Winnaars Energy Battle Zeeland 2022

Gepubliceerd op: 31 maart 2022 13:34

Het team van Pontes het Goese Lyceum heeft de eerste prijs van de vakjury gewonnen bij de Finale van de Energy Battle. Op 24 maart presenteerden zij hun originele idee: Mossel Scrub.

Mossel Scrub

De aanleding was een opdracht van de eigenaren van een restaurant en hotel om de schelpen van mosselen of oesters te verwerken in een product dat zij kunnen gebruiken in het restaurant of hotel.

Romy, Kayden en Kevin

Romy, Kayden en Kevin uit havo 3 bedachten een mosselscrub waar de stukjes plastic vervangen worden door fijn gemalen mosselen. Dat heeft meerdere voordelen: 

  • minder plasticproductie = minder fossiele energie nodig 
  • hergebruik van fijngemalen afval van mosselen; er kunnen veel mosselschelpen in verwerkt worden.

De leerlingen hebben de ingrediënten bedacht en een prototype gemaakt.

Verder hebben ze een logo gemaakt en een naam bedacht: Scrûpe. Scrûpe betekent Scherp (Latijn).

 

Prijzen

Het winnende team ontving uit handen van Niels Elshof namens de gedeputeerde de Bat van de Provincie Zeeland een geldprijs van ZB en ze mochten ieder een cadeau uitzoeken, geschonken door Delta Energie.

Over de winnaars van de eerste prijs, team Pontes Goese Lyceum met de Mossel Scrub: de lokale materialen, mosselen, dat is iets Zeeuws. De lokale verbondenheid speelt een rol. Jullie zijn ver in de toepasbaarheid. Het zag er zeer professioneel uit. De juryleden waren gecharmeerd van de scrubcreme en het product werkt ook echt. De opschaalbaar en de bruikbaarheid in het toerisme is allemaal ingebakken en dat is mooi om te zien. Dank jullie wel.

— Juryvoorzitter Arjen Jongepier van Stedin

Poster met idee van het winnende Pontes team

Uitgebreid verslag met foto's van de finale