Europe Direct Zeeland

Voor al je vragen over de Europese Unie

Hoe werkt de besluitvorming in de EU? Wat is de Europese Commissie en wat doet zij? Hoe krijg ik in een ander EU-land een verblijfsvergunning? Welke rechten heb ik als mijn vlucht geannuleerd wordt? Welke EU-subsidies kan mijn organisatie aanvragen?

Wie we zijn

Bij een Europe Direct Informatiecentrum (EDIC) word je geholpen met jouw vragen over de Europese Unie. EDICs organiseren ook voorlichtingsbijeenkomsten, debatten, workshops en andere activiteiten bij jou in de buurt.

In Nederland is Europe Direct gevestigd in de regio’s Zeeland, maar ook Groningen, Zwolle, Nijmegen, Eindhoven, Alkmaar, Almere, Maastricht en Utrecht. Sinds mei 2023 zijn we ook op Curaçao te vinden!

Waar je ook in de Europese Unie woont, er is een Europe Direct in de buurt met meer dan 500 informatiecentra verspreid over alle lidstaten.

Bekijk alle Europe Direct locaties

Heb je nog vragen?

mail ons

Met al je vragen over Europa kun je terecht bij ons informatiecentrum. Stuur vooral een mailtje naar europedirect@dezb.nl. Vergeet niet in de e-mail je eigen e-mailadres en/of adresgegevens en het telefoonnummer te vermelden zodat wij je kunnen bereiken.

Leermiddelen Europa

De Raad biedt een ruime keuze aan leermaterialen. Je vindt les- en leermateriaal, infobrochures, video's en spellen in bepaalde thema's. Elk product is bedoeld voor een specifieke leeftijdsgroep. Zo zijn er leeropdrachten voor leerlingen en docenten in het primair en secundair onderwijs, maar ook voor alle andere EU burgers. Al het materiaal is beschikbaar in alle talen van de EU.

Bekijk de informatiepagina

Europe Direct Contact Centre

Materialen over Europa

boeken, e-books en luisterboeken

Geert Mak Grote verwachtingen

Persoonlijk getinte schets van de ontwikkelingen op politiek en maatschappelijk gebied in Europa gedurende de laatste twee decennia.

Han Lörzing Thuis in Europa

Verslag van een tijdreis door de geschiedenis van het verenigd Europa sedert 1945, waarin wordt gepleit voor het behoud van de diversiteit in Europa.

Sonn Franken Dossier Europa

De wereld krijgt te maken met een virus. Overheden laten niets los en bedrijven met een duistere doelstelling deinzen nergens voor terug. Politici hanteren een dubbele agenda. In de samenhang leidt dit tot het tweede avontuur van Jean-Pierre, journalist...

Meer materialen over Europa

Pershoek

De laatste persberichten en documenten van de Europese Commissie.

Lees de berichten

Europese Verhalenkoffer

Lesgeven over de Europese Unie? Leen dan bij ons de Europese verhalenkoffer.

De verhalenkoffer zit vol spannende voorleesverhalen met opdrachten en bijbehorende voorwerpen. Het is een educatief project van en over de Europese Unie en bevat lesmateriaal voor leerlingen van groep 5 tot en met 8. De koffer is net aangepast aan de huidige lesmethodes in het primair onderwijs.

In de koffer vind je een usb-stick waarmee je de verhalen op het digitale schoolbord kunt vertonen. Maar ook zonder de usb-stick kun je aan de slag met de online versie van de koffer.

Wil je gebruik maken van de Europese verhalenkoffer? Vraag hem dan gratis aan via de Onderwijsbibliotheekdienst (OBD).

EU Bookshop

Vind je op het INFOPLAZA niet helemaal wat je zoekt? Kijk dan eens bij de EU Bookshop. Een online boekwinkel, bibliotheek en archief met 100.000 boeken en 190.000 pdf’s, e-books, cd roms, dvd’s, enz. in meer dan 50 talen.

De meeste boeken in de Bookshop zijn uitgaven van EU-instellingen zoals de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Raad voor de EU, EU-agentschappen en andere organen.

De website opent in het Engels, maar je kunt de taal van je keuze instellen.

EU Bookshop

Europese Unie in de Bibliotheek

Alles in de Bibliotheek over Europa en de Europese Unie