Kunstbende Zeeland in de prijzen

Op zaterdag 1 juli vond in de Westergasfabriek in Amsterdam de landelijke finale van Kunstbende plaats. Alle winnaars van de dertien voorrondes uit heel Nederland lieten hun talent zien aan jury en publiek.

De winnaars uit Zeeland vertrokken zaterdagochtend al vroeg met de bus naar de hoofdstad. Zeventien jongeren in totaal, verdeeld over acht categorieën: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater.

Het niveau was weer bijzonder hoog bij de landelijke finale. Zeeland ging naar huis met maar liefst drie prijzen! David Janse uit Kloosterzande werd derde in de categorie Dans. Femke Bun uit Hulst ging er vandoor met de tweede prijs Muziek. En Levy Geernaert uit Vlissingen is de nummer één in de categorie Taal. Levy was ook finalist in de categorie Film, samen met Steijn van den Berge uit Vlissingen, maar won daarin geen prijs.

De andere Zeeuwse finalisten waren Ylana Kramer uit Kamperland (Fashion), Ticho Roelands uit Hulst (DJ), Nika Scheepers uit Koewacht (Expo) en Theatergroep Zurøck (Theater) met Wybe de Haan uit Oost-Souburg, Sylvan Konings uit Koudekerke, Flore van Sparretak, Anne van Helteren en Jochem van Rabenswaaij uit Middelburg.

Alle winnaars krijgen een individueel talentontwikkelingstraject met een persoonlijke coach en bereiden zich voor op een optreden op het speciale Kunstbende podium op Lowlands en een podium met landelijk bereik. Voor David is dat met zijn dans het Holland Dance Festival 2018. Femke krijgt een optreden via boekingskantoor Friendly Fire (bekend van de grotere festivals) en Levy gaat naar het Wintertuinfestival 2017. 

[foto: Marcel Krijgsman]

Winnaars Kunstbende Zeeland 2017

Zondag 9 april vond Kunstbende Zeeland voor de 27e keer plaats, dit jaar in het Scheldetheater in Terneuzen. Zo’n 120 jongeren in de leeftijd 13-19 jaar, afkomstig uit heel Zeeland, lieten het beste van zichzelf zien op drie verschillende podia.

Een professionele jury had de zware, maar inspirerende taak de acts in de categorieën DANS, THEATER, EXPO, MUZIEK, DJ, TAAL, FILM en FASHION te beoordelen. De eerste prijswinnaars vertegenwoordigen Zeeland bij de landelijke finale op 1 juli in de Westergasfabriek in Amsterdam. Alle prijswinnaars krijgen naast de bronzen, zilveren of gouden spotlight, workshops aangeboden om hun talent verder te ontwikkelen. Daarnaast winnen zij nog meer mooie prijzen, zoals concertkaartjes, kaarten voor theatervoorstellingen en optredens op diverse festivals (zoals Bevrijdingsfestival Zeeland, Van Die Dingen Die Gebeuren Festival en Funfest).

De winnaars zijn:

Muziek
1. Femke Bun (18 jaar, Hulst)
2. Marith van Beek (15 jaar, Middelburg), Roos van der Velde (15 jaar, Vlissingen)
3. Sterre Westplate (16 jaar, Heinkenszand), Sten de Schrijver (16 jaar, Goes), Andy Hilleman (16 jaar, ’s Heerjansland), Femke van Heusden (16 jaar, Goes)

Theater
1. Wybe de Haan (16 jaar, Oost-Souburg), Sylvan Konings (16 jaar, Koudekerke), Flore van Sparretak (16 jaar, Middelburg), Jana van Schuylenburgh (16 jaar, Middelburg), Jochem van Rabenswaaij (16 jaar, Middelburg)
2. Kelly Verplanke (17 jaar, Terneuzen)
3. Levy Geernaert (17 jaar, Vlissingen), Steijn van den Berge (17 jaar, Vlissingen)

Taal
1. Levy Geernaert (17 jaar, Vlissingen)
2. Fenna Capelle (14 jaar, Zuiddorpe)
3. Merel van der Steen (18 jaar, Scharendijke)

Film
1. Levy Geernaert (17 jaar, Vlissingen)
2. Emma Bareman (17 jaar, Kloetinge), Wybe de Haan (16 jaar, Oost-Souburg), Flore Sparrentak (16 jaar, Middelburg), Anne van Helteren (16 jaar, Middelburg)
3. Sylvan Konings (16 jaar, Koudekerke), Merel Meulmeester (15 jaar, Koudekerke), Kieke Niedam (16 jaar, Westkapelle), Sophie Giesbertz (15 jaar, Middelburg)

Fashion
1. Ylana Kramer (16 jaar, Kamperland)
2. Pien Vroonland (18 jaar, Borssele)
N.B. wegens enkele afmeldingen voor deze categorie, is er geen derde prijswinnaar gekozen.

Dans
1. David Janse 17 jaar, Kloosterznda
2. Yoeke Hofland (18 jaar, Oostburg) en Desi van Waterschoot (18 jaar, Oostburg)
3. Isabella Wigard (17 jaar, Middelburg)

DJ
1. Ticho Roelands (16 jaar, Hulst)
N.B. Voor deze categorie waren al meerdere selectierondes gehouden. Uit de vier beste DJ’s die daaruit voortkwamen, is vandaag de nr 1 gekozen: Ticho Roelands.

Expo
1. Nika Scheepers (15 jaar, Koewacht)
2. Jolien Vinke (18 jaar, Terneuzen)
3. Desi van Waterschoot (18 jaar, Oost-Souburg)
 

Scholentour
Zeven Zeeuwse scholen hebben de afgelopen maanden meegedaan aan de Kunstbende scholentour. Leerlingen van de deelnemende scholen kregen de opdracht een grote houten letter uit het woord KUNSTBENDE te pimpen. De jury EXPO heeft vandaag alle letters beoordeeld en heeft het Zwincollege uit Oostburg als winnende school gekozen.
 

Foto van de winnaars: André Joosse

Aftermovie Kunstbende 2016

Kunstbende Zeeland

Contact: kunstbende@dezb.nl

0118 - 654 131

De Zeeuwse voorronde wordt georganiseerd door ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

Projectmedewerkers: Leontien Poppe, Suzanne Jakobsen

Kunstbende Zeeland op Facebook

Filmpje Team Kunstbende Zeeland

Organisatie Kunstbende

Kunstbende is een stichting met het doel om jongeren te stimuleren tot cultuurparticipatie. Kunstbende wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank, Fonds voor Cultuurparticipatie, ArtEZ Hogeschool voor de kunsten, CJP, 7Days en Provincie Zeeland.

Organisatie en coördinatie in Zeeland is in handen van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

Kunstbende Zeeland

Ben jij jong (13-18), origineel en gevaarlijk goed in Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal of Theater? Schrijf je dan (alleen of met een groep) in voor Kunstbende! Wie weet eindig jij als winnaar op een van de grote podia van Nederland.

Voorronde Kunstbende Zeeland 

Jaarlijks doen zo’n 3500 jongeren aan Kunstbende mee. 
Van maart tot en met mei vinden er voorrondes plaats door heel Nederland.

De winnaars van de voorrondes gaan door naar de finale. De deelnemers worden beoordeeld door een professionele jury.