Route naar aardgasvrij wonen, interview

Interview met Zeeuwse bewoners van een huis van 1997 over hun route naar aardgasvrij wonen

Wat was voor u de reden om na te denken over aardgasvrij wonen?

Mijn wortels liggen in Groningen en door de aardbevingen daar ben ik er steeds meer van overtuigd geraakt dat we zo snel mogelijk van het gas af moeten.
We wonen met z’n tweeën (de kinderen zijn de deur uit) in een 2-onder-1 kap woning met een alzijdige kap: 2 van de 3 kanten staan erg gunstig t.o.v. de zon: zuidoost en zuidwest. Met andere woorden: tot aan zonsondergang kan er elektriciteit opgewekt worden.
Ons huis is goed geïsoleerd.

Daarnaast is er tot 2023 de teruggaveregeling van het energiebedrijf. Als we teveel stroom opwekken voor eigen gebruik komt het in het algemene net en krijgen we daar geld voor van het energiebedrijf. Dat geeft een hoger rendement dan je geld op de bank laten staan.

Wat waren de eerste stappen?

In april 2016 hebben we 16 panelen op het dak laten plaatsen Dit jaar nog 3. Ons dak ligt nu vol. Door een app konden we vanaf de eerste dag per paneel zien hoeveel stroom die opgewekt had. Dat is hartstikke leuk. We hebben in anderhalf jaar tijd al 8 MWh elektriciteit opgewekt.

Waar loopt u tegenaan in de oriëntatie?

De installateur zegt dat we met onze bestaande klassieke radiatoren en een hybride systeem (deels op elektrisch, deels op gas) voldoende capaciteit aan verwarming binnen kunnen halen. De komende 20 jaar zijn we dan echter nog steeds afhankelijk van (een klein beetje) gas.
Bovendien zijn de meningen niet unaniem positief of je het voldoende warm kunt stoken in een koude winter.
Op een onafhankelijke site op internet lezen we: “Een hybride warmtepomp kun je meestal goed combineren met je bestaande radiatoren. Maar hij is het beste (lees: meest efficiënt) met lage temperatuur-verwarming of vloerverwarming”.
We weten nog niet wat we gaan doen. Laag temperatuur convectoren en vloerverwarming zijn voor ons geen optie omdat het dan een veel grotere renovatie is en we ons parket 4 jaar geleden hebben laten vervangen.
Er zijn misschien nog andere mogelijkheden, maar er komt zoveel informatie op ons af, dat we door de bomen het bos niet meer zien. We hebben behoefte aan een onafhankelijk adviseur, die ons kan vertellen wat voor ons huis en onze portemonnee de beste optie is.
 

Tot slot geef ik u graag nog een tip namens EnergieZeeland.nl:

Op duurzaambouwloket.nl kunt u adviesbureaus vinden, maar ook installateurs, isolatiebedrijven, kozijnenleveranciers, makelaars en aannemers die in Zeeland actief zijn en voldoen aan de toelatingseisen.

Veel succes met het voltooien van uw aardgasvrije huis!