van woningen en gebouwen is een belangrijk onderdeel binnen deze energietransitie. Veel mensen verwarmen momenteel hun woning op aardgas maar hiervoor zijn meer duurzamere manieren.

Poppe Installatietechniek adviseert particulieren en bedrijven met het verduurzamen van hun woning. Door middel van het plaatsen van zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers etc.
In het inspiratiecentrum in Goes nemen we je graag mee langs de verschillende technieken die er zijn.