Volledig elektrische warmtepomp

Een all-electric warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt hier bruikbare warmte voor het huis van.

Naast de warmtepomp is er een boiler voor warm tapwater nodig, omdat de warmtepomp niet direct voldoende warm tapwater kan leveren voor bijvoorbeeld een douchebeurt, zoals de cv-ketel dat wel kan. Met een boiler van 150 liter kan ongeveer een half uur gedoucht worden.

Ook moet een deel van de installatie buiten de woning worden geplaatst, waarmee de warmtepomp warmte uit de omgeving kan opnemen. Een all-electric warmtepomp neemt dus wel meer ruimte in dan een ketel.

De elektrische warmtepomp is duurzaam, omdat hij maar een beetje elektriciteit gebruikt om de warmte uit de bron te onttrekken en naar binnen te pompen. Om het systeem volledig duurzaam te maken kunnen er zonnepanelen geplaatst worden die de stroom opwekken die de elektrische warmtepomp nodig heeft. Op deze manier hoeven er, behalve de investering, geen kosten meer gemaakt te worden om de woning te verwarmen.
Voor een volledig elektrische warmtepomp is het van belang dat de woning redelijk goed geïsoleerd is. Ook moet de woning voorzien zijn van een lage temperatuur verwarmingssysteem, bijvoorbeeld vloer- of wandverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Lage temperatuur verwarming zorgt er namelijk voor dat de warmtepomp efficiënt kan werken. De laatste tijd komen er overigens steeds meer hoge temperatuur warmtepompen op de markt. Met deze warmtepompen is een overstap naar all-electric makkelijker, maar als de warmtepomp continu op een hoge temperatuur moet leveren dan zal dat waarschijnlijk geen kosten en CO2 besparen.

Als vuistregel kan aangehouden worden dat een volledig elektrische warmtepomp bij de meeste eengezinswoningen (vrijstaande, 2/1 kap, rijwoning) met energielabel B of hoger zonder grote problemen geplaatst kan worden. Bij meergezinswoningen (appartementen) kan ruimtegebrek voor het boilervat en/of buitendelen opspelen. Bij een woning met een lager energielabel kan het zijn dat het wellicht verstandiger is eerst te isoleren en lage temperatuur verwarming toe te passen. Denk je na over een all-electric warmtepomp? Laat je dan persoonlijk adviseren over de mogelijkheden in jouw situatie. Het is uiteindelijk wel maatwerk en de installatie moet passen bij jouw wensen en behoeften.

Meer informatie

Verbeterjehuis.nl | volledig elektrische warmtepomp

Meer informatie en advies voor inwoners van Zeeland:
Energiek Zeeland

Voor inwoners van gemeenten die aangesloten zijn bij Duurzaam Bouwloket (alle gemeenten in Zeeland).

Terug