Biografie Annejet van der Zijl

credits: Anja van Wijgerde

Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen literaire non-fictieschrijvers van ons land. Ze studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en deed een postdoctorale studie International Journalism in Londen. Nog tijdens haar journalistieke carrière debuteerde ze met het veelgeprezen Jagtlust, een reconstructie van de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi.

Meld je hier aan voor het interview met Annejet op 4 november 2023

Vanaf 2000 wijdde Annejet zich helemaal aan het schrijven van boeken. In 2002 verscheen Anna, de veelgeprezen biografie van Annie M.G. Schmidt, waarvan inmiddels meer dan 150.000 exemplaren werden verkocht. De liefdesgeschiedenis Sonny Boy (2004) werd een klassieker: er gingen alleen in Nederland al ruim 600.000 exemplaren over de toonbank, het is zestig keer herdrukt en het staat nog altijd in top tien van meest gelezen boeken op middelbare scholen. Het boek werd in tien talen vertaald en in 2019 verscheen de Engelse vertaling onder de titel The Boy Between Worlds (vertaald door Kirsten Gehrman). Binnen een half jaar werden daarvan in de VS 40.000 verkocht. Zowel Anna als Sonny Boy werden verfilmd; de Schmidt-biografie diende bovendien als basis voor de succesvolle musical Was getekend Annie M.G.Schmidt (2017)

Bernhard – Een verborgen geschiedenis (2010) over de Duitse achtergrond van Prins Bernhard, waarop Annejet promoveerde als historica, werd bekroond met de M.J. Brusseprijs voor het beste journalistieke boek en genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs. Dat laatste gold ook voor Gerard Heineken (2014), het levensverhaal van de oprichter van het bierconcern, en De Amerikaanse prinses (2015), de veelbewogen levensgeschiedenis van de Amerikaanse peettante van onze voormalige vorstin Beatrix. Het laatste boek stond bovendien meer dan zes weken op de eerste plaats van de CPNB-60. Inmiddels werden er in Nederland meer dan 230.000 exemplaren van verkocht en de VS in de vertaling van Michele Hutchison 150.000. Een internationale verfilming is in voorbereiding.

Annejet was Zomergast bij de VPRO-televisie in 2015 en Boekenweekauteur in 2020. Haar Boekenweekgeschenk Leon & Juliette werd verspreid in een oplage van 600.000 en in 2021 gevolgd door een uitgebreide versie, getiteld Fortuna's Kinderen, dat eveneens op de eerste plaats van de Bestseller-top 60 belandde en waarvan inmiddels meer dan 150.000 exemplaren zijn verkocht. Naast deze zeven non-fictie titels verschenen columns en artikelen van Annejet in onder andere Moord in de Bloedstraat, Een Dag om nooit te vergeten en Het Weeshuis voor verlaten verhalen. Ook publiceerde ze in 2018 onder pseudoniem de thriller De val van Annika S. Voor haar totale oeuvre ontving Annejet onder andere de Gouden Ganzenveer en de Amsterdamse Prijs voor de Kunst.

In 2023 vierde Annejet haar 25-jarig jubileum als schrijfster. Speciaal voor deze gelegenheid publiceerde uitgeverij Hollands Diep een feesteditie van haar debuut Jagtlust, aangevuld met nooit eerder gepubliceerd werk van Remco Campert. Haar thrillerdebuut wordt zal in oktober heruitgegeven, nu onder Annejets eigen naam en gelijktijdig met Rijke mensen zijn anders, het tweede deel van de Annika-reeks. Sinds februari is op Videoland een door Joost van Ginkel geregisseerde documentaireserie op grond van Annejets biografie over Prins Bernhard te zien en in november staat Sonny Boy in de CPNB-campagne 'Heel Nederland Leest'. Het boek zal tijdens deze campagne in een oplage van 300.000 gratis door bibliotheken en scholen verspreid en Annejet maakte een uitgebreide tournee langs bibliotheken. In januari 2024 volgt de op Sonny Boy gebaseerde theatervoorstelling, geschreven door Manoushka Zeegelaar Breeveld.

Annejet woont in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen met haar vriend en haar hond. Ze werkt momenteel aan een boek dat speelt in 19-eeuws Japan en aan het derde deel van de Annika-reeks. Meer nieuws over haar en haar werk is te vinden op haar Facebookpagina, waarin ze haar lezers geregeld een kijkje achter de schermen van haar schrijversleven geeft.

Annejet van der Zijl wordt ambassadeur Heel Nederland Leest

De keuze voor Sonny Boy bij deze grote bibliotheekcampagne is volgens de CPNB ‘een bekroning voor 25 jaar schrijverschap en bevlogen leesbevordering’.

‘Een geweldige auteur’

In de maand november krijgen lezers een speciale editie van Sonny Boy cadeau van de Bibliotheek. Eveline Aendekerk, directeur Stichting CPNB: ‘Nederland Leest is een campagne die Nederlanders verbindt en uitnodigt in gesprek te gaan over actuele thema’s. Annejet van der Zijl is wat ons betreft een geweldige auteur om dat mee op te pakken. Ze is drie keer genomineerd voor de NS Publieksprijs en kreeg in de Boekenweek van 2020 iedereen, van jong tot oud, aan het lezen met haar Boekenweekgeschenk Leon & Juliette. Dat zij nu met ons aan de slag wil voor deze prachtige campagne is een enorme eer en een prachtige bekroning van vele jaren samenwerken.’

Sonny boy

Het boek Sonny Boy kwam in 2004 uit en was meteen een enorm succes. Het boek is bewerkt tot een theatervoorstelling en in 2011 verfilmd, met acteurs Sergio Hasselbaink en Ricky Koole in de hoofdrol. Van Sonny Boy werden alleen al in Nederland maar liefst 600.000 exemplaren verkocht. Het boek werd verfilmd en in acht talen vertaald.

Luisterfragment